Bijzondere verrichtingen: wat zijn ze en 4 tips

Bij het rijexamen kan het voorkomen dat je bepaalde bijzondere verrichtingen moet uitvoeren. Deze verrichtingen zijn bedoeld om te testen of je in staat bent om je auto op een veilige en verantwoorde manier te besturen. In dit artikel zullen we de verschillende bijzondere verrichtingen behandelen en geven we tips om je hierop voor te bereiden! 

Welke bijzondere verrichtingen zijn er?

Er zijn verschillende bijzondere verrichtingen waar je op het rijexamen op kan worden getest. Zo kan het voorkomen dat je:


Het is belangrijk om te weten dat de bijzondere verrichtingen kunnen verschillen per examen en examinator. Het is daarom noodzakelijk dat je ze allemaal beheerst. Tijdens het examen zullen er altijd 2 bijzondere verrichtingen getoetst worden. 

Vrijstelling op het rijexamen

Het is mogelijk om vrijstelling te krijgen tijdens het afrijden. Dit is mogelijk met een Tussen Tijdse Toets (TTT). De procedure zal geheel hetzelfde zijn als tijdens het echte afrijden. Hierdoor test je niet alleen in hoeverre je klaar bent voor het afrijden, maar als de bijzondere verrichtingen goed gaan krijg je hier vrijstelling op tijdens het afrijden. 

4 tips bij bijzondere verrichtingen

Als je je voorbereidt op het rijexamen is het verstandig om ook aandacht te besteden aan de bijzondere verrichtingen. Hieronder geven we een aantal tips om je te helpen:

  1. Oefen de bijzondere verrichtingen regelmatig voordat je je examen doet. Zo kan je vertrouwd raken met het uitvoeren van de verrichtingen en voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan tijdens het examen.
  2. Vraag je rijinstructeur om tips en advies over hoe je de bijzondere verrichtingen het beste kan uitvoeren. Zij hebben immers veel ervaring met het geven van rijlessen en kunnen je goed begeleiden.
  3. Geef ook aan met welke bijzondere verrichtingen je moeite hebt, zo kan je deze extra oefenen voor het afrijden. 
  4. Het is belangrijk om te onthouden dat het uitvoeren van bijzondere verrichtingen niet het enige is waar je op beoordeeld wordt tijdens het rijexamen.

Meer weten? Bekijk de gerelateerde blog artikelen hieronder. Starten met rijlessen? Schrijf je in voor een gratis proefles of bekijk onze lespakketten.

Lees meer
Deel deze pagina via:

Ja, ik wil een gratis proefrijles!

CHECKMARK
ACTIE: €100 korting op je lespakket
CHECKMARK
Start nu, betaal achteraf
CHECKMARK
Gratis herexamen €330,-
CHECKMARK
€6,- korting per les

Proefles aanvragen

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carcrossmenu