Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Fileparkeren tips: In 5 stappen uitgelegd

Leestijd 3 minuten

Parkeren kan lastig zijn, vooral als je probeert parallel te parkeren op een drukke parkeerplaats en de stress toeslaat. De juiste techniek voor fileparkeren? Die is heel simpel en gemakkelijk te volgen. Volg de vijf stappen van Nationale Rijschool en fileparkeren wordt een eitje. 

Achteruit fileparkeren in 5 stappen

Stap 1: Zoek een ruime parkeerplek op.

De eerste stap is het vinden van een lege ruimte die groot genoeg is voor je auto. Heb je eenmaal een plek gevonden? Zet dan je knipperlichten aan om andere bestuurders te laten weten dat je gaat inparkeren. Kies dus niet voor een krap plekje, want je zult zien dat het je de eerste paar keer niet gaat lukken om mooi in te parkeren.

Stap 2: Rijd voorbij het parkeervak en sta stil naast de andere auto.

Zorg dat de afstand tussen jouw auto en de auto ernaast ongeveer 50 centimeter is. Je rechterbuitenspiegel moet gelijk staan met de bumper van de andere auto. Zorg ervoor dat je je auto zo uitlijnt dat hij parallel staat met de andere auto's in de rij.

Stap 3: Rijd langzaam achteruit.

Wanneer de achterkant van de geparkeerde auto ergens tussen de voor- en achterdeur van jouw auto valt, is het tijd om in te sturen. Dit is goed te zien op onderstaande afbeelding:

Stap 4: Draai je stuur ver naar rechts en rijd langzaam naar achteren.

Je stopt wanneer de afstand tussen de stoep en de rechterachterband ongeveer 30 centimeter is.

Stap 5: Zet de auto recht.

Vervolgens zet je de auto recht door je stuur naar links te draaien, terwijl je nog steeds naar achteren rijdt. Heb je een grote plek? Rijd dan zo ver mogelijk naar achteren. Je kunt vervolgens weer iets naar voren rijden en de auto corrigeren.

Vooruit fileparkeren in 5 stappen

Wist je dat er een specifieke methode is die je kunt gebruiken om het parkeren makkelijker en minder stressvol te maken? Het heet vooruit fileparkeren, en het omvat deze vijf eenvoudige stappen:

Stap 1: Zoek een lege plek

Begin met naar het einde van de straat te rijden en zoek een lege plek. Check je binnenspiegel, rechterbuitenspiegel en kijk dan over je rechterschouder.

Stap 2: Signaleer dat je de plek gaat opdraaien.

Signaleer dat je de plek gaat opdraaien. Rijd naar voren tot je auto op gelijke hoogte is met de bumper van de auto naast je en draai dan je stuur helemaal naar rechts.

Stap 3: Zorg voor een afstand van 45 graden

Zorg dat de afstand tussen jouw auto en de stoep op ongeveer 45 graden staat, om te voorkomen dat je de stoeprand raakt. 

Stap 4: Wielen uitlijnen met de stoeprand

Draai je stuur naar links en blijf vooruit rijden tot je auto op de plek staat. Zorg ervoor dat je wielen uitgelijnd zijn met de stoeprand en dat je voldoende ruimte hebt om te manoeuvreren.

Stap 5: Zet de auto stil met genoeg ruimte aan de voorzijde

Als je eenmaal in positie bent zet je de auto stil. Staat er nog een auto voor je geparkeerd? Zet de auto dan zo neer dat de achterwielen van deze geparkeerde auto nog ziet. Op deze manier kun je namelijk dan mooi in één keer achter de auto vandaan rijden.

Auto inparkeren: wat extra tips

Naast de hierboven genoemde tips zijn er nog een paar andere dingen om in gedachten te houden bij het parkeren van je auto:

  • Als je bijvoorbeeld niet zeker weet waar je gaat parkeren, kun je beter een blokje om rijden dan proberen een plekje in te rijden. 
  • Probeer gebruik te maken van alle beschikbare technologie. Veel nieuwere auto's hebben sensoren die je kunnen helpen om nauwkeuriger te parkeren, en er zijn ook verschillende apps beschikbaar die je in een ruimte kunnen begeleiden. 
  • Vergeet tenslotte niet de tijd te nemen om te controleren of je auto in de juiste positie staat. Door deze stappen te volgen, weet je zeker dat je als een pro parallel kunt parkeren - zelfs op de meest drukke parkeerplaatsen! 

Wil je nog meer tips over bijzondere verrichtingen zoals achteruit de bocht inrijden? Houd dan onze blog in de gaten!

Meer weten? Neem contact met ons op. Geen vragen? Schrijf je in voor een gratis proefles of bekijk onze lespakketten.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×