Hellingproef uitvoeren als een pro: zo doe je het!

De hellingproef valt onder de bijzondere verrichtingen. De hellingproef betekent dat je op een helling stilstaat en vervolgens opnieuw optrekt. In Nederland zijn er geen bergen en weinig heuvels. Toch is de hellingproef nuttig voor veel verschillende situaties. Zo zijn er veel hellingen waar je regelmatig moet stoppen. Denk bijvoorbeeld aan de parkeergarage, waar je een andere autobestuurder voorrang moet geven, of aan de oprit bij een dijk. 

Je moet de hellingproef met en zonder handrem kunnen uitvoeren. Hoe leer je de hellingproef precies toe te passen? Lees de vier stappen van Nationale Rijschool en ga aan de slag! Deze vier stappen gaan over de hellingproef zonder handrem.

Stap 1: Voordat je de hellingproef uitvoert, zet je je rechterknipperlicht aan, kijk je over je linkerschouder – de linkerbuitenspiegel – de binnenspiegel, de rechterbuitenspiegel en over je rechterschouder. Wanneer er geen verkeer aankomt, breng je de auto tot stilstand door je rem in te trappen.

Stap 2: Zet de auto in de eerste versnelling. Zet je knipperlicht naar links aan, kijk over je linkerschouder – in de linkerbuitenspiegel en vervolgens in je binnenspiegel. Komt er geen verkeer aan? Dan kun je de proef uitvoeren.

Stap 3: Laat de koppeling opkomen tot het aangrijpingspunt en houdt dat vervolgens vast. Controleer nogmaals op je inderdaad weg kunt rijden en of er inmiddels geen verkeer rondom je auto te vinden is.

Stap 4: Laat je rem rustig los, laat je koppeling verder opkomen en geef een beetje gas bij. Je kunt wegrijden! Pas je snelheid weer aan naar het overige verkeer, zodat je verder geen hinder veroorzaakt voor de omstanders. Vergeet niet je knipperlicht uit te zetten wanneer je weer aan het rijden bent.

Bij een hellingproef met handrem komen er twee extra handelingen bij. Nadat je de auto in de eerste versnelling hebt geplaatst, schakel je de handrem in. De handrem haal je eraf wanneer je in stap vier gas bijgeeft.

Wil je de hellingproef op de juiste manier leren toe te passen? Schrijf je in voor een proefrijles!

›› Bekijk de andere bijzondere verrichtingen

Gerelateerd

Hoeveel kost mijn lespakket?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carcrossmenu