Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Hellingproef (met handrem): in 4 stappen uitgelegd

Leestijd 3 minuten

De hellingproef valt onder de bijzondere verrichtingen. De hellingproef betekent dat je op een helling stilstaat en vervolgens opnieuw optrekt. In Nederland zijn er geen bergen en weinig heuvels. Toch is de hellingproef nuttig voor veel verschillende situaties. Zo zijn er veel hellingen waar je regelmatig moet stoppen. Denk bijvoorbeeld aan de parkeergarage, waar je een andere autobestuurder voorrang moet geven, of aan de oprit bij een dijk.

Je moet de hellingproef met en zonder handrem kunnen uitvoeren. Hoe leer je de hellingproef precies toe te passen? Lees de vier stappen van Nationale Rijschool en ga aan de slag! Deze vier stappen gaan over de hellingproef zonder handrem.

Stap 1: breng je auto tot stilstand en houd je voet op de rem

Voordat je de hellingproef uitvoert, zet je je rechter knipperlicht aan, kijk je over je linkerschouder – de linkerbuitenspiegel – de binnenspiegel, de rechterbuitenspiegel en over je rechterschouder. Wanneer er geen verkeer aankomt, breng je de auto tot stilstand door je rem in te trappen.

Stap 2: Zet de auto in de eerste versnelling

Zet de auto in de eerste versnelling. Zet je knipperlicht naar links aan, kijk over je linkerschouder – in de linkerbuitenspiegel en vervolgens in je binnenspiegel. Komt er geen verkeer aan? Dan kun je de proef uitvoeren.

Stap 3: Laat de koppeling opkomen

Laat de koppeling opkomen tot het aangrijpingspunt en houdt dat vervolgens vast. Controleer nogmaals op je inderdaad weg kunt rijden en of er inmiddels geen verkeer rondom je auto te vinden is.

Stap 4: Laat de rem rustig los en geef een beetje gas bij

Laat je rem rustig los, laat je koppeling verder opkomen en geef een beetje gas bij. Je kunt wegrijden! Pas je snelheid weer aan naar het overige verkeer, zodat je verder geen hinder veroorzaakt voor de omstanders. Vergeet niet je knipperlicht uit te zetten wanneer je weer aan het rijden bent.

Hellingproef met handrem: 2 extra stappen

Bij een hellingproef met handrem komen er twee extra handelingen bij. Nadat je de auto in de eerste versnelling hebt geplaatst, schakel je de handrem in. De handrem haal je eraf wanneer je in stap vier gas bijgeeft.

Stap 2.1: Schakel de handrem in

Trek de handrem aan en geef langzaam gas terwijl je tegelijkertijd de koppeling voorzichtig loslaat. Zodra je voelt dat de auto gaat bewegen, kun je de handrem loslaten.

Stap 4.1: Laat de handrem los

Nadat je het rempedaal ingedrukt hebt gehouden met de rechtervoet, laat je de koppeling een beetje los met de linkervoet, en laat je vervolgens het rempedaal los om gas te geven. Zodra je voelt dat de auto begint te bewegen, laat je de handrem los.

Hellingproef met een benzine auto

De hellingproef is een goede manier om te laten zien of je de auto voldoende onder controle hebt om ook op een steile helling te kunnen stilstaan en weer optrekken. De proef kan met een benzine auto wat uitdagender zijn dan bij een dieselauto, omdat een benzine auto sneller afslaat wanneer je de koppeling laat opkomen terwijl de motor stationair draait. Je moet daarom het juiste moment vinden om de koppeling los te maken en het gaspedaal in te drukken. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is de hellingproef met handrem een fluitje van een cent.

Wil je de hellingproef op de juiste manier leren toe te passen? Schrijf je in voor een proefles of bekijk onze lespakketten!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×