Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Tussentijdse toets: hoe werkt het en hoe kun je je voorbereiden?

Leestijd 3 minuten

Wat is een tussentijdse toets?

Een tussentijdse toets, ook wel proefexamen genoemd, is een manier om te controleren of je voldoende vaardigheid en kennis hebt om het rijbewijs te behalen. De tussentijdse toets wordt gebruikt voor mensen die al aan het oefenen zijn voor het rijbewijs, maar nog niet helemaal klaar zijn om het echte examen te doen.

Hoe werkt een tussentijdse toets?

Om aan een tussentijdse toets deel te nemen, moet je je aanmelden bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Tijdens het examen zal een examinator je beoordelen op je rijvaardigheid en kennis van de verkeersregels. Je zult ook een aantal bijzondere verrichtingen moeten uitvoeren, zoals het parkeren in een parkeervak of het nemen van een bocht.

Voorbereiding

Om je voor te bereiden op de tussentijdse toets is het belangrijk om voldoende te oefenen tijdens de rijlessen. Het is ook aan te raden om de verkeersregels goed te leren, zodat je deze tijdens het examen kunt toepassen. Je moet je even goed voorbereiden zoals je zou doen voor het echte rijexamen. 

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen aan het doen van een tussentijdse toets. Zo kun je bijvoorbeeld alvast oefenen voor het echte rijexamen, en kun je zien of je al klaar bent om het rijbewijs te behalen. Ook kun je door middel van een tussentijdse toets bepalen of je nog extra oefening nodig hebt, en welke gebieden je nog moet verbeteren. Tot slot kan je ook vrijstelling krijgen op het echte rijexamen als je tijdens de Tussentijdse Toets de bijzondere verrichtingen succesvol behaalt. 

Kosten

De kosten van de Tussentijdse toets verschilt per rijschool. Laat je hierdoor goed informeren door de rijschool. Let op, vaak zijn de exclusief de kosten van de rijlessen ter voorbereiding. 

Veelgestelde vragen over de tussentijdse toets

Wat is de wachttijd bij het CBR voor een tussentijdse toets?

De wachttijd voor een tussentijdse toets kan variëren, afhankelijk van de beschikbaarheid van examinatoren en de drukte bij het CBR. Het is aan te raden om je zo snel mogelijk aan te melden voor een tussentijdse toets om te voorkomen dat je te lang moet wachten.

Hoe lang duurt een tussentijdse toets?

Een tussentijdse toets duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur. Dit kan afhankelijk zijn van het aantal bijzondere verrichtingen dat je moet uitvoeren.

Wat is de geldigheidsduur van een tussentijdse toets? 

De eventuele vrijstelling blijft geldig tot je eerste rijexamen na je toets. Verder zit er geen einddatum aan verbonden. Doe je meerdere tussentijdse toetsen voor je rijexamen dan geldt alleen de uitslag van de meest recente. 

Vervalt de tussentijdse toets als je zakt voor je rijexamen? 

De toets komt automatisch te vervallen na je rijexamen. Mocht je hiervoor gezakt zijn dan is de vrijstelling van de tussentijdse toets niet meer geldig, tenzij je besluit een nieuwe tussentijdse toets te doen voor het herexamen. 

Is een tussentijdse toets verplicht? 

Een tussentijdse toets is niet verplicht. Sommige mensen kiezen ervoor om direct naar het echte rijexamen te gaan, terwijl anderen liever eerst de tussentijdse toets doen om zich beter voor te bereiden. Het hangt dus af van je eigen voorkeur en vaardigheden.

Hoeveel bijzondere verrichtingen voer je uit tijdens een tussentijdse toets? 

Normaliter worden er altijd 2 bijzondere verrichtingen getoetst vanuit de examinator. Echter kan er altijd een situatie ontstaan waarbij een bijzondere verrichting nodig is. Zorg er dus voor dat je ze allemaal beheerst! 

Starten met rijlessen? Schrijf je in voor een gratis proefles of bekijk onze lespakketten.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.