Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Het praktijkexamen: welke onderdelen zijn er?

Leestijd 2 minuten

Je rijbewijs halen is een spannend moment in ieders leven. Maar voordat je die felbegeerde roze pas in handen hebt, moet je eerst slagen voor het praktijkexamen. In dit artikel duiken we diep in het rijexamen, zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Welke onderdelen zijn er?

Het praktijkexamen bestaat uit verschillende onderdelen van een rijexamen die samen bepalen of je klaar bent om zelfstandig de weg op te gaan. Enkele essentiële onderdelen zijn:

Voorbereiding en controle van de auto: denk aan het controleren van bandenspanning, oliepeil, en andere essentiële zaken.

Rijden in diverse verkeerssituaties: van drukke stadscentra tot rustige buitenwegen en snelwegen. 

Bijzondere verrichtingen: denk aan keren op de weg, parkeren en hellingproef.

Navigatie rijden: navigatie rijden is simpelweg laten zien dat je aan de hand van de navigatie naar je bestemming kunt rijden. 

Wanneer zak je voor je rijexamen?

De vraag die bij velen speelt is: “Wanneer zak ik voor praktijkexamen?” Simpel gesteld zak je als je niet voldoet aan de vereisten voor veilig en zelfstandig rijden. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

Het maken van gevaarlijke situaties: bijvoorbeeld door het niet verlenen van voorrang waar nodig.

Onvoldoende beheersing van de auto: bijvoorbeeld stotterend optrekken of te hard rijden.

Onvoldoende inzicht in verkeerssituaties: bijvoorbeeld door het niet zien van fietsers en andere weggebruikers.

Al de bovenstaande dingen zullen resulteren in een ingreep. Een ingreep is nooit goed en resulteert altijd in het zakken van je rijexamen. Zorg dat dit niet nodig is en check onze beste tips voor het rijexamen!

Hoe ziet de examenrit eruit?

“Hoelang duurt een rijexamen?” hoor ik je denken. Een gemiddeld rijexamen duurt ongeveer 55 minuten. Gedurende deze tijd word je getest op je rijvaardigheden, inzicht in het verkeer, en je gedrag op de weg.

Voor het examen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je:

  • Een laatste les neemt om de puntjes op de i te zetten.
  • Alle benodigde documenten bij je hebt, zoals je ID en theoriecertificaat.
  • Goed uitgerust bent en op tijd aankomt bij het examencentrum.

Tijdens het examen

Na een korte kennismaking met de examinator, begin je met het uitvoeren van de autocontroles. Daarna ga je de weg op. Gedurende de rit zal de examinator je beoordelen op de eerder genoemde onderdelen van een rijexamen.

Na het examen

Zodra je terug bent bij het examencentrum, zal de examinator je feedback geven. Als je bent geslaagd, kun je binnenkort je rijbewijs ophalen. Mocht je niet geslaagd zijn, dan krijg je advies over welke onderdelen extra aandacht nodig hebben voor een herexamen.

Conclusie

het rijexamen is een grondige test van je rijvaardigheden. Door goed voorbereid te zijn en te weten wat je te wachten staat, vergroot je je kansen op succes. Veel succes met je examen en hopelijk rijd je binnenkort zelfstandig de weg op!

Bekijk ook onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×