Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Rijhulpsystemen: alles wat je moet weten!

Leestijd 3 minuten

De opkomst van geavanceerde rijhulpsystemen heeft de manier waarop we rijden aanzienlijk veranderd. Deze innovaties beloven niet alleen de rijervaring te verbeteren, maar ook de veiligheid op de weg significant te verhogen. Vanaf 1 januari 2024 is het ook onderdeel geworden van het praktijkexamen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van rijhulpsystemen. We verkennen wat ze zijn, welke systemen er zijn, hun rol bij het afrijden, en wat je kunt verwachten tijdens het praktijkexamen.

Wat zijn rijhulpsystemen?

Rijhulpsystemen, ook bekend als ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), zijn technologieën ontworpen om de bestuurder te ondersteunen en de veiligheid te verhogen. Deze systemen bieden cruciale informatie, automatiseren moeilijke of repetitieve taken, en grijpen in waar nodig om ongelukken te voorkomen. Van automatische noodremming tot adaptieve cruise control, ADAS verhoogt niet alleen de veiligheid maar ook het comfort tijdens het rijden.

Welke rijhulpsystemen zijn er en wat doen ze?

Er zijn tal van rijhulpsystemen beschikbaar, elk met een unieke functie. Hier zijn enkele van de meest voorkomende systemen:

 • Adaptieve Cruise Control (ACC): past automatisch de snelheid van het voertuig aan om een veilige afstand tot de voorligger te behouden.
 • Automatische noodremming (AEB): detecteert een dreigende botsing met een ander voertuig of obstakel en remt automatisch om de impact te verminderen of te voorkomen.
 • Rijstrookassistentie (Lane Assist): helpt de bestuurder binnen de rijstrook te blijven en waarschuwt of stuurt bij wanneer het voertuig onbedoeld de rijstrook dreigt te verlaten.
 • Parkeerassistent: ondersteunt de bestuurder bij het parkeren door stuur instructies of door het voertuig automatisch in de parkeerplek te manoeuvreren.
 • Snelheidsassistentie: detecteert hoe hard je ergens mag rijden en is gekoppeld aan je navigatie. Zo kan dit systeem ingrijpen als je te hard rijdt. 
 • Parkeersensoren: dit systeem zit al wat langer in auto’s. Het geeft een geluidssignaal af terwijl je aan het parkeren bent. Zo weet je hoe dichtbij iets is. 
 • Achteruitrijcamera: een camera aan de achterkant die aangaat als je achteruit rijdt. Hierdoor weet je precies wat er achter je afspeelt. 
 • Datarecorder: met dit systeem kan er gemakkelijk ingezien worden wie er schuldig is bij een ongeluk. Deze recorder registreert bijvoorbeeld of de airbags zijn geactiveerd, of de gordel is gedragen, de locatie, remweg en nog veel meer. 

Welke rijhulpsystemen mag je gebruiken bij het praktijkexamen?

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) staat het gebruik van bepaalde rijhulpsystemen toe tijdens het praktijkexamen. Het is belangrijk om te controleren welke systemen zijn toegestaan, aangezien deze informatie kan veranderen. Over het algemeen moedigt het CBR het gebruik van technologieën aan die de veiligheid verbeteren, zolang deze het leerproces van de bestuurder niet hinderen. Raadpleeg het meest recente CBR nieuws voor de actuele richtlijnen.

Er is 1 uitzondering die je niet mag gebruiken op dit moment. Dat is de parkeerassistent, je moet dit tijdens het praktijkexamen zelf laten zien. Meer weten over het praktijkexamen? Bekijk de onderdelen van het praktijkexamen!

Welke vragen kun je verwachten op het praktijkexamen?

Tijdens het praktijkexamen kun je vragen verwachten over hoe je verschillende rijhulpsystemen gebruikt en wat hun functies zijn. Examinatoren kunnen vragen stellen over situaties waarin het gebruik van bepaalde ADAS-systemen gepast is en hoe deze systemen de veiligheid en het rijgedrag beïnvloeden.

Voorbeeldvragen

 • Hoe activeer en deactiveer je adaptieve cruise control?
 • Wat doe je als het rijstrookassistentie systeem je waarschuwt dat je de rijstrook verlaat?
 • Onder welke omstandigheden is het gebruik van de automatische noodremming bijzonder nuttig?
 • Hoe kan parkeerassistentie je helpen bij het in- en uitparkeren?
 • Welke ervaring heb jij met het gebruik van rijhulpsystemen?
 • Heb je weleens meegemaakt dat de auto onverwacht reageerde door een rijhulpsysteem?
 • Waar zie je de informatie als het rijhulpsysteem je informeert?
 • Wat kan een gevolg zijn van een vervuilde sensor op de werking van rijhulpsystemen?

Rijhulpsystemen spelen een cruciale rol in de moderne rijervaring, zowel in termen van veiligheid als comfort. Door je bewust te zijn van de verschillende soorten ADAS en te weten hoe en wanneer je ze kunt gebruiken, ben je niet alleen beter voorbereid op je praktijkexamen, maar word je ook een veiligere en efficiëntere bestuurder. Blijf op de hoogte van het laatste CBR nieuws om te zorgen dat je altijd over de meest actuele informatie beschikt.

Klaar om je rijbewijs te halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×