Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp - Contentschrijver

De meest gemaakte fouten tijdens het praktijkexamen

Leestijd 2 minuten

Het slagen voor je praktijkexamen auto is een cruciale stap op weg naar je rijbewijs. Echter, kandidaten maken vaak dezelfde fouten, wat kan leiden tot een onvoldoende resultaat. In dit artikel behandelen we de meest gemaakte fouten en geven we tips over hoe je deze kunt vermijden. We zullen ook bespreken hoeveel fouten je mag maken bij het praktijkexamen auto.

Kijkgedrag

Een veelvoorkomende fout bij het praktijkexamen is onvoldoende kijkgedrag. Het is essentieel om constant je omgeving te observeren en op de juiste momenten in de spiegels te kijken. Een goede tip is om je hoofd actief te bewegen tijdens het kijken, zodat de examinator duidelijk kan zien dat je oplet. Bekijk hier meer tips over kijkgedrag!

Plaats op de weg

De juiste plaats op de weg kiezen is cruciaal. Veel kandidaten rijden te dicht bij de stoep of te midden van de weg. Het is belangrijk om je positie voortdurend aan te passen aan de wegsituatie, met name in bochten en bij rotondes. Lees alles over plaats op de weg!

Inhalen

Tijdens het praktijkexamen wordt er ook gekeken naar je inhaalgedrag. Fouten die vaak gemaakt worden zijn te dicht achter een ander voertuig rijden, niet voldoende spiegelen, of het onderschatten van de snelheid van tegemoetkomend verkeer.

Snelheid

Snelheidsbeheersing is een ander belangrijk aspect. Te snel of te langzaam rijden kan als een fout worden aangemerkt. Zorg ervoor dat je de snelheidsbeperkingen kent en deze aanpast aan de verkeerssituatie.

Aanwijzingen

Het correct volgen van aanwijzingen, zowel van de examinator als verkeersborden en lichten, is essentieel. Een veelgemaakte fout is het niet op tijd reageren op aanwijzingen of deze helemaal negeren.

Invoegen en uitvoegen

Bij het invoegen en uitvoegen op de snelweg zijn anticipatie en timing cruciaal. Veelvoorkomende fouten zijn te langzaam rijden bij het invoegen en het niet correct gebruikmaken van de invoegstrook. Lees gelijk de volledige uitleg over invoegen en uitvoegen!

Bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen, zoals parkeren, keren en achteruit rijden, zijn vaak struikelblokken. Oefen deze verrichtingen grondig om zeker te zijn van je vaardigheden. Lees verder over alle bijzondere verrichtingen en tips!

Zijdelingse verplaatsingen

Zijdelingse verplaatsingen, zoals van rijstrook wisselen, vereisen goed spiegel- en schouder kijkgedrag. Veel kandidaten falen hierin door niet goed te kijken of de manoeuvre niet soepel uit te voeren. Lees gelijk verder over hoe zijdelingse verplaatsingen werken!

Besluitvaardig rijden

Besluitvaardigheid is essentieel. Aarzelen of onnodig wachten kan leiden tot gevaarlijke situaties of het hinderen van andere weggebruikers. Bekijk gelijk hoe jij het beste besluitvaardig kan rijden.

Inzicht

Tot slot is verkeersinzicht cruciaal. Dit betekent dat je moet anticiperen op de acties van andere weggebruikers en de verkeerssituatie. Het tonen van goed inzicht kan veel voorkomende fouten voorkomen.

Conclusie

Het kennen en vermijden van deze veelgemaakte fouten kan je kansen op slagen voor het praktijkexamen auto aanzienlijk vergroten. Onthoud dat je een beperkt aantal fouten mag maken; het is dus belangrijk om goed voorbereid te zijn. Veel succes!

Ga jij binnenkort je rijbewijs halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu