Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Zenuwachtig voor rijexamen? 10 tips

Leestijd 4 minuten

Zwetende handen en een brok in je keel, klinkt dit bekend? Het afleggen van het rijexamen kan een zenuwslopende ervaring zijn. Het is een grote verantwoordelijkheid om achter het stuur van een auto te kruipen en de weg op te gaan. Maar maak je geen zorgen! Als je je zenuwachtig voelt voor je komende rijexamen, zijn er een aantal tips en trucs om je zenuwen te kalmeren. Door deze 10 tips tegen rijexamen stress te volgen, kun je ervoor zorgen dat je je rijexamen vol vertrouwen haalt.

1. Tussentijdse toets

Wil je alvast wennen aan een examen situatie en weten waar je aan toe bent? Probeer dan een tussentijdse toets! Deze duurt even lang als het echte examen, waarin dezelfde stof wordt behandelt. Een tussentijdse toets is dus niet bedoeld als een examen waar je voor slaagt of zakt. Het doel is gewoon om je vertrouwd te maken met de stof en je begrip van de stof te peilen. Je krijgt aan het einde bovendien tips van een CBR-examinator, zodat je weet welk onderdeel je meer moet bestuderen.

2. Focus niet op foutloos rijden

Rijexamens kunnen een zenuwslopende ervaring zijn, vooral als je bang bent om fouten te maken. Het is belangrijk om te onthouden dat het doel van het examen niet is om te zien hoe perfect je rijdt, maar om ervoor te zorgen dat je de vaardigheden en kennis hebt om een voertuig veilig te besturen. In de meeste gevallen zullen een paar kleine fouten niet leiden tot een onvoldoende, zolang je in staat bent ze snel te corrigeren en veilig verder te rijden!

3. Faalangst rijexamen

Zijn je zenuwen zo erg dat ze je compleet belemmeren tijdens het autorijden? Dat is natuurlijk balen, maar heel begrijpelijk. Faalangst komt vaak voor, net zoals snelwegangst. Het CBR heeft daarom een speciaal rijexamen ontworpen voor iedereen die hier moeite mee heeft, het faalangst rijexamen. Dit is vergelijkbaar met een gewoon rijexamen, maar het er is één groot verschil. Tijdens dit examen mag je een time-out nemen als de druk te hoog wordt. Even op adem komen is wel zo fijn als de zenuwen te veel worden. Deze time-out maakt het mogelijk je kalmte te hervinden en je weg rustig te vervolgen met hulp van een speciaal opgeleide examinator. Daarnaast krijg je extra tijd (zo’n 45 minuten) om af te rijden. Door een groot deel van de angst weg te nemen, kun je daardoor veel beter presteren.

4. Eten voor meer focus

Probeer vooraf voedsel te eten dat veel eiwitten en gezonde vetten bevat voor meer focus. Deze voedingsstoffen helpen om je energieniveau op peil te houden. Bosbessen, pure chocolade of een banaan tegen de zenuwen zijn allemaal goede opties. Vergeet ook niet gehydrateerd te blijven - drink de hele dag door veel water om je geest scherp te houden om fouten te voorkomen.

5. Ademhalingsoefeningen

Vergeet door de zenuwen niet te ademen. Haal langzaam en diep adem gedurende 4 seconden. Houd de adem vervolgens 7 seconden vast en adem dan langzaam via je mond weer uit. Dit helpt om je zenuwen te kalmeren en spanning te verlichten. Zo ben je binnen no-time weer helemaal zen.

6. Goede nachtrust

Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent en goed en genoeg hebt ontbeten op de dag van je examen. Een voedzame maaltijd doet wonderen. Je wilt namelijk zo alert mogelijk zijn voor je rijexamen.

7. Vertel hoe je je voelt

Het is geen geheim dat rijexamens zenuwslopend kunnen zijn, en het is volkomen menselijk. Praat daarom met je instructeur over hoe je je voelt. Je instructeur kan als professional begeleiding en steun bieden om je te helpen je zekerder te voelen.

8. Oefen het examen met je instructeur

Oefening baart kunst! Plan voldoende tijd in met je instructeur om het examen in detail door te nemen. Dit zal je helpen een gevoel te krijgen voor wat je op de examendag kunt verwachten.

9. Wees ruim op tijd voor het examen

Haastige spoed is zelden goed. Zorg er daarom voor dat je ruim op tijd aanwezig bent voor je examen, zodat je je niet opgejaagd voelt. Zo voorkom je stress op het laatste moment die je prestaties zou kunnen beïnvloeden. Als je op tijd bent heb je de tijd om de stof te herhalen, of juist je hoofd helemaal leeg te maken.

10. Neem valdispert of paracetamol voor je rijexamen

Heb je toch nog een beetje extra hulp nodig tegen de zenuwen? Probeer dan valdispert of paracetamol voor je rijexamen in te nemen. Dit kan helpen om gevoelens van angst te verlichten en je prestaties te verbeteren. Valdispert vermindert het stresshormoon cortisol en paracetamol helpt het algemene stressniveau te verlagen.

Let wel op: valdispert en paracetamol kunnen weliswaar helpen om angst te verminderen, maar ze kunnen ook slaperigheid veroorzaken en je concentratievermogen aantasten. Kijk dus goed naar de juiste dosering en lees de bijsluiter goed door.

Haal ten slotte diep adem en onthoud: meer dan je best kun je niet doen. Zak je toch vaker dan 4 keer voor je examen? Dan mag je het BNOR-examen afleggen.

Starten met rijlessen? Schrijf je in voor een gratis proefles of bekijk onze rijlespakketten.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.