Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Ongelijkwaardig kruispunt: hoe werkt het?

Leestijd 2 minuten

Bij het rijden kom je allerlei soorten kruispunten tegen. Een van de meest voorkomende is het ongelijkwaardig kruispunt. Maar wat is dat precies? En hoe gedraag je je daar? Geen stress, we vertellen je alles wat je moet weten!

Wat is een ongelijkwaardig kruispunt?

Een ongelijkwaardig kruispunt is een kruispunt waarbij de ene weg voorrang heeft op de andere. Dit in tegenstelling tot een gelijkwaardig kruispunt, waar bestuurders van rechts altijd voorrang hebben. Ongelijkwaardige kruispunten kom je overal tegen, van drukke stadswegen tot rustige buitenwegen.

Ongelijkwaardige kruispunten worden vaak aangeduid met verkeersborden en/of wegmarkeringen om duidelijk te maken welke weg voorrang heeft. Dit helpt om de verkeersstroom te regelen en ongelukken te voorkomen.

Voorrangsregels bij een ongelijkwaardig kruispunt

Bij een ongelijkwaardig kruispunt is het belangrijk om de theorie te kennen om te weten wie voorrang heeft. Over het algemeen geldt:

  • Voorrangsborden volgen: de weg met een voorrangsbord (driehoekig bord met een rode rand en witte achtergrond) heeft voorrang op de kruisende weg.
  • Stopborden: Als er een stopbord staat, moet je altijd volledig stoppen en voorrang verlenen aan alle andere weggebruikers voordat je verder rijdt.
  • Uitritconstructies: Kom je uit een uitrit? Dan moet je altijd voorrang verlenen aan al het verkeer op de weg waarop je wilt inrijden.

Het is belangrijk om alert te zijn op verkeersborden en wegmarkeringen, zodat je op tijd weet wat er van je verwacht wordt.

Welke borden kun je tegenkomen?

Bij ongelijkwaardige kruispunten zijn er een aantal verkeersborden die je vaak tegenkomt:

  • Voorrangsbord: Dit bord geeft aan dat jij voorrang hebt op het kruispunt.
  • Stopbord: Je moet stoppen en voorrang verlenen aan alle andere weggebruikers.
  • Voorrangskruispuntbord: Dit bord geeft aan dat je een voorrangskruispunt nadert waar je voorrang moet verlenen.

Daarnaast zijn er ook vaak wegmarkeringen zoals haaientanden (driehoeken op de weg) die aangeven dat je moet stoppen of voorrang verlenen.

Uitzonderingen bij een ongelijkwaardig kruispunt

Er zijn altijd uitzonderingen op de regels en bij ongelijkwaardige kruispunten is dat niet anders. Enkele situaties waarin je extra alert moet zijn:

  • Werkzaamheden: tijdelijke verkeersborden kunnen de normale voorrangsregels veranderen.
  • Verkeerslichten: soms zijn er verkeerslichten bij ongelijkwaardige kruispunten die de voorrang regelen. In dat geval volg je altijd de verkeerslichten, ongeacht de vaste borden.
  • Hulpdiensten: geef altijd voorrang aan hulpdiensten met zwaailichten en sirenes, ongeacht de voorrangsregels.

Voorbeelden

Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden van ongelijkwaardige kruispunten en hoe je daar veilig doorheen navigeert:

De fietser mag op dit voorbeeld als eerste. Deze gaat rechtdoor op dezelfde weg. Daarna mag de auto, dit kan je zien doordat de scooter haaientanden heeft. Tot slot mag de scooter. 

Dit is een soortgelijke situatie. Hierbij gaat de witte scooter voor de blauwe auto. Dit komt doordat de witte scooter de korte bocht heeft. Dus na de witte scooter gaat de blauwe auto. Tot slot mag de rode scooter. 

Ga jij binnenkort je rijbewijs halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.