Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp - Contentschrijver

Theorie-examen: hoe ziet dat eruit?

Leestijd 3 minuten

Het behalen van dit examen is een cruciale stap op weg naar het verkrijgen van je rijbewijs. In dit artikel behandelen we alle essentiële aspecten van het examen, van de voorbereiding tot de uitslag. Of je nu voor de eerste keer deelneemt of na een paar pogingen opnieuw probeert, deze gids biedt waardevolle inzichten en tips om je te helpen slagen.

Voorafgaand aan het examen

Voordat je het theorie-examen voor de auto aflegt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en alle nodige documenten bij je te hebben.

  • Zorg dat je goed op tijd bent. Minimaal 15 minuten van tevoren. 
  • Als je bij het CBR bent aangekomen, moet je je aanmelden bij de aanmeldzuil.
  • Nadat je dat hebt gedaan leg je je spullen zoals telefoon etc. in een van de lockers. 
  • Je gaat zitten in de wachtruimte en je ziet vanzelf wanneer je je mag melden bij de balie om het  theorie-examen te starten. 
  • Bij de balie controleert de medewerker je ID of paspoort en vertelt aan welk bureau je het theorie-examen mag afnemen. 

Onderdelen

Voordat het examen start, log je in op het scherm met je reserveringsnummer en krijg je een aantal oefenvragen. Het theorie-examen bestaat uit verschillende onderdelen die zijn ontworpen om je kennis en begrip van verkeersregels te testen. Deze onderdelen omvatten vragen over gevaarherkenning, verkeersregels, en verkeersinzicht. Het is cruciaal om elk van deze onderdelen grondig te bestuderen.

Gevaarherkenning

Dit onderdeel test je vermogen om gevaren op de weg snel te herkennen en hierop te reageren. Het vereist niet alleen theoretische kennis, maar ook praktisch inzicht in hoe verschillende verkeerssituaties kunnen ontwikkelen. De antwoorden die je hier kunt invullen als reactie zijn remmen, gas loslaten of niets doen. In totaal krijg je hier 25 vragen en per vraag krijg je 8 seconden om deze te beantwoorden. 

Verkeersregels

Kennis van verkeersregels is essentieel voor alle weggebruikers. Dit deel van het examen toetst je begrip van de regels, waaronder verkeersborden, snelheidslimieten, en voorrangsregels. Hierbij krijg je 12 vragen en heb je 8 minuten de tijd.

Verkeersinzicht

Verkeersinzicht gaat over het toepassen van je kennis in de praktijk. Dit onderdeel toetst hoe je reageert op alledaagse situaties op de weg en hoe je anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers. Hier krijg je 28 vragen en heb je 16 minuten de tijd. 

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het theorie-examen?

Het theorie-examen duurt ongeveer 30 minuten. Deze tijd is echter afhankelijk van hoe snel je door de vragen heen gaat.

Hoeveel vragen mag je fout hebben?

Het aantal vragen dat je fout mag hebben, hangt af van het specifieke onderdeel van het examen. Hieronder staat het overzicht:

  • Gevaarherkenning: 13 van de 25 vragen goed.
  • Verkeersregels: 10 van de 12 vragen goed.
  • Verkeersinzicht: 13 van de 25 vragen goed.

Wat als je meerdere keren zakt?

Als je meerdere keren zakt voor het theorie-examen, is het aan te raden om je voorbereiding te heroverwegen. Er is geen limiet voor het aantal keer opgaan voor je theorie-examen. Wellicht is extra studie of het volgen van een cursus nodig.

Hoe kan ik makkelijk slagen voor mijn theorie?

Een goede voorbereiding is essentieel. Maak gebruik van studiemateriaal, oefenexamens en eventueel een cursus om je kansen te vergroten. Lees gelijk onze tips voor het theorie-examen.

Hoe lang is je theorie geldig?

De geldigheidsduur van je theorie-examen is meestal 1,5 jaar. Binnen deze periode moet je je praktijkexamen succesvol afleggen. Bekijk gelijk alles over deze geldigheid.

Uitslag

Na afloop van het examen krijg je direct de uitslag. Het is belangrijk om de feedback, ongeacht of je slaagt of niet, te gebruiken om je verder te ontwikkelen als bestuurder.

Door de theorie-examen onderdelen grondig te bestuderen, te weten hoe lang het theorie-examen duurt en te begrijpen hoeveel vragen er zijn en je fout mag hebben, vergroot je je kansen op succes. Met de juiste voorbereiding en mindset is het behalen van je theorie-examen een haalbare uitdaging.

Klaar voor je rijbewijs? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×