Een uitrit: je rijdt er dagelijks langs, maar weet je ook hoe je deze herkent en welke regels er gelden? Het correct herkennen van in- en uitritten en het kennen van de verkeersregels die hierbij horen, is belangrijk voor zowel de veiligheid op de weg als de vloeiendheid van het verkeer.
Een in- en uitrit herkennen
Een uitrit is te herkennen aan een aantal specifieke kenmerken. Allereerst is een uitrit vaak een verbinding tussen een particulier terrein, zoals een oprit van een woning, of een bedrijfsterrein en de openbare weg. Het is geen kruispunt, maar een constructie waarbij het terrein direct aansluit op de openbare weg.
Het kan ook voorkomen dat het geen particulier terrein is, maar een uitrit van een woonwijk. Visueel gezien zijn deze uitritten vaak herkenbaar aan een aflopende stoep of een verlaagd stoeprand (inritblokken), ook wel bekend als een 'uitritconstructie'. Dit maakt het mogelijk voor voertuigen om het terrein gemakkelijk op en af te rijden zonder het normale niveau van de stoep te verstoren.
Wat zijn de verkeersregels bij een in- en uitrit?
De regels rondom uitritten zijn duidelijk vastgelegd in de verkeerswetgeving en mogelijke borden op de weg. Het belangrijkste principe hierbij is de 'uitrit voorrangsregel'. Volgens deze regel moet verkeer dat vanuit een uitrit de weg oprijdt, voorrang verlenen aan al het overige verkeer, maar welk verkeer is dat?
- Ruiters
- Fietsers
- Wagens
- Voetgangers
- Motorrijtuigen
- Motorvoertuigen
- Tram, trein en metro
- Gehandicaptenvoertuigen
- Geleiders van vee en rij- en trekdieren
Je mag ook niet bij een in- of uitrit parkeren. Zelfs niet als deze van jezelf is.
Belangrijk om te herkennen
Het correct herkennen van in- en uitritten is niet alleen belangrijk voor het naleven van de verkeersregels, maar ook voor de algemene verkeersveiligheid. Fouten in het herkennen van een uitrit kunnen leiden tot onverwachte en onveilige situaties, die op hun beurt weer ongelukken kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat zowel bestuurders als voetgangers alert zijn op de aanwezigheid van uitritten en goed omgaan met gevaarherkenning.
Voorbeelden
Het is misschien lastig om het voor je te zien, dus hieronder een aantal voorbeelden van een uitrit zodat je precies weet hoe ze eruitzien.
Hier zie je een uitrit, dit is te zien door de inritblokken (de verhogingen).
Hierboven zie je de inritblokken. Als je deze ziet weet je dat je te maken hebt met een inrit- uitrit.
Klaar om je rijbewijs te halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!