Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Verkeersborden overzicht: alles wat je moet weten

Leestijd 2 minuten

Verkeersborden zijn een integraal onderdeel van de weg. Ze leiden, informeren en waarschuwen weggebruikers over verschillende aspecten van het verkeer. In dit artikel duiken we diep in de wereld van verkeersborden en leren we over hun soorten, betekenissen en de meest voorkomende borden op de Nederlandse wegen.

Wat zijn verkeersborden en hoeveel zijn er?

Verkeersborden zijn borden die langs of boven de weg zijn geplaatst om weggebruikers te informeren over de regels, gevaren, richtingen en andere relevante informatie over de weg waarop ze rijden. Nederland kent honderden verschillende verkeersborden. Deze variëren van borden die snelheidsbeperkingen aangeven tot borden die informatie geven over parkeerregels. Binnenkort op voor je theorie? Check onze theorie tips!

Soorten verkeersborden met betekenis

Er zijn verschillende soorten verkeersborden in Nederland, en elk type heeft zijn eigen specifieke betekenis. Hier is een korte uitleg over enkele van de meest voorkomende categorieën:

 • Witte driehoek met rode rand: Waarschuwingsborden: Deze borden waarschuwen weggebruikers voor naderende situaties zoals scherpe bochten, zebrapaden of wild oversteken.

 • Rond, wit met blauw: Gebodsborden: Deze verkeersborden geven een gebod of verplichting aan, zoals een verplichte rijrichting of het verplicht dragen van een helm.
  Gebodsbord rijrichting
 • Wit rond met rode rand: Verbodsborden: Zoals de naam al doet vermoeden, geven deze borden een verbod aan, zoals een inhaalverbod of een parkeerverbod.
  verbodsbord inhalen
 • Vaak rechthoek in het blauw: Informatieborden: Deze borden geven nuttige informatie aan de bestuurder, zoals afstanden tot steden, de aanwezigheid van een tankstation of een parkeerplaats.
  informatiebord snelweg afstanden tot steden
 • Rechthoek, blauw met wit: Aanduiding: Denk hierbij aan het bord ‘Uit’ langs de snelweg. Dit geeft aan waar de uitrit zich bevindt.
  aanduidingsbord uit snelweg afrit
 • Rechthoek, blauw met wit: één richting: Dit bord geeft aan dat een weg een enkele richting geeft. Let op, soms kan er een onderbord bij hangen met een uitzondering. Vaak is dit voor fietsers en brommers. Let op, de groene achtergrond hoeft er niet altijd bij te zitten.
  eenrichtingsweg met uitzondering
 • Afwijkende vorm zoals een ruit: Doorgaans voorrang: Dit geeft aan of je je op een voorrangsweg bevindt of dat je voorrang moet verlenen. In dit geval einde voorrangsweg.
  einde voorrangsweg

Meest voorkomende verkeersborden

Als je op de Nederlandse wegen rijdt, zijn er enkele borden die je vaak tegenkomt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende verkeersborden:

 • Borden snelweg: Deze borden, vaak met een blauwe achtergrond, geven informatie over snelwegen, afslagen, rustplaatsen en meer.
 • Stopbord: Een 8 hoekig bord met de tekst 'STOP'. Dit bord geeft aan dat bestuurders volledig moeten stoppen alvorens verder te rijden.
 • Voorrangsbord: Een driehoekig bord dat aangeeft wie voorrang heeft op een kruispunt.
 • Maximumsnelheid: Een rond bord met een nummer in het midden, wat de maximale toegestane snelheid aangeeft.
 • Aanduiding/richting: Een rechthoekig blauw bord dat bijvoorbeeld aan kan geven dat een weg doodlopend is of één richting is. 

Nu ben jij er klaar voor om je rijbewijs veilig te halen. Bekijk gelijk onze tips voor je rijexamen!

Conclusie

In conclusie zijn verkeersborden essentieel voor de veiligheid en efficiëntie op de weg. Door goed op de hoogte te zijn van alle verkeersborden en hun betekenissen, kunnen bestuurders veilig en met vertrouwen navigeren op de wegen van Nederland.

Klaar om aan je rijbewijs te beginnen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.