Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Defensief rijden: alles wat je moet weten!

Leestijd 3 minuten

Defensief rijden is een belangrijk begrip dat elke bestuurder zou moeten kennen en beheersen. In dit artikel nemen we een diepe duik in wat defensief rijgedrag precies inhoudt, wanneer je het moet toepassen, en geven we handige tips en ezelsbruggetjes om het je gemakkelijk te maken. Laten we beginnen!

Betekenis defensief rijden

Defensief rijden betekent dat je je rijgedrag aanpast om ongevallen te voorkomen, ongeacht de omstandigheden om je heen. Het lijkt op aangepast en besluitvaardig rijgedrag, maar het gaat erom dat je proactief en bewust handelt, zodat je niet alleen jezelf maar ook anderen op de weg beschermt. Het draait om anticiperen op mogelijke gevaren en het nemen van preventieve maatregelen.

Door defensief te rijden, minimaliseer je het risico op ongelukken en zorg je voor een veilige omgeving voor iedereen. Het draait om het hebben van een alerte en voorbereide houding tijdens het rijden.

Wanneer rijd je defensief?

Defensief rijden doe je altijd, maar wanneer ben je een defensieve bestuurder? Hiervoor is er een gemakkelijk plaatje wat alles verduidelijkt.

Hierin zie je dat de hoeveelheid tijd per handeling afneemt. Dit zorgt ervoor dat defensief rijden niet optimaal is voor de rijvaardigheid en beheersing. In plaats daarvan is het verstandiger om je te richten op het herkennen en vroegtijdig handelen om ongelukken te voorkomen. Het is belangrijk dat je leert anticiperen op een mogelijk gevaarlijke situatie. Door deze vroegtijdig te herkennen kun je hier proactief op reageren en zo de veiligheid voor jezelf en anderen om je heen waarborgen. 

Defensief rijden ezelsbruggetje

Een eenvoudig ezelsbruggetje om defensief rijden te onthouden is de "SAFE"-methode:

 • See and be seen: zorgt dat je ziet en gezien wordt
 • Always a way out: er is altijd een uitweg
 • Far and wide view: ver en breed kijken
 • Ever aware of surrounding: altijd bewust van wat er om je heen gebeurd

See and be seen

Een van de belangrijkste principes van defensief rijden is "See and Be Seen". Dit betekent dat je ervoor zorgt dat je altijd goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers en dat je zelf goed zicht hebt op de weg. Hier zijn een paar tips:

 • Zorg voor goed werkende lichten: controleer regelmatig je koplampen, remlichten en richtingaanwijzers.
 • Gebruik je spiegels: kijk regelmatig in je spiegels om een goed overzicht te houden van het verkeer om je heen.
 • Maak oogcontact: probeer oogcontact te maken met andere bestuurders, vooral op kruispunten en bij het wisselen van rijstrook.

Always a way out

Een andere belangrijke regel van defensief rijgedrag is ervoor zorgen dat je altijd een uitweg hebt. Dit betekent dat je nooit in een situatie terechtkomt waarin je geen veilige ontsnappingsroute hebt. Dit kun je doen door:

 • Afstand houden: zorg altijd voor voldoende afstand tussen jou en de auto voor je.
 • Gebruik van rijstroken: blijf zoveel mogelijk op de rechterrijstrook, tenzij je inhaalt.
 • Anticiperen op andere bestuurders: verwacht het onverwachte en wees klaar om snel te reageren.

Far and wide view

Defensief rijden betekent dat je ver vooruit en breed kijkt door middel van kijktechnieken. Dit helpt je om gevaren vroegtijdig te identificeren en erop te reageren. Hier zijn een paar tips:

 • Kijk ver vooruit: focus niet alleen op de auto direct voor je, maar kijk ver vooruit om een beter overzicht te hebben.
 • Breed zicht: houd je hoofd in beweging om alles om je heen te zien en je bewust te zijn van weggebruikers om je heen.

Ever aware of surrounding

Constant alert en bewust zijn is essentieel voor defensief rijden. Dit betekent dat je altijd gefocust bent en voorbereid op onverwachte situaties. Hier zijn enkele manieren om je alertheid te verbeteren:

 • Vermijd afleidingen: zet je telefoon uit of op stil tijdens het rijden en vermijd andere afleidingen zoals eten of instellen van de radio.
 • Ken je grenzen: als je merkt dat je vermoeid of gestrest bent, neem dan een pauze.
 • Blijf leren: volg cursussen voor defensief rijden en blijf jezelf verbeteren.

Defensief rijden is niet alleen een rijstijl, maar een mindset die je veiligheid en die van anderen op de weg aanzienlijk kan verbeteren. Door de principes van defensief rijgedrag te volgen, kun je bijdragen aan een veiligere rijervaring voor iedereen.

Ben jij klaar om je rijbewijs te halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.