Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Spiegels afstellen: hoe doe je dat?

Leestijd 2 minuten

Het correct afstellen van de spiegels van je auto is essentieel voor een veilige rit. Niet alleen verbetert het je zicht rondom, maar het helpt ook bij het verminderen van de dode hoek. In dit artikel duiken we dieper in op de noodzaak van het goed instellen van je spiegels en geven we je een eenvoudige handleiding om dit zelf te doen.

Waarom is het afstellen van je spiegels belangrijk?

Goed afgestelde spiegels vergroten je zichtbaarheid en bewustzijn op de weg, wat cruciaal is voor het veilig navigeren door het verkeer. Het correct instellen van zowel de binnenspiegel als de zijspiegels (of buitenspiegels) helpt bij het minimaliseren van de dode hoeken, waardoor de kans op ongelukken aanzienlijk wordt verkleind. Daarnaast zorgt een goede spiegelafstelling ervoor dat je fijner kan rijden doordat je een volledig overzicht hebt zonder dat je je veel hoeft te bewegen. 

Het niet goed afstellen van de spiegels en kijkgedrag zijn veel voorkomende fouten op het rijexamen

Hoe stel je je binnenspiegel in?

De binnenspiegel is bedoeld om je een goed zicht te geven op het verkeer achter je. Om deze correct in te stellen, ga je recht in je stoel zitten en verstel je de spiegel zo dat je de gehele achterruit kunt zien zonder je hoofd te hoeven bewegen. Het middelpunt van de spiegel moet overeenkomen met het midden van de achterruit.

Hoe stel je je buitenspiegel in?

Het afstellen van je buitenspiegels vereist een iets andere aanpak dan de binnenspiegel. Het doel hier is om de dode hoeken te minimaliseren en een goed zicht te hebben op de rijbanen naast je.

Linker buitenspiegel

Je wilt graag zien wat er aan de linkerkant gebeurt. Je verstelt de linker buitenspiegel zodanig dat je de zijkant van je auto net aan de binnenkant van de spiegel ziet. Daarna zorg je ervoor dat je de horizon voor zo’n ¼ van de bovenkant van de spiegel ziet.. Je wilt natuurlijk de weg zien en niet de lucht. Dit zorgt ervoor dat je een groot deel van de rijbaan naast je en de dode hoek kunt zien.

Rechter buitenspiegel

Voor het afstellen van de rechter buitenspiegel is het vrijwel hetzelfde als die van de linkerkant. Stel de spiegel zo in dat je de zijkant van je auto aan de binnenkant van de spiegel ziet. Ook hierbij wil je ¼ van de horizon aan de bovenkant van de spiegel zien. Hierdoor wordt het zichtveld vergroot en de dode hoek verkleind.

Kijktechniek en dode hoek

Ondanks dat goed afgestelde spiegels je zicht verbeteren, is het belangrijk om altijd de kijktechniek te gebruiken en bewust te zijn van de dode hoek. Dit betekent dat je naast het gebruik van je spiegels, ook altijd over je schouder moet kijken voordat je van rijstrook verandert. De combinatie van goed afgestelde spiegels en de juiste kijktechnieken zorgt voor de veiligste rijervaring.

Het afstellen van je spiegels is een eenvoudige, maar belangrijke klus die een groot verschil maakt in hoe veilig en comfortabel je je voelt op de weg. Door deze stappen te volgen en regelmatig te controleren of je spiegels nog goed staan, zorg je voor de best mogelijke omstandigheden om veilig te rijden. 
Ga jij binnenkort je rijbewijs halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.