Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Kijktechniek tijdens autorijden: een complete gids

Leestijd 3 minuten

Het juiste kijkgedrag in de auto kan het verschil maken tussen veilig thuis komen of betrokken raken bij een ongeval. Veel bestuurders, vooral beginnende, hebben moeite met kijken tijdens het autorijden. In dit artikel duiken we dieper in de kijktechniek voor auto's, zodat je als bestuurder beter voorbereid bent op de weg.

Kijktechniek bij kruispunten

Kruispunten zijn een van de meest uitdagende onderdelen van het rijden. Het vereist een goed overzicht en de juiste kijktechniek om veilig over te steken of af te slaan.

Vooruit kijken: Ruim voordat je het kruispunt nadert, kijk je vooruit om te anticiperen op de verkeerssituatie.

Zijkanten scannen: Als je dichter bij het kruispunt komt, scan dan links en rechts, zelfs als je voorrang hebt. Dit helpt je mogelijke gevaren vroegtijdig te spotten.

Controleer de spiegels: Kijk in je achteruitkijkspiegel en zijspiegels om te zien wat er achter je gebeurt. Vergeet niet om ook over je schouder te kijken in de dode hoek. 

Bij twijfel, wacht: Als je moeite hebt met kijken tijdens het autorijden, is het beter om even te wachten totdat je zeker weet dat de weg vrij is. 

Kijktechniek bij rotondes

Rotondes kunnen verwarrend zijn, vooral voor degenen die moeite hebben met hun kijktechniek in de auto.

Benaderen van de rotonde: Verlaag je snelheid en kijk vooruit naar het verkeer op de rotonde.

Kijk naar links: Aangezien het verkeer op de rotonde voorrang heeft, moet je naar links kijken om te zien of er voertuigen aankomen.

Kijk naar rechts: Dit is vooral belangrijk als je de rotonde wilt verlaten. Controleer of het pad vrij van bijvoorbeeld fietsers en voetgangers, zij hebben voorrang. Geef duidelijk aan voordat je de rotonde verlaat met je knipperlicht

Kijktechniek bij snel- autoweg

Op de snelweg is het kijkgedrag van de auto cruciaal vanwege de hoge snelheden.

Vooruit kijken: Anticipeer op wat er voor je ligt. Kijk minstens 10-12 seconden vooruit, zodat je op tijd kunt reageren op onverwachte situaties.

Frequente spiegelchecks: Controleer elke 5-8 seconden je spiegels. Dit helpt je op de hoogte te blijven van de verkeerssituatie achter je.

Blind spots controleren: Voordat je van baan wisselt, check je binnen- en zijspiegel en kijk over je schouder om je dode hoek te controleren.

Afstand bewaren: Houd altijd een veilige volgafstand, zodat je genoeg tijd hebt om te reageren op het onverwachte.

Als je gaat invoegen of inhalen is het ook belangrijk om de volgende stappen te ondernemen bij een snelweg:
Kijk naar het verkeer: kijk goed naar of de linkerbaan vrij is en of er voldoende ruimte is om de handeling veilig te doen.
Spiegels: kijk eerst in je achteruitkijkspiegel, daarna in je buitenspiegel en vervolgens over je schouder.
Richting aangeven: Als de linkerbaan vrij is geef je richting aan en verplaats je je naar de linkerbaan.
Terug naar de rechterbaan: Als het gelukt is om in te halen doe je dezelfde stappen en verplaats je je naar rechts.

Als je op een autoweg rijdt dan is het proces om een auto in te halen zo goed als gelijk als bij een snelweg, toch is het net iets anders. Namelijk, voordat je begint met je inhaalactie, spiegels en richting, kijk je goed vooruit. Je moet namelijk vaststellen dat er geen tegenliggers zijn. Als je dit niet doet, breng je niet alleen jezelf in gevaar maar ook al het andere verkeer!

Kijken bij het remmen

Het is ook belangrijk om altijd goed te kijken bij het remmen. Check hierbij altijd je binnenspiegel. Zie je dat je achterligger dicht achter op jou rijdt, neem dan wat meer volgafstand bij de auto voor je zodat je niet hard hoeft te remmen. Het kijken bij het remmen is ook van toepassing als je een kruispunt of rotonde nadert. 

Tip voor het examen

Kijken is het belangrijkste onderdeel van het rijexamen. Twijfel je of je genoeg kijkt? Dit wijst zich uit over hoe jij anticipeert in het verkeer en hoe ver je vooruit kijkt. Let altijd op het andere verkeer en zoek naar de meest veilige oplossing. 

Samenvattend, de juiste kijktechniek tijdens het autorijden is van essentieel belang voor de veiligheid van zowel de bestuurder als andere weggebruikers. Of je nu op een kruispunt, rotonde of snelweg rijdt, zorg ervoor dat je altijd alert bent en vooruit plant met de juiste kijktechnieken. Wil je meer tips? Bekijk hier nog 10 tips voor het rijexamen en welke onderdelen het praktijkexamen heeft

Bekijk snel onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus zodat jij zo snel mogelijk veilig de weg op kan!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×