Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Zijdelingse verplaatsing: wat is het?

Leestijd 3 minuten

Als men praat over een zijdelingse verplaatsing dan denk je al snel aan het wisselen van rijstroken. Echter is dit niet het enige geval wat er bedoeld wordt. Zo kan het ook vaak voorkomen dat er een obstakel op de weg ligt waar je langs moet. Denk hierbij aan geparkeerde auto’s in een smalle straat, fietsers en nog veel meer. In dit artikel leggen we je uit wat beide gevallen zijn, hoe het werkt en geven we je tips mee!

Wat is een zijdelingse verplaatsing?

Bij het manoeuvreren op de weg is het belangrijk om kennis te hebben van verschillende rijtechnieken, waaronder de zijdelingse verplaatsing. Deze term refereert naar het horizontaal verplaatsen van een voertuig van de ene plek naar de andere, zonder voor- of achteruitgang in de rijrichting. Het is een essentieel aspect van veilig rijden en een techniek die vaak wordt gebruikt bij het veranderen van rijstroken of het vermijden van obstakels. Hierbij is aangepast en besluitvaardig rijgedrag ook van belang. 

Hoe werkt het?

Het proces van zijdelingse verplaatsing vereist nauwkeurigheid en bewustzijn. Je wilt natuurlijk op een zo veilige manier het obstakel vermijden en er langs gaan zonder andere weggebruikers te belemmeren of in gevaar te brengen. Hieronder een handig stappenplan:

 1. Kijk naar de omgeving. Kijk goed vooruit en om je heen, denk hierbij aan zijstraten, kruispunten, tegenliggers, versmallingen etc..
 2. Controleer je spiegels. Zoals altijd, kijk de binnenspiegel, zij spiegels en over je schouder om zeker te zijn dat er geen gevaar is. 
 3. Dubbel check of je er echt langs kunt. 
 4. Geef richting aan zodat anderen weten wat je van plan bent en je geen verrassing bent. 
 5. Zodra je langs het obstakel bent, controleer je je spiegels aan de rechterkant, geef je richting aan en verplaats je je weer terug naar de normale plaats op de weg. 
 6. Indien nodig, pas je je snelheid weer aan. 

Rijstrook wisselen

Rijstrook wisselen is een specifiek type zijdelingse verplaatsing, waarbij een voertuig van de ene naar de andere rijstrook beweegt. Dit is een veelvoorkomend manoeuvre op snelwegen en wegen met meerdere rijstroken. Het is cruciaal om deze manoeuvre uit te voeren met een duidelijk begrip van de verkeersregels en met volledige aandacht voor de weg.

Hoe werkt het?

Deze manier van zijdelingse verplaatsing werkt nagenoeg hetzelfde als van een obstakel ontwijken. Toch zit er een klein verschil in. Zie hieronder weer het handige stappenplan:

 1. Begin weer met kijken, identificeer de omgeving of er mogelijkheid en ruimte is om van rijstrook te wisselen. 
 2. Check je spiegels. Controleer goed dat je niemand hindert. Zo kijk je weer naar je binnenspiegel, buitenspiegel en natuurlijk over je schouder. 
 3. Geef richting aan.
 4. Nu controleer je nog 1 keer extra over je schouder of er daadwerkelijk genoeg ruimte is.
 5. Als er genoeg ruimte is kan je je nu verplaatsen naar de andere rijstrook. 
 6. Controleer nogmaals je binnenspiegel als na controle. 

Tips voor zijdelingse verplaatsingen en rijstrook wisselen

Het uitvoeren van een vloeiende en veilige zijdelingse verplaatsing of rijstrook wissel omvat de volgende tips:

Wees alert: Altijd bewust zijn van je omgeving en de bewegingen van andere weggebruikers.

Juiste signaal: Gebruik altijd je richtingaanwijzer om andere weggebruikers te informeren over je intenties.

Controleer de dode hoek: Voor het uitvoeren van de manoeuvre, zorg ervoor dat je de dode hoek controleert om botsingen te voorkomen. Vergeet ook niet de nacontrole!

Behoud een stabiele snelheid: Probeer tijdens de manoeuvre een stabiele snelheid aan te houden om de controle over het voertuig te behouden.

Praktijkervaring: Oefen deze manoeuvres in een veilige, weinig drukke omgeving totdat je je er comfortabel bij voelt.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je zijdelingse verplaatsingen en rijstrookwissels op een veilige en effectieve manier uitvoert, waardoor je bijdraagt aan een veiligere rijomgeving voor iedereen op de weg. Lees hier gelijk verder over kijktechnieken tijdens het autorijden.

Bekijk nu ook onze proefles, lespakketten en spoedcursus zodat jij ook zo snel mogelijk de weg op kan!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×