nederland rijles

Na het CBR komt het BNOR

In de blog Gezakt voor je rijexamen, en nu? ging het er al over dat lang niet iedereen in een keer slaagt. In die blog lees je de tips om bij een herexamen wel te slagen, maar lukt het dan nog niet en heb je meer dan vier keer nodig dan rij je in plaats van bij het CBR bij het BNOR af. Het is wel handig om alvast te weten wat het BNOR is.

Wat is het BNOR?

De afkorting BNOR staat voor Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid. Je legt dan een staatsexamen af. Dit klinkt zwaarwichtig, maar eigenlijk is het bureau vooral in het leven geroepen om iedereen extra kansen te geven om toch te slagen voor het rijbewijs.

Is het BNOR-examen dan een appeltje eitje?

Bij wet zijn de eisen voor rijvaardigheid vastgelegd. Het staatsexamen is daarom niet makkelijker dan het CBR-examen. Maar, er zijn wel degelijk verschillen die het voor examenkandidaten fijner maken om bij het BNOR af te rijden dan bij het CBR. Zo krijg je bij het BNOR meer tijd, een gemiddeld rijexamen duurt hier 70 minuten. Met zenuwen wordt rekening gehouden. Zo mag de auto aan de kant van de weg gezet worden als je jouw zenuwen niet in bedwang kan houden.

Wat voor voorbereiding tref je voor een BNOR-examen?

Naar een BNOR-examen moet je een geldig legitimatiebewijs meenemen. Ook neem je een zelfreflectie formulier mee dat gaat over je eigen visie op je rijvaardigheid en dat je vooraf ingevuld hebt.

Hoe ziet een BNOR-examen eruit?

Voorafgaand aan de praktijkrit gaat een examinator van het BNOR met je in gesprek over koetjes en kalfjes (om je op je gemak te stellen) en eerdere rijervaringen tijdens het examen bij het CBR. Uit dat gesprek haalt hij waar je moeite in hebt, zodat hij hier onderweg extra rekening mee kan houden. Vervolgens gaan jullie naar de auto voor het praktijkgedeelte. De routes van het BNOR-examen zijn niet anders dan bij het CBR. Je blijft dus ook hier rijden in de omgeving waar je geoefend hebt. Achteraf, na de praktijkrit, evalueert de examinator jouw gedrag als weggebruiker en krijg je uitgebreide feedback. Ook krijg je dan de uitslag te horen; geslaagd of gezakt.

Meermaals afrijden zal via het BNOR verlopen

Opgaan voor je rijbewijs kan in principe talloze keren. Zit je boven de vier keer afrijden dan blijf je voor alle examens daarna bij het BNOR-examen afrijden. Waar je wel op moet letten is dat je theorie-examen op een gegeven moment verloopt en dat over het algemeen de wachttijden bij het BNOR langer zijn dan bij het CBR.

Gerelateerd

Hoeveel kost mijn lespakket?

Proefrijles
Spoedcursus
Lespakketten
Locaties
Blog
carcrossmenu
×