In de blog Gezakt voor je rijexamen, en nu? ging het er al over dat lang niet iedereen in een keer slaagt. In die blog lees je de tips om bij een herexamen wel te slagen, maar lukt het dan nog niet en heb je meer dan vier keer nodig dan rij je in plaats van bij het CBR bij het BNOR af. Het is wel handig om alvast te weten wat het BNOR is.
De afkorting BNOR staat voor Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid. Je legt dan een staatsexamen (voor de auto) af bij het CBR. Dit klinkt zwaarwichtig, maar eigenlijk is het bureau vooral in het leven geroepen om iedereen extra kansen te geven om toch te slagen voor het rijbewijs.
Is het BNOR-examen dan een appeltje eitje?
Bij wet zijn de eisen voor rijvaardigheid vastgelegd. Het staatsexamen is daarom niet makkelijker dan het CBR-examen. Maar, er zijn wel degelijk verschillen die het voor examenkandidaten fijner maken om bij het BNOR af te rijden dan bij het CBR. Zo krijg je bij het BNOR meer tijd, een gemiddeld rijexamen duurt hier 70 minuten. Met zenuwen wordt rekening gehouden. Zo mag de auto aan de kant van de weg gezet worden als je jouw zenuwen niet in bedwang kan houden.
Wat voor voorbereiding tref je voor een BNOR-examen?
Voor een goede voorbereiding is het handig om wat staatsexamen rijlessen af te nemen. Verder moet je naar een BNOR-examen een geldig legitimatiebewijs meenemen. Ook neem je een zelfreflectie formulier mee dat gaat over je eigen visie op je rijvaardigheid wat je voorafgaand het staats examen moet hebben ingevuld.
Kosten voor het BNOR staats examen rijbewijs
De kosten voor het BNOR staats examen komen in 2022 uit op €277,50. Voor een BNOR tussentijdse toets betaal je 237,50. Je betaalt er dus wel iets meer voor dan bij een gewoon rij examen. Tot slot kun je ook een rijgeschiktheidstest afnemen van het CBR. De kosten hiervan bedragen €90,00.
Hoe ziet een BNOR-examen eruit?
Voorafgaand aan de praktijkrit gaat een examinator van het BNOR met je in gesprek over koetjes en kalfjes (om je op je gemak te stellen) en eerdere rijervaringen tijdens het examen bij het CBR. Uit dat gesprek haalt hij waar je moeite in hebt, zodat hij hier onderweg extra rekening mee kan houden. Vervolgens gaan jullie naar de auto voor het praktijkgedeelte. De routes van het BNOR-examen zijn niet anders dan bij het CBR. Je blijft dus ook hier rijden in de omgeving waar je geoefend hebt. Achteraf, na de praktijkrit, evalueert de examinator jouw gedrag als weggebruiker en krijg je uitgebreide feedback. Ook krijg je dan de uitslag te horen; geslaagd of gezakt.
BNOR examen wachttijd
Gezakt voor je BNOR examen?
Opgaan voor je rijbewijs kan in principe talloze keren. Zit je boven de vier keer afrijden en ben je toch nog voor je BNOR examen gezakt? Dan blijf je vooralsnog bij het BNOR examen afrijden totdat je geslaagd bent. Waar je wel op moet letten is dat je theorie-examen op een gegeven moment verloopt en dat over het algemeen de wachttijden bij het BNOR langer zijn dan bij het CBR.