Snelwegangst: angst om te rijden op de snelweg

Vind je het eng om op de snelweg te rijden? Dan heb je mogelijk last van snelwegangst. Nationale Rijschool kan je helpen om over deze angst heen te komen.

Je bent lang niet de enige automobilist met rijangst. In Nederland zijn er één miljoen automobilisten die niet graag rijden. De meestvoorkomende angst is snelwegangst. Dit kan op allerlei manieren ontstaan. Wellicht is één van de onderstaande scenario's voor jou van toepassing:

  • Nooit rijles gehad op een snelweg
  • Weinig ervaring met rijden op een snelweg
  • Een ongeval of vervelende ervaring op een snelweg gehad

Het voordeel van snelwegangst is dat het irrationeel is (en dus goed te behandelen). Mensen met snelwegangst geven aan liever op N-wegen te rijden dan op snelwegen, terwijl snelwegen veel veiliger zijn.

Zelf aan de slag met je snelwegangst

Bij een milde snelwegangst is het vaak mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Ga op pad met een vriend/vriendin en leg kleine stukjes op de snelweg af (bijv. van afrit 21 naar afrit 22). Doe dit op rustige tijden, zoals buiten de spits. Bouw dit langzaam op, bijvoorbeeld door de afstanden te vergroten, vaker in de spits te rijden en je bereikt een punt waarop jouw vriend of vriendin niet meer meehoeft.

Opfriscursus

Een andere oplossing is een opfriscursus. Samen met de instructeur van Nationale Rijschool krijg een aantal lessen om over je angst te komen. In het geval van snelwegangst zul je tijdens de opfriscursus veel kilometers afleggen op Nederlandse snelwegen. De instructeur geeft tips om beter met bepaalde stresssituaties om te gaan.

Therapie

De opfriscursus geldt vooral voor mensen die niet graag op de snelweg rijden, omdat ze het in het verleden nooit of weinig hebben gedaan. Krijg jij lichamelijke klachten tijdens het rijden op een autosnelweg - bijv. hartkloppingen, bevende handen, ademhalingsproblemen, paniekaanvallen en misselijkheid - dan adviseren we om naast een opfriscursus ook rijangsttherapie te volgen bij een psycholoog. De snelwegangst is dan namelijk zo diepgeworteld, dat een combinatie van een opfriscursus en psychische hulp noodzakelijk is.

Vaak schamen mensen zich voor dit soort angsten. Wij willen je benadrukken dat dat niet nodig is. Het gaat er niet om waar je bang voor bent, maar hoe je je angsten overwint. Bij Nationale Rijschool ben je in no-time van je rijangst af en tour je zo weer ontspannen over de snelweg.

Andere vormen van rijangst:

- Snelwegangst
- Rijangst na een ongeval
- Rijangst in grote steden

Meer weten?

Vraag dan nu een proefles aan!

Gerelateerd

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carcrossmenu
×