Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Rijangst overwinnen: 6 tips bij angst voor autorijden

Leestijd 4 minuten

Vind je het eng om op de snelweg te rijden? Dan heb je mogelijk last van snelwegangst. Nationale Rijschool kan je helpen om deze angst te overwinnen met een aantal tips.

Angst voor autorijden?

Je bent lang niet de enige automobilist met rijangst. In Nederland zijn er één miljoen automobilisten die angst voor autorijden ervaren. De meest voorkomende angst is snelwegangst. Dit kan op allerlei manieren ontstaan. Wellicht is één van de onderstaande scenario's voor jou van toepassing:

  • Nooit rijles gehad op een snelweg
  • Weinig ervaring met rijden op een snelweg
  • Een ongeval of vervelende ervaring op een snelweg gehad

Mensen die bang zijn om auto te rijden op de snelweg geven aan liever op N-wegen te rijden dan op snelwegen, terwijl snelwegen eigenlijk veel veiliger zijn. Maar, het “voordeel” van snelwegangst is dat het irrationeel is (en dus goed te behandelen). Hier lees je een aantal tips om je rijangst te overwinnen.

6 tips om zelf aan de slag te gaan met je rijangst

Last van rijangst? Je bent niet de enige. Er zijn verschillende aspecten waar je angstig voor kunt zijn, bijvoorbeeld snelwegangst, het rijden in het donker of rijden op onbekende wegen. Het kan ook zijn dat je na een (traumatische) gebeurtenis niet meer durft te rijden, zoals een auto-ongeluk. Het is allemaal begrijpelijk, want autorijden is zo makkelijk nog niet. Maar je kunt het! Onderneem vandaag nog actie tegen jouw rijangst met deze 6 tips, zodat je ontspannen achter het stuur kunt zitten. You got this!

  1. Overtuig jezelf dat je het kan

Jouw brein is super krachtig. Overtuig jezelf dat je het autorijden aan kan en durft. Jij bent fearless en stoer. Wees de baas over je eigen angsten. Voor vrijwel elke situatie is er een oplossing. Mocht je een ongelukje krijgen, dan geef je gewoon netjes de schade door en lost de verzekering het voor je op. Zolang je goed oplet en voldoende afstand houdt, kan er vrij weinig fout gaan. Geef jezelf een peptalk voordat je de weg opgaat. Je zult zien dat je mindset op de weg op deze manier veel positiever wordt.

  1. Zoek de route van tevoren op

Moet je ergens heen waar je nog nooit bent geweest? Je voelt de zenuwen al opkomen. Licht paniekerig komen de worst-case scenario's in je hoofd voorbij. Niet doen! Stop met negatieve gedachtes en probeer in oplossingen te denken. Wat vaak helpt is om de onbekende route alvast even te bekijken op Google Maps. Bouw dit langzaam op, bijvoorbeeld door de afstanden te vergroten en vaker in de spits te rijden. Zo bereik je een punt waarop jouw vriend of vriendin niet meer mee hoeft. Check ook even de streetview van de plaats waar je naartoe moet. Zo zie je meteen hoe de straat eruit ziet en waar je kunt parkeren. Op deze manier wordt het onbekende toch iets meer bekend, waardoor je minder gespannen de weg op kunt. 

  1. Zet een leuk muziekje aan

Muziek helpt echt te ontspannen. Zeker als het muziek is die jij helemaal geweldig vindt. Maak van je auto een ontspannen plek. Zet je favoriete afspeellijst op en gaan. Zo word jij die snelwegangst binnen de kortste keren de baas. Het is trouwens ook bewezen dat het keihard meezingen op je favoriete nummers een positief effect heeft op je stresslevel. Dus leef je uit!

  1. Daag jezelf uit

Gooi je jezelf niet meteen in het diepe, of toch wel? Stapje voor stapje kom je er wel. Daag jezelf uit om naar een onbekende plek toe te rijden. Dit hoef je niet meteen de eerste keer solo te doen. Vraag een vriend of een vriendin mee, als dat je een fijn gevoel geeft. Is het gelukt? Daag jezelf dan de volgende keer iets meer uit, door dit keer er wel alleen op uit te gaan. Blijf dit herhalen. Stel eens voor aan je vrienden om vaker te rijden en je zult merken dat hoe vaker je achter het stuur kruipt, hoe beter het autorijden gaat.

  1. Oefening baart kunst

Met ervaring wordt je rijangst steeds minder, want oefening baart kunst. Echt waar. Op een gegeven moment wordt het zo vanzelfsprekend om auto te gaan rijden, dat je het zelfs misschien leuk gaat vinden. 

  1. Beloon jezelf

Ben je ergens heen gereden waar je eerst nooit durfde te komen? Of heb je de auto mooi geparkeerd? Stukje voor stukje overwin je de angst. Wees ook echt trots op wat je bereikt hebt, want je bent gewoon goed bezig. Trakteer jezelf op iets lekkers of koop die nieuwe leuke schoenen, want je hebt het goed gedaan! Succes.

Opfriscursus

Een andere oplossing is een opfriscursus. Samen met de instructeur van Nationale Rijschool krijg een aantal lessen om over je angst te komen. In het geval van snelwegangst zul je tijdens de opfriscursus veel kilometers afleggen op Nederlandse snelwegen. De instructeur geeft tips om beter met bepaalde stresssituaties om te gaan.

Therapie

De opfriscursus geldt vooral voor mensen die niet graag op de snelweg rijden, omdat ze het in het verleden nooit of weinig hebben gedaan. Krijg jij lichamelijke klachten tijdens het rijden op een autosnelweg - bijv. hartkloppingen, bevende handen, ademhalingsproblemen, paniekaanvallen en misselijkheid - dan adviseren we om naast een opfriscursus ook rijangst therapie te volgen bij een psycholoog. De snelwegangst is dan namelijk zo diepgeworteld, dat een combinatie van een opfriscursus en psychische hulp noodzakelijk is.

Schaamte bij rijangst

Vaak schamen mensen zich voor dit soort angsten. Wij willen je benadrukken dat dat niet nodig is. Het gaat er niet om waar je bang voor bent, maar hoe je je angsten overwint. Bij Nationale Rijschool ben je in no-time van je rijangst af en toe je zo weer ontspannen over de snelweg.

Meer weten? Vraag een proefles aan of neem contact met ons op.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu