Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Spoedexamen aanvragen: wat is het en waarom?

Leestijd 2 minuten

Moet je je rijbewijs snel halen door je situatie? Dan is het spoedexamen voor jouw rijbewijs misschien wel de perfecte oplossing. In deze blog leggen we uit wat een spoedexamen precies inhoudt, hoe je deze kunt aanvragen via je rijschool, waarom je voor een spoedexamen zou kiezen, en onder welke omstandigheden je een spoedexamen kunt aanvragen.

Wat is een spoedexamen?

Een spoedexamen, volledig bekend als het spoed praktijkexamen auto, is een snellere manier om je praktijkexamen voor het rijbewijs af te leggen. Normaal gesproken moet je soms weken of zelfs maanden wachten op een examendatum. Een spoedexamen versnelt dit proces aanzienlijk. Het idee achter het spoedexamen is dat je sneller je praktijkexamen kan gaan afleggen. Voor een spoedaanvraag rekent het CBR een extra toeslag van €24,25.

Je rijschool vraagt deze aan

Om een spoedexamen aan te vragen, kun je niet zelf direct bij het CBR terecht. Je moet dit via je rijschool regelen. Zij zijn degenen die het spoedexamen rijbewijs voor je kunnen aanvragen en gemachtigd zijn. Het is belangrijk om een rijschool te kiezen die ervaring heeft met het regelen van spoedcursussen, omdat er vaak specifieke vereisten en procedures zijn waar zij mee bekend moeten zijn.

Waarom een spoedexamen?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen voor een spoedexamen. Misschien heb je een nieuwe baan gekregen waarvoor een rijbewijs vereist is, of je moet om persoonlijke redenen zo snel mogelijk kunnen rijden. Een spoedexamen is ook een uitkomst voor mensen die zich op korte termijn goed kunnen voorbereiden op het examen, en die niet de stress willen van lang wachten op een examendatum. Kortom, het spoed examen auto biedt een snelle oplossing voor diegenen die onder tijdsdruk staan.

Wanneer kan je deze aanvragen?

Een spoedexamen aanvragen kan in principe altijd, mits er beschikbaarheid is bij het CBR en je rijschool de aanvraag tijdig kan indienen. Een aantal goede redenen kunnen de volgende zijn:

  • Je hebt al een auto gekocht
  • Je theorie verloopt binnenkort
  • Als je bent gezakt voor je praktijkexamen (meer dan 4x? Dan krijg je het BNOR examen)
  • Je gaat voor een langere periode naar het buitenland toe
  • Je hebt een nieuwe baan gevonden, maar daar heb je een rijbewijs voor nodig

Door te kiezen voor een spoedexamen, kan je jouw rijbewijs snel in handen krijgen. Het is een efficiënte manier om door het proces van het behalen van je rijbewijs te gaan, vooral als je onder druk staat of snel over je rijbewijs moet beschikken. Overleg altijd goed met je rijschool om te kijken of deze optie het beste is voor jouw specifieke situatie.
Wil jij graag snel je rijbewijs? Bekijk dan naast onze spoedcursus ook onze gratis proefles en lespakketten!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×