Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp - Contentschrijver

Rijschool machtigen: hoe, waar en wanneer?

Leestijd 3 minuten

Zoek je informatie over het proces van 'rijschool machtigen'? Hier vind je alles wat je moet weten over dit onderwerp, van wat het precies inhoudt tot hoe je dit kunt doen.

Wat is het?

Het machtigen van een rijschool is het proces waarbij je als leerling toestemming geeft aan een rijschool om examens of toetsen voor je aan te vragen bij het CBR. Dit is een belangrijke stap in het proces van je rijopleiding, omdat zonder deze machtiging de rijschool geen examens voor je kan reserveren. Lees hier meer over de onderdelen van het rijexamen!

Waarom machtig je je rijschool?

Om een praktijexamen aanvraag zo legitiem mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat er geen misbruik wordt gemaakt van persoonsgegevens, heeft het CBR het machtigingssysteem bedacht. Dit systeem zorgt ervoor dat alleen erkende rijscholen praktijkexamen kunnen aanvragen. Met dit systeem moet je als leerling je rijschool machtigen om voor jou een praktijkexamen in te plannen.

Voordelen van de machtiging

 • Je hoeft je niet druk te maken over het praktijkexamen reserveren, dit wordt voor je gedaan.
 • Zodra je er klaar voor bent kan je rijschool gelijk je examen inplannen.
 • Alleen erkende rijscholen hebben de mogelijkheid om examen in te plannen, dit zorgt voor betrouwbaarheid.
 • Als je examen gereserveerd is krijg je kort daarna gelijk een e-mail dat dit is gebeurd en je machtiging afgerond is.

Rijschoolnummer

Elke rijschool heeft een uniek nummer wat gekoppeld is aan de rijschool. Hiermee kan jij je rijschool machtigen. Weet je het nummer niet van je rijschool of twijfel je, je kan deze altijd controleren bij de CBR Rijschoolzoeker. Zo weet je zeker dat je de goede rijschool machtigt

Hoe doe je het?

Het proces van een rijschool machtigen is relatief eenvoudig en gaat als volgt:

 1. Ga naar de officiële website van het CBR.
 2. Log in met je DigiD.
 3. Ga naar het gedeelte 'Mijn CBR' en klik op 'Rijschool machtigen'.
 4. Vul het rijschoolnummer van de door jou gekozen rijschool in.
 5. Controleer de gegevens en bevestig de machtiging.
 6. Zodra je dit hebt gedaan, krijgen zowel jij als de rijschool een bevestiging van de machtiging via de mail. 

Heb je geen DigiD? Dan kan je die gemakkelijk en snel aanvragen

Wat als je geen DigiD kan aanvragen?

Mocht je door wat voor reden dan ook geen DigiD kunnen aanvragen, maar wil je wel je praktijkexamen inplannen. De machtiging kan ook volgens een formulier, dit kan je aangeven bij je rijschool. Zij geven jou het formulier, vanaf daar vul je deze ondertekend in en kan de rijschool alsnog je examen reserveren.

Waar kan je het doen?

Zoals hierboven vermeld, kun je het proces van rijschool machtigen uitvoeren via de officiële website van het CBR. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je dit op de officiële site doet om te voorkomen dat je persoonlijke informatie in verkeerde handen valt.

Machtiging intrekken?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je je machtiging wilt intrekken. Dit kan bijvoorbeeld als je van rijschool gaat veranderen. Je machtiging intrekken kan je op de volgende manier gemakkelijk zelf doen:

 1. Ga naar de officiële website van het CBR.
 2. Log in met je DigiD.
 3. Ga naar 'Mijn CBR'en klik vervolgens op 'Rijschool machtigen'.
 4. Kies voor de optie 'Machtiging intrekken' en volg de instructies.

Nadat je dit hebt gedaan is de machtiging van je oude rijschool ingetrokken en kan je gelijk weer je nieuwe rijschool machtigen. Let op, je kan maar 1 rijschool tegelijkertijd machtigen, dus trek deze altijd eerst in voordat je je nieuwe rijschool machtigt.

Wanneer je rijschool machtigen?

Het is aan te raden je rijschool te machtigen zodra je hebt besloten bij welke rijschool je je rijopleiding wilt volgen. Dit kan je met je rijinstructeur afstemmen. Zodra de machtiging in orde is, kan de rijschool beginnen met het plannen van je examens en toetsen. Het is dus een cruciale stap om te zorgen dat je zonder onnodige vertragingen door je rijopleiding kunt gaan. Ga je bijna op voor je rijexamen? Lees hier de 10 beste tips!

Conclusie

Rijschool machtigen is een belangrijke stap in je rijopleiding. Het stelt je rijschool in staat om namens jou examens en toetsen aan te vragen bij het CBR. Het proces is eenvoudig en kan online via de website van het CBR worden gedaan. Zorg ervoor dat je deze stap niet overslaat en je bent weer een stap dichter bij het behalen van je rijbewijs!

Ga je beginnen met je rijopleiding? Bekijk hier onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Het Rijschoolnummer van Nationale Rijschool is: 1749H8

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu