Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Scooter rijden met een autorijbewijs

Leestijd 2 minuten

Als je overweegt om door de stad te rijden op een scooter, vraag je je misschien af of je autorijbewijs ook geldig is voor het besturen van een scooter. Dit artikel duikt in de regels van het rijden op een scooter met een autorijbewijs en andersom. Of je nu snel naar je werk wilt zonder vast te zitten in het verkeer, of gewoon geniet van de vrijheid op twee wielen, hier vind je alle belangrijke informatie.

Mag je op een scooter met je autorijbewijs?

Het antwoord is ja, maar met enkele kanttekeningen. In veel landen, waaronder Nederland, mag je met een autorijbewijs ook een scooter besturen. Dit komt doordat het autorijbewijs (rijbewijs B) je de bevoegdheid geeft om lichte tweewielige voertuigen, zoals scooters, te besturen. Dit betekent dat als je al een rijbewijs hebt voor de auto, je niet nog eens een apart scooter rijbewijs hoeft te halen. Dit maakt de overstap naar een scooter rijden voor auto rijbewijsbezitters erg simpel.

Mag je met een scooter rijbewijs auto rijden?

De situatie is echter andersom niet hetzelfde. Met een scooter rijbewijs (ook wel bekend als rijbewijs AM) mag je geen auto besturen. Het autorijbewijs is uitgebreider en vereist aanvullende kennis en vaardigheden die specifiek zijn voor het besturen van een auto. Dus, hoewel je met een autorijbewijs scooter mag rijden, biedt het scooter rijbewijs je niet dezelfde flexibiliteit voor auto's.

Heb je een rijbewijs nodig voor bijzondere bromfietsen zoals een Segway?

De rijksoverheid heeft ook de categorie ‘bijzondere bromfietsen’. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld een Segway, Stint of Trikke. Hierbij heb je geen scooter-, auto- of motorrijbewijs voor nodig. Je mag dus gewoon de weg op, mits je je aan de andere verkeersregels houdt.

Je rijbewijs controleren

Voordat je op een scooter springt met je autorijbewijs, is het verstandig om je rijbewijs te controleren op de geldigheid en eventuele beperkingen. Zorg ervoor dat je rijbewijs up-to-date is en dat je volledig op de hoogte bent van de regels die gelden voor het besturen van een scooter. Check ook altijd de achterkant van je rijbewijs. Daar staat welke verschillende rijbewijzen je hebt en dus bevoegd bent om te besturen. 

Leeftijd

Leeftijd speelt ook een rol bij het besturen van een scooter. De minimumleeftijd voor het besturen van een scooter is 16 jaar. Haal je bijvoorbeeld je rijbewijs voor je 18e, dan mag je wel alleen op een scooter, maar niet alleen in de auto. Hiervoor heb je een begeleider nodig. 

Alleen je scooter rijbewijs halen

Als je geen autorijbewijs hebt of wilt, maar toch met een scooter wilt rijden, dan kun je kiezen voor het behalen van een scooter rijbewijs. Dit proces is over het algemeen minder tijdrovend en goedkoper dan het behalen van een autorijbewijs, maar biedt je de vrijheid om op twee wielen te rijden.

In conclusie, met een autorijbewijs scooter rijden is een goede manier om mobiliteit en vrijheid te ervaren. Zorg er echter voor dat je goed op de hoogte bent van de regels en je rijbewijs controleert voordat je de weg op gaat. Rij veilig en geniet van de rit!

Wil jij graag je rijbewijs halen en ook op de scooter kunnen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×