Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp - Contentschrijver

Geldigheidsduur en verlengen van een rijbewijs: alles wat je moet weten!

Leestijd 2 minuten

Een rijbewijs is een noodzakelijk document om legaal te kunnen rijden. Het is belangrijk om op tijd te controleren of het rijbewijs nog geldig is en tijdig te verlengen. Dit kan bij je gemeente met een geldige identiteitsbewijs en een recente pasfoto. 

Geldigheid rijbewijs

Een rijbewijs is een officieel document dat aantoont dat iemand in het bezit is van een geldig rijbewijs en daarmee legaal mag rijden. De geldigheidsduur van een rijbewijs ligt normaal op 10 jaar. Zo zijn er een aantal uitzonderingen zoals leeftijd. Ben je tussen de 65 en 70 jaar, dan is je rijbewijs geldig tot je 75e. Ben je ouder dan 70, dan is je rijbewijs 5 jaar geldig. De geldigheid gaat meestal in vanaf het moment dat je je rijbewijs ophaalt bij je gemeente. 

Verlengen rijbewijs

Het is belangrijk om op tijd te controleren of je rijbewijs nog geldig is en op tijd te verlengen. Dit kan bij je gemeente worden gedaan. Hiervoor is het noodzakelijk om een geldige identiteitsbewijs mee te nemen, een recente pasfoto en eventueel een oogtest. Ook moeten er administratiekosten worden betaald. Sinds kort is het bij deelnemende gemeenten ook mogelijk om je rijbewijs online via het RDW te verlengen. 

Boete bij een verlopen rijbewijs

Het is verboden om te rijden met een verlopen rijbewijs. Indien je wordt betrapt op het rijden met een verlopen rijbewijs kan dit leiden tot een boete. De hoogte van de boete is afhankelijk van de situatie, is je rijbewijs minder dan een jaar geleden verlopen dan is de boete zo’n €90. Is deze langer dan een jaar verlopen kan het oplopen tot zo’n €340. 

Kosten verlengen rijbewijs

De kosten voor het verlengen van een rijbewijs variëren per land. In Nederland zijn de kosten voor het verlengen van een rijbewijs vastgesteld. Dit houdt in dat de prijs voor het verlengen van een rijbewijs maximaal €44,65 is en met spoed maximaal €78,75 is. Naast deze kosten is het ook belangrijk om rekening te houden met de kosten van de pasfoto en het verwerken van je handtekening!

Lees verder over je rijbewijs met onderwerpen zoals wanneer wordt je rijbewijs ingevorderd, wat is een beginnersrijbewijs en je rijbewijs als ID.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu