Wat is de leeftijd waarop je je autorijbewijs categorie B kunt behalen? De wetgeving is door de jaren heen gewijzigd. Jarenlang kon je pas je rijbewijs behalen wanneer je 18 jaar oud was, maar deze wetgeving is sinds november 2011 gewijzigd.
Wanneer je 16,5 jaar oud ben mag je starten met het volgen van rijlessen. Je kunt je bij Nationale Rijschool aanmelden voor de eerste proefles. Je kunt je rijbewijs vervolgens behalen wanneer je 17 jaar oud bent. Dan mag je namelijk pas een praktijkexamen afleggen. In tussentijd kun je wel alvast je theorie-examen behalen, evenals je tussentijdse toets.
Sta je te springen om je praktijkexamen te doen of heb je een spoedcursus nodig om snel je rijbewijs te halen? Plan je praktijkexamen direct na je 17e verjaardag.
Rijlessen vanaf 16,5 jaar
In Nederland beginnen rijlessen op 16,5-jarige leeftijd. Maar wanneer mag je eigenlijk beginnen met je theorie examen? Dat kan eerder, namelijk vanaf je 16e. Zo kan je alvast beginnen met de stof en een half jaartje later beginnen met de praktijklessen. Ben je eindelijk oud genoeg om te starten en wil je weten hoe een autorijles verloopt? Plan dan een proefles in.
Rijexamen vanaf 17 jaar
Zodra je 16 bent geworden, kun je je theorie-examen afleggen om je rijbewijs te halen. Het theoriediploma is echter maar 1,5 jaar geldig, dus je moet uiterlijk op je 17e beginnen met je lespakket.
Rijbewijs gehaald? Begeleid rijden tot 18 jaar
Ben je 17 jaar en heb je je rijbewijs behaald? Van harte gefeliciteerd! Je krijgt een volwaardig rijbewijs. Je mag nu samen met een begeleider de weg op, zodat je ervaring kunt opdoen in het verkeer. Het is belangrijk dat jullie zowel de begeleiderspas als het rijbewijs meenemen. Ook mag er alleen in Nederland worden gereden. Wanneer je 18 jaar wordt, vervallen deze regels. Je mag dan zelfstandig de weg op!
Wat je moet weten over de begeleiderspas
De bijrijder pas kun je aanvragen bij de gemeente en kost € 25,-. Het is belangrijk om zowel je rijbewijs als je pas bij je te hebben, in het geval dat er een controle plaatsvindt. De begeleider die met jou in de auto zit moet dan natuurlijk op de pas vermeld staan. Ben je de weg op gegaan zonder geregistreerde begeleider of zonder rijbewijs? Oei, dan riskeer je een flinke boete. Rijd je in de auto van je begeleider er veroorzaak je schade? Dan ben jij hier zelf verantwoordelijk voor. Wees dus altijd voorzichtig.
Veelgestelde vragen
Een goede begeleider heeft ervaring achter het stuur, en kan zijn eigen fouten en successen met jou delen. Dit is belangrijk omdat je zo een zelfverzekerder en veiliger bestuurder wordt. Bovendien is het altijd goed om iemand anders in de auto te hebben voor het geval er iets gebeurt. Maar waar moet een begeleider eigenlijk aan voldoen?
Aan welke voorwaarden moet een begeleider voldoen?
Er mogen maximaal 5 mensen zich aanmelden als jouw begeleider. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, familieleden of bekenden. De begeleider moet minimaal 27 jaar oud zijn, en minimaal 5 jaar een geldig B rijbewijs hebben. Daarnaast wordt de begeleider getoetst door de RDW, om er zeker van te zijn dat hij of zij aan de eisen voldoen. De begeleider mag uiteraard niet onder de invloed van alcohol of drugs zijn tijdens het begeleiden, en geen verleden hebben met strafrechtelijke veroordelingen.
Mag ik ook in het buitenland rijden als ik nog geen 18 ben?
Nee, dit mag niet als je nog geen 18 bent. De reden hiervoor is dat elk land haar eigen regels en voorschriften heeft met betrekking tot autorijden. Door te wachten tot je 18 bent, zorg je ervoor dat je bekend bent met de verkeersregels in het land waar je gaat rijden. Dit helpt om iedereen veilig te houden en ongelukken te voorkomen. Dus, als je van plan bent om een reis naar het buitenland te maken, zorg er dan voor dat je de eisen voor het behalen van een rijbewijs in het land van bestemming controleert.
Proefles
Ben jij 16,5 jaar en sta je te popelen om te beginnen met rijlessen? Plan dan je eerste gratis proefles of bekijk onze rijlespakketten.