Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Rechts afslaan in 10 stappen!

Leestijd 2 minuten

Het beheersen van de techniek om rechts af te slaan tijdens het rijden is essentieel voor iedere bestuurder. Deze handeling kan eenvoudig lijken, maar vereist aandacht en oefening om veilig te zijn. In dit artikel nemen we je mee door een stappenplan voor het rechts afslaan, zodat jij met vertrouwen de weg op kunt!

Stappenplan Rechts Afslaan

Kan Ik Rechts Afslaan?

Voordat je begint, controleer of je wel echt rechts mag afslaan. Let op borden, verkeerslichten en wegmarkeringen die je kunnen informeren over mogelijke beperkingen.

Kijktechniek

Kijken is cruciaal bij het afslaan. Zorg ervoor dat je vroegtijdig in je binnenspiegel, je rechter buitenspiegel en over je rechterschouder kijkt om te zien of de weg vrij is. Lees hier alles over kijktechniek tijdens het autorijden

Richting Aangeven

Geef minimaal 30 meter voordat je gaat afslaan aan dat je van plan bent rechtsaf te slaan met je knipperlicht. Zo waarschuw je andere weggebruikers over je intenties.

Voorsorteren

Sorteer voor naar rechts. Dit betekent in de meeste gevallen dat je zo dicht mogelijk bij de stoeprand of de rechterrand van je rijstrook rijdt. Let wel op of dit ook mag en er een zogeheten stippellijn loopt!

Terugschakelen

Afhankelijk van je snelheid en het type voertuig, kan het nodig zijn om terug te schakelen naar een lagere versnelling, zodat je beter kan manoeuvreren. Meer weten over terugschakelen? Lees er gelijk verder over!

Dubbele Controle

Voordat je daadwerkelijk rechts afslaat, werp nog een snelle blik op alle eerder genoemde punten van de kijktechniek. Een dubbele controle kan ongelukken voorkomen!

Sturen

Begin met sturen zodra je de bocht nadert. Draai het stuur soepel maar beslist om een vloeiende bocht te maken.

Snelheid

Als het nodig is en je zicht is goed en er niks opmerkelijk is, kan je met een constante snelheid door de bocht.

Bocht Inkijken

Terwijl je de bocht neemt, kijk je de bocht in om eventuele obstakels of andere weggebruikers vroegtijdig te spotten.

Kijk Achter Je

Zodra je de bocht hebt voltooid, kijk dan in je binnenspiegel om te zorgen dat je geen fietsers of andere voertuigen hebt gemist of hebt gehinderd. Controleer dus of je alles netjes hebt achtergelaten

Conclusie

Rechts afslaan is een fundamentele rijvaardigheid, maar het vereist de juiste techniek en aandacht voor veiligheid. Volg dit stappenplan om ervoor te zorgen dat je elke keer met vertrouwen en veilig rechts kunt afslaan. Veilig rijden is een verantwoordelijkheid van ons allemaal!


Lees hier gelijk verder over goed bochten nemen! Klaar om de weg op te gaan? Bekijk dan onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×