Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

5 Rijtips om een bocht te nemen!

Leestijd 2 minuten

Het rijden in een auto lijkt soms zo eenvoudig, maar er zijn bepaalde vaardigheden die aandacht en oefening vereisen om ze perfect te krijgen. Een van die vaardigheden is het nemen van een bocht. Het correct en veilig nemen van een bocht in de auto kan het verschil maken tussen een ontspannen rit en een ongeval. Met onze rijtips voor het nemen van bochten zorg je ervoor dat je elke bocht met vertrouwen en veiligheid kunt nemen.

Goed een bocht nemen

Het correct nemen van een bocht in de auto is cruciaal voor de veiligheid. Het is niet alleen een kwestie van het stuur draaien. Het is belangrijk dat je het gevoel behoudt van beheersing en niet het gevoel krijgt dat je uit de bocht gaat vliegen. Hierbij zijn afremmen en terugschakelen naar de juiste versnelling cruciaal. Je plaats op de weg is hierbij ook van groot belang zodat je je tegenliggers niet hindert.

Snelheid

Zoals net al kort toegelicht is snelheid een van de belangrijkste factoren bij het nemen van bochten. Ga je te snel, dan kun je de controle over de auto verliezen. De beste rijtips voor het nemen van een bocht beginnen dus met snelheidsbeheersing. Verminder je snelheid voordat je de bocht nadert, niet tijdens de bocht. Dit geeft je de nodige stabiliteit om de bocht vloeiend en veilig te nemen.

Kijk de bocht in

Een andere cruciale tip voor het nemen van bochten is je kijkrichting. Door de bocht in te kijken, oftewel je focus te richten op waar je heen wilt gaan, stuur je intuïtief in de juiste richting. Het helpt je ook om mogelijke obstakels of gevaren vroegtijdig te herkennen. Kijk je niet goed vooruit en komt er ineens een tegenligger, heb je geen goed plan en voorbereiding en creëer je een gevaar. Lees hier meer over de kijktechniek tijdens het autorijden

Voorbereiding

Voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je van tevoren weet welke soort bocht je nadert. Is het een scherpe bocht of een flauwe bocht? Door je hierop voor te bereiden, kun je je snelheid en stuurtechniek hierop aanpassen. Ook helpt het om te controleren of je auto in goede staat is, met name de banden en remmen.

Sturen

De manier van sturen is essentieel bij het nemen van bochten. Gebruik de "hand-over-hand"-stuurtechniek waarbij je je handen soepel over het stuur beweegt, zodat de auto geleidelijk door de bocht gaat. Vermijd abrupte stuurbewegingen, want die kunnen de auto destabiliseren en daardoor zorgen voor gevaarlijke situaties. 

Conclusie

Met de juiste technieken en voorbereiding kan het nemen van een bocht in de auto een fluitje van een cent zijn. Door deze rijtips voor het nemen van bochten te volgen, zul je merken dat je rit soepeler en veiliger verloopt. En of je nu een nieuwe bestuurder bent of een ervaren rijder, het is altijd goed om je kennis en vaardigheden op te frissen met handige tips voor het nemen van bochten. Safe travels!

Klaar om de weg op te gaan? Bekijk hier onze proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×