Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Onverharde weg: alles wat je moet weten! 

Leestijd 2 minuten

Ondanks dat de onverharde weg ook een doorsnee weg is, heeft het andere regels. Het is belangrijk om de verkeersregels van de onverharde weg goed te kennen. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten. 

Wat is een onverharde weg?

Een onverharde weg, ook wel zandweg genoemd, is een weg die niet bedekt is met asfalt of beton. In plaats daarvan bestaat de weg uit natuurlijke materialen zoals aarde, zand, grind, of een mengsel daarvan. Deze wegen zijn vaak te vinden in landelijke of afgelegen gebieden waar er minder verkeer rijdt en waar het aanleggen van verharde wegen niet noodzakelijk is.

Verkeersregels onverharde weg

Op een onverharde weg gelden soms andere verkeersregels dan op verharde wegen. Ze lijken op die van een uitrit, maar dat is niet zo. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn om veilig te kunnen rijden en ongelukken te voorkomen.

  • Voorrang onverharde weg: eigenlijk zijn de regels van een onverharde weg nagenoeg hetzelfde als van een gelijkwaardig of ongelijkwaardig kruispunt, afhankelijk van of er borden zijn of niet. Ook hier gaat de korte bocht voor de lange bocht en gaat rechtdoorgaand verkeer voorrang op afslaand verkeer. Er is echter 1 uitzondering. Dat is dat als je zelf op een verharde weg rijdt en rechts van jou komt een auto uit een onverharde weg. Dan heb jij voorrang, ondanks dat de weggebruiker van rechts komt.  

Rijden op onverharde wegen

Rijden op onverharde wegen kan wennen zijn, hieronder wat tips om in je achterhoofd te houden.

  • Regen: als het hard regent, kun je beter een onverharde weg vermijden. Vaak zijn deze wegen dan vol met modder. 
  • Snelheid aanpassen: houd altijd rekening met de staat van de weg. Bij losse stenen of modderige stukken is het verstandig om de snelheid te verlagen.
  • Vooruit kijken: probeer zoveel mogelijk vooruit te kijken om obstakels of slechte stukken wegdek tijdig op te merken.
  • Rustig sturen: maak soepele en geleidelijke stuurbewegingen. Plotselinge bewegingen kunnen ervoor zorgen dat je de controle verliest.
  • Remmen: gebruik de remmen met beleid. Hard remmen kan ervoor zorgen dat je wielen blokkeren en je gaat slippen. Het is vaak beter om op de motor af te remmen door terug te schakelen.

Voorbeelden met uitleg

Het is altijd fijn om er een beeld bij te hebben. Daarom hebben we hieronder een aantal voorbeelden van verkeerssituaties waarbij er een onverharde weg is. 

De blauwe auto komt hierbij uit een onverharde weg en wil rechtdoor. De gele auto gaat afslaan. Dit betekent dat de blauwe auto als eerste mag. De persoon uit de onverharde weg hoeft alleen maar het kruisende verkeer voorrang te verlenen.

Hierbij komt de blauwe auto ook uit een onverharde weg, maar dit keer moet hij beide gele auto’s voorrang verlenen. Dit is namelijk kruisend verkeer ten opzichte van de blauwe auto. De voetganger is geen bestuurder dus hoeft hij ook niet voor te laten gaan. 

Ga jij binnenkort je rijbewijs halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Add elements inside. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Dignissimos sequi placeat distinctio dolor, amet magnam voluptatibus eos ex vero, sunt veritatis esse. Nostrum voluptatum et repudiandae vel sed, explicabo in?

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.