Als je je theorie examen gaat doen, dan wil je natuurlijk in 1 keer slagen. Naast het weten van de meest gemaakte fouten is het ook fijn om te weten welke moeilijke vragen je kunt verwachten. Wij nemen je mee!
EHBO-kit in je auto, verplicht?
Ondanks dat het in veel landen verplicht is, is het in Nederland niet verplicht om een EHBO-kit in je auto te hebben. Dit noemen ze een ‘ethische vraag’. Je wilt natuurlijk als je een ongeluk ziet, hulp verlenen. Dan is het wel handig om een EHBO-kit in je auto te hebben, maar het is niet wettelijk verplicht. Je antwoordt dus ‘nee’.
Als je toerenteller kapot is, mag je dan de weg op?
Bij het onderdeel gevaarherkenning kan je ook vragen verwachten over kapotte onderdelen. Je hebt altijd geleerd dat als een onderdeel van je auto kapot is, je dan niet mag gaan rijden. Een toerenteller is hierbij een uitzondering. Dit komt doordat een toerenteller geen invloed heeft op de veiligheid van je auto. Je kunt namelijk ook op het geluid van je motor af gaan om te weten wanneer je moet schakelen.
Mag je rijden zonder binnenspiegel?
Het korte antwoord is ‘ja’. Je mag rijden zonder binnenspiegel. De voorwaarde hierbij is dat het weggedeelte achter de auto goed zichtbaar moet zijn. De linker- en rechter spiegel zijn daarentegen wel altijd verplicht. Deze heb je namelijk nodig voor bijvoorbeeld zijdelingse verplaatsingen.
Bij wel storingslampje moet je je auto gelijk stilzetten?
Als je aan het autorijden bent kan het altijd gebeuren dat je ineens een storing krijgt. Sommige storingen zijn minder erg dan andere storingen. Als je een storing krijgt dat je ruitenvloeistof laag is, kan je prima doorrijden. Als een storingslampje op je dashboard rood is, dan betekent dit dat je de auto gelijk aan de kant moet zetten. De uitzondering hierbij is als het motorstoringslampje geel is en begint te knipperen. Dan moet je ook de auto aan de kant zetten.
Een caravan die meer dan 750 kg weegt, speciale kentekenplaat nodig?
Bij deze vraag krijg je 2 opties, het is namelijk vaak een meerkeuze vraag. Je moet kiezen tussen een witte plaat met zwarte cijfer en letters, of een gele plaat die anders is dan die van de auto. Hierbij is de gele plaat het goede antwoord. Dit komt doordat een aanhangwagen een toegestane maximale massa heeft van boven de 750 kg en dus een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat nodig heeft. Heb je dit niet, mag je simpelweg de weg niet op.
Ben jij klaar om je rijbewijs samen met ons te halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!