Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Dashboard lampjes: een compleet overzicht

Leestijd 4 minuten

Dit is dé gids voor de dashboard lampjes in de auto en wat ze betekenen. Of je nu een doorgewinterde bestuurder bent of net je rijbewijs hebt, deze blog gaat jou door de kleurrijke wereld van dashboard lampjes heen leiden. Laten we een diepe duik nemen in de wereld van waarschuwingslampjes in de auto en ontdekken wat ze precies betekenen.

Wat zijn dashboard lampjes?

Dashboard lampjes zijn de auto's manier van communiceren met jou. Ze kunnen je vertellen wanneer iets niet helemaal goed is, of juist dat alles op rolletjes loopt. Elk lampje op het dashboard heeft zijn eigen betekenis, van een dringende waarschuwing tot een simpele herinnering.

Verschillende kleuren

De kleuren van de dashboard lampjes zijn niet zomaar gekozen. Ze volgen een universeel systeem dat helpt bij het snel identificeren van de urgentie van de situatie. Zo zijn de lampjes rood, oranje, groen, blauw of wit. 

Rood

Rode lampjes betekenen kritieke waarschuwingen waarbij er een probleem is wat directe actie vereisen. Dit zijn de niet-te-negeren signalen. Hieronder welke rode lampjes er zijn en wat ze betekenen:

Motor

Het rode motorlampje is een teken dat er iets mis is met de motor of met de motorbesturing. Er kunnen veel dingen mis zijn in de motor. Zet de auto zo snel mogelijk op een veilige plek en beoordeel de situatie.

Handrem

Dit lampje licht op als de handrem is geactiveerd, maar als het blijft branden terwijl de handrem niet is ingeschakeld, is het tijd voor een check.

Motorolie

Een rood olie lampje? Stop de auto en controleer het oliepeil. Te weinig olie kan tot ernstige motorschade leiden. Olie zorgt namelijk voor smering en is noodzakelijk voor een motor. 

ABS

ABS staat voor het anti-blokkeersysteem. Als dit lampje brandt, werkt het ABS-systeem mogelijk niet goed. Een storing hierbij kan zorgen voor onveilige situaties doordat je remmen nu mogelijk kunnen gaan blokkeren

Accu

Als dit lampje oplicht, is er mogelijk een probleem met de laadstatus van de accu. 

Koelvloeistof

Een oververhitte motor is een no-go. Dit lampje waarschuwt je als de koelvloeistof te heet wordt. Vaak komt dit door een tekort aan koelvloeistof. Als dit gaat branden moet je direct stoppen om motorschade te voorkomen. Maak het reservoir waar de koelvloeistof in zit ook nooit open als de motor warm is. Deze is namelijk kokend heet en spuit er dan uit, een soort cola fles die geschud is, maar dan met kokend water.  

Airbag

Dit lampje waarschuwt voor een probleem met één of meer airbags. Het kan zijn dat er een storing is of dat deze kapot zijn. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te repareren aangezien een airbag zorgt voor jouw veiligheid bij een ongeluk.

Deur

Een open deur? Dit lampje laat het je weten. Ga ook niet rijden als dit lampje aan staat. 

Gordel

Veiligheid voorop! Dit lampje herinnert je eraan je gordel om te doen. Dit lampje gaat aan bij zowel de bestuurder als een van de passagiers. 

Waarschuwingslichten

De waarschuwingslichten staan aan. Hierbij knipperen alle knipperlichten tegelijkertijd.

Geel of oranje

Een lampje met een van deze 2 kleuren is minder urgent dan de rode. Toch moet je ze wel serieus nemen. Je kan je rit nog afmaken, maar daarna moet je het laten controleren. 

Motor management

Een probleem met het motorbeheer of elektronica van de auto. Ga zo snel mogelijk naar een garage toe. 

Brandstof

Bijna leeg? Dit lampje waarschuwt je voordat je strandt zonder brandstof.

Bandenspanning

Een waarschuwing voor als de spanning in een of meer banden te laag is. Dit kan betekenen dat je een lekke band hebt. Stop zo snel mogelijk bij bijvoorbeeld een tankstation en check je bandenspanning. 

Accuspanning

Dit lampje geeft aan dat de actieradius laag is. Deze vind je alleen op elektrische auto’s. Ga hierbij zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt. 

Roetfilter

Je uitlaat van je auto is kapot of verstopt. Alleen dieselauto's hebben een roetfilter en hebben dit lampje. Heb je een benzineauto dan hoef je je niet druk te maken over dit lampje. 

Groen

Groene lampjes zijn eigenlijk altijd informatief. Ze geven aan dat een systeem actief is of in gebruik is. 

Richting

Dit geeft aan dat je richtingaanwijzers aan staan.

Cruise control

Dit lampje laat je weten dat de cruise control aan staat en actief is. Cruise control is een systeem op een auto wat ervoor zorgt dat je auto een constante snelheid rijdt zonder dat je met je voet op het pedaal hoeft te zijn. Dit is vooral handig op de snelweg, alleen heeft niet elke auto dit systeem. 

Dimlicht

Laat zien dat je dimlichten aan staan.

Wit

Deze lampjes geven vaak aanwijzingen of aanbevelingen. Bijvoorbeeld dat je koplampen aan staan of als de buitentemperatuur onder de 4 graden ligt. 

Lage buitentemperatuur

Waarschuwt voor een lage buitentemperatuur van onder de 4 graden en mogelijke gladheid.

Informatie

Dit lampje dient als algemene herinnering of informatie indicator. Dit kan zijn voor bijvoorbeeld de jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Parkeersensoren

Dat de parkeersensoren van je auto aan staan. Deze helpen je met de ruimte bepalen bij het parkeren door middel van geluid. 

Blauw

Deze kleur geeft aan dat een specifieke functie van je auto actief is. 

Groot licht

Het meest voorkomende en vaak enige blauwe lampje op je dashboard is die van groot licht. Als het lampje aan staat heeft het aan dat groot licht aan staat.

Veelgestelde vragen

Waarom branden alle lampjes bij het starten?

Geen zorgen, dit is normaal. Het is een zelftest van de auto om te controleren of alle lampjes werken.

Wat moet ik doen bij een rood lampje?

Stop zo snel mogelijk veilig en probeer het probleem te identificeren. Dit zijn namelijk de meest kritieke foutmeldingen van de auto. Neem indien nodig contact op met een garage.

Wat moet ik doen bij een geel of oranje lampje?

Hoewel het niet een directe stop vereist, is het slim om het zo snel mogelijk te laten controleren nadat je je rit hebt afgemaakt. 

Wat moet ik doen bij een groen lampje?

Deze lampjes zijn vaak alleen maar informatief en vereisen vaak geen directe actie.

Zo, nu weet je alles over de belangrijkste lampjes in je auto. Kom nooit meer voor verrassingen te staan. Weet je een lampje niet meer? Dan kan je gemakkelijk terugvallen op deze gids. 

Ben jij toe om je rijbewijs te halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×