Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

10 makkelijkste ezelsbruggetjes voor je theorie examen

Leestijd 2 minuten

Het behalen van je auto theorie-examen kan een flinke uitdaging zijn, maar naast onze 10 beste tips, geven we je ook de 10 beste ezelsbruggetjes! Deze handige ezelsbruggetjes zijn speciaal ontworpen om de belangrijkste regels makkelijk en snel te onthouden.

Rechtdoor op dezelfde weg gaat voor

Dit ezelsbruggetje helpt je herinneren dat wanneer je rechtdoor rijdt op dezelfde weg, je voorrang hebt op kruisend verkeer dat van richting verandert. Voetgangers die rechtdoor gaan hebben ook voorrang. Het is een basisregel in het verkeer, en met dit simpele geheugensteuntje zul je het nooit vergeten. De enige uitzondering zijn trams die afslaan, zij hebben ook voorrang!

Blad maakt glad

Herfst of winter op komst? Onthoud dat natte bladeren op de weg net zo glad kunnen zijn als ijs! "Blad maakt glad" is een perfect ezelsbruggetje om extra voorzichtig te zijn bij slecht weer. Dit helpt je niet alleen bij je theorie, maar is ook belangrijk voor tijdens het rijden.

SPOT

Dit staat voor de handelingen die je moet uitvoeren tijdens het rijden. SPOT staat voor Spiegels kijken, Pijl, Opzij kijken, Tegenliggers.

De korte bocht gaat voor

Kom je in een situatie dat jij en je tegenligger dezelfde kant op gaan op een gelijkwaardig kruispunt. Dan gaat de korte bocht voor de lange bocht en heeft dus voorrang. 

Bord met een KruiS

Kom je een bord tegen met een kruis? Dan betekent dit verboden Stil te staan. 

Bord met een StreeP

Kom je een bord tegen met een streep er doorheen. Dan betekent dit dat je daar niet mag Parkeren.

FRUIT

In sommige situaties mag je rechts inhalen, hoewel dat normaal niet mag. Maar wat zijn dan de uitzonderingen? Daar is dit handige ezelsbruggetje voor bedacht: File, Rotonde, Uitvoegen, Invoegen en Tram.

Geef het door, rechts gaat voor

Dit ezelsbruggetje herinnert je eraan dat in Nederland (en vele andere landen) het verkeer van rechts voorrang heeft, tenzij anders aangegeven. Een eenvoudige, maar cruciale regel voor zowel theorie als praktijk.

Bij X mag niks

Zie je een X staan op de weg. Dit zie je vaak bij een verkeerslicht waar ook een uitrit is. Dan mag je hier niet parkeren en/of stilstaan. Doe dit ook niet als je maar even voor het verkeerslicht moet wachten tot het groen wordt. 

Alle Lichten Branden Telkens Rood

Dit ezelsbruggetje herinnert je aan de rangorde van alle voorrangsregels. 

  1. Aanwijzingen
  2. Lichten
  3. Borden
  4. Tekens
  5. Regels

Met deze ezelsbruggetjes ben je goed op weg om de belangrijke verkeersregels te kennen. Oefen ze regelmatig, en je zult zien dat je zelfvertrouwen tijdens het rijden aanzienlijk zal stijgen. Veel succes met je voorbereiding op het auto theorie-examen!
Wil jij graag je rijbewijs halen en de weg op? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×