Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

5 tekenen dat het tijd is voor een bezoekje aan de garage

Leestijd 3 minuten

Je probeert weg te rijden, maar je auto stottert. Terwijl je met horten en stoten de parkeerplaats verlaat, beginnen verschillende lampjes op je dashboard te branden. Oftewel, je auto probeert je iets te vertellen. Het is tijd voor een bezoekje aan de garage!

Problemen aan de auto herkennen, is eenvoudiger dan je denkt. Je zintuigen zullen je daarbij helpen! Wanneer je auto de volgende 5 signalen afgeeft, is het verstandig om hem te laten checken. Voor je eigen veiligheid.

1. Je ziet waarschuwingslampjes op het dashboard

Wanneer een waarschuwingslampje op het dashboard gaat branden, probeert je auto je letterlijk iets te vertellen. Ieder symbool heeft zijn eigen betekenis. Het kan bijvoorbeeld iets te maken hebben met je motor, accu, stuur of oliepeil. De exacte betekenis leer je natuurlijk tijdens je theorie-examen.

Brandt het lampje oranje? Dan kun je zelf nog naar de garage rijden. Maar is het lampje rood? Dan moet je de auto meteen aan de kant zetten. Een bezoek aan de garage is essentieel wanneer het waarschuwingslampje gaat branden. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook omdat je auto er hard op achteruit kan gaan wanneer je het lampje negeert. Dit zorgt uiteindelijk alleen maar voor hogere kosten en meer problemen.

2. Je hoort een vreemd geluid

Wanneer je een tijdje in een bepaalde auto rijdt, weet je precies welke geluiden je kunt verwachten. Bijvoorbeeld wanneer je start, schakelt of remt. Het zal je daardoor ook meteen opvallen als je auto een vreemd geluid maakt. Maakt je auto een brommend of ratelend geluid? Dan is het tijd om een expert in te schakelen. Een vreemd geluid kan namelijk duiden op een defect. Bij de garage weten ze in veel gevallen meteen wat er loos is.

3. Je spot vloeistoffen rond de auto

Heeft je auto een tijdje op een parkeerplaats gestaan? Dan is het goed om even te checken of de auto niet heeft gelekt. Wanneer je vloeistoffen op de grond aantreft, kan dit verschillende betekenissen hebben:

  • Doorzichtige vloeistof kan condenswater zijn. In dit geval is er niets aan de hand. Twijfel je of het misschien toch iets anders is? Dan kan kan een bezoek aan de garage geen kwaad (voor de zekerheid).

  • Groen, rood of geelachtig water onder de auto? Dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. De kans is groot dat dit koelvloeistof is. Bel daarom direct de garage en rijd niet meer verder.

  • Donkere vloeistof kan duiden op lekkende motorolie. Controleer daarom eerst je oliepeil voordat je naar de garage rijdt, maar doe dit pas wanneer de motor is afgekoeld. Als er te weinig motorolie in zit, is het niet verantwoord om door te rijden.

4. Je ruikt een vreemde geur

Wanneer je problemen hebt met je auto wordt bijna ieder zintuig ingeschakeld. Het is namelijk ook goed mogelijk dat je een vreemde lucht ruikt wanneer je auto een defect heeft. Ruik je brandstof? Dan is het essentieel om direct je auto te verlaten in verband met brandgevaar. Dit geldt ook wanneer je brand of een schroeilucht ruikt. In beide gevallen kun je de garage bellen voor hulp.

Wanneer je juist een smeulende, onprettige geur ruikt, zou het kunnen dat je remblokken of koppelingsplaten oververhit zijn. In dit geval kun je stoppen op een veilige plaats, om na een kwartiertje weer een poging te wagen. Als je dan nog steeds twijfelt aan de veiligheid kan een bezoek aan de garage natuurlijk geen kwaad.

5. Je voelt dat de auto problemen ervaart

Zien, horen, ruiken en… voelen! Omdat jij je eigen auto het best kent, voel jij het direct wanneer er een probleem opdoet. Merk je iets anders bij het starten, schakelen of remmen? Of lukt het niet goed om snelheid te maken? Rijd dan langs de garage en laat de auto nakijken. Wanneer je hevige problemen ervaart, is het uiteraard beter om zelf niet verder te rijden.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.