Wat zit er onder de motorkap van een auto?

Onder de motorkap zit natuurlijk alle techniek die een auto doet rijden. Voor nu, zoomen we in op de motor van de auto. Over de onderdelen van de automotor kun je namelijk op je praktijkexamen vragen krijgen van de examinator van het CBR.

Auto motor los

Welke motoronderdelen moet je voor je examen kennen?

De motor bestaat uit tal van onderdelen, die je niet allemaal hoeft te kennen als examenkandidaat. Voor je examen kun je wel vragen krijgen over:

 • De motorolie: Dan moet je weten welke dop je uit moet draaien en hoe je de motorolie moet peilen. Dit gaat als volgt: trek de peilstok eruit, maak hem schoon, plaats hem terug en trek hem er opnieuw uit. Nu kun je op de peilstok zien of het oliepeil goed genoeg is. Dat is het geval als de olie tussen de minimum en maximale streep op de peilstok zit. Omdat de motor bij voorkeur koel moet zijn, krijg je deze oefening op je praktijkexamen meestal voordat je jouw praktijkrit gaat rijden.
 • De accu: De accu is de batterij van jouw auto en zorgt voor stroom. Je moet de accu aan kunnen wijzen en kunnen uitleggen waar de accu voor is.
 • Bijvullen: De examinator vraagt je dan om de onderdelen in de motor aan te wijzen die bijgevuld kunnen worden. Het gaat dan om de koelvloeistof, de remvloeistof en de ruitensproeiervloeistof. In de winter kan er nog bijgevuld worden met ruitensproeier-antivries.

Oefen tijdens je rijlessen met je instructeur alvast waar alle onderdelen zitten in de motor van jouw lesauto. Met die lesauto rij je namelijk af, dus het is wel handig om vooraf de onderdelen al een keer gezien te hebben. Zo kun je ze op je examen gelijk foutloos aanwijzen.

Bijvullen olie in automotor

Werking van de automotor

De werking van de motor van een auto is vrij complex en ook afhankelijk van het soort automotor. Bij een simpele viertakts verbrandingsmotor komt het in feite neer op vier slagen die in de motor gemaakt worden om energie op te wekken. Dit zijn:

 1. Inlaatslag: als de zuiger omlaag gaat dan wordt brandstof en lucht de verbrandingskamer in gezogen.
 2. Compressieslag: Het mengsel van brandstof en lucht wordt samengeperst doordat de zuiger omhoog komt.
 3. Arbeidsslag: bij de bougie(s) ontstaat er een vonk en de zuiger gaat met kracht naar beneden.
 4. Uitlaatslag:  De uitlaatklep gaat open en zorgt ervoor dat het mengsel door de zuiger naar buiten gedrukt wordt.

Hoe dat eruit ziet? Nou, ongeveer zo:

Wist-je-datjes over de automotor ......

 • Het vermogen van een motor wordt uitgedrukt in PK's. Dat staat voorpaardenkracht. Die term wordt sinds 1978 gebruikt.
 • De vuistregel tegenwoordig is dat je auto 10 seconden nodig heeft voordat je weg kunt rijden. De olie stroomt dan al voldoende door de motor heen. Vroeger was het langer nodig om de auto stationair te laten draaien en dan pas weg te rijden.
 • Spaar je motor door het eerste kwartier rustig te rijden. Te hoge toeren zijn voor een koude motor slecht. Een motor moet warm zijn om hoge snelheden en hoge toeren aan te kunnen.
 • Motoren rijden op LPG, diesel of benzine en tegenwoordig zijn er ook hybridemotoren. Bij hybride auto's wordt namelijk voor de aandrijving gebruik gemaakt van zowel een verbrandingsmotor (benzine, diesel of LPG) als een elektrische motor.
 • Een motor kan overvehit raken als het te warm weer is (lees: op weg naar je zomervakantie). Rij dan geen meter verder. Stop direct op een veilige plek en laat de motor afkoelen. Controleer pas na een kwartier je koelvloeistof en doe dit heel voorzichtig. De vloeistof is lang warm en kan brandwonden veroorzaken.

Gerelateerd

Hoeveel kost mijn lespakket?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carcrossmenu