Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Wat zit er onder de motorkap van een auto?

Leestijd 4 minuten

Onder de motorkap zit natuurlijk alle techniek die een auto doet rijden. Voor nu, zoomen we in op de motor van de auto. Over de onderdelen van de automotor kun je namelijk op je praktijkexamen vragen krijgen van de examinator van het CBR.

Auto motor los

Hoe open ik mijn motorkap?

De eerste stap is het vinden van de knop of hendel. Deze zit meestal bij het stuur, maar kan variëren afhankelijk van het merk en model van je auto. Als je de hendel gevonden hebt, trek hem dan omhoog om de vergrendeling los te maken. Ga dan naar de voorkant van je auto, zoek de vergrendeling van de motorkap en geef de grendel een stevige duw of trek dan de motorkap omhoog.

Wat is er te vinden onder de motorkap?

Een auto heeft veel verschillende onderdelen die samenwerken om deze soepel te laten rijden. Dit zijn de namen van belangrijke onderdelen die essentieel zijn om je auto in topconditie te houden:

 

  • Motor van de auto

De motor is het belangrijkste onderdeel van de auto - die brengt de auto in beweging. De meeste auto’s zijn voorzien van verbrandingsmotoren. Deze cilinders zetten druk om in een roterende beweging, waardoor de brandstof in de motor wordt verplaatst en de auto gaat rijden. 

 

  • Brandstoffilter houder

De brandstoffilter houder is een kleine, cilindervormige bus waarin het brandstoffilter zit. De automotor gebruikt dit om vuildeeltjes uit de brandstof te verwijderen voordat die de motor ingaan. 

 

  • Oliepeilstok

De oliepeilstok wordt gebruikt om het oliepeil in de motor te meten. Deze stok staat rechtop in de motor en heeft een minimum- en maximum streep. Onze tip: controleer je oliepeil ongeveer een keer per maand. Zorg ervoor dat het oliepeil nooit onder het minimum komt! 

 

  • Remvloeistof reservoir

Het remvloeistof reservoir wordt gebruikt om de remvloeistof in op te slaan. Deze vloeistof wordt gebruikt om de remmen te bedienen. Het is belangrijk om het vloeistofniveau in het reservoir regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat de remmen goed functioneren.

 

  • Accu van de auto

De autoaccu is verantwoordelijk voor de voeding van het elektrische systeem in je auto. Hij bevindt zich meestal in de motorruimte, en bestaat uit een reeks onderling verbonden cellen die elektrische energie opslaan.

 

  • Luchtfilter behuizing

In de luchtfilterbehuizing zit het luchtfilter, boven op de carburateur. Het helpt om de inlaatlucht schoon en vrij van vuil, stof en eventuele benzine te houden.

 

  • Ruitensproeiervloeistofreservoir

Het ruitensproeierreservoir is de plaats waar de ruitensproeiervloeistof wordt opgeslagen. Het bevindt zich onder de motorkap van de auto.

 

  • Zekering behuizing

Een zekering is een veiligheidsvoorziening die wordt gebruikt om elektrische circuits te beschermen tegen overbelasting. Een zekering bestaat uit verschillende verbindingen. Wanneer een elektrisch circuit overbelast wordt, wordt de stroom onderbroken en de stroomkring automatisch beveiligd.

Welke motoronderdelen moet je voor je examen kennen?

De motor bestaat uit tal van onderdelen, die je niet allemaal hoeft te kennen als examenkandidaat. Voor je examen kun je wel vragen krijgen over:

  • De motorolie: Dan moet je weten welke dop je uit moet draaien en hoe je de motorolie moet peilen. Dit gaat als volgt: trek de peilstok eruit, maak hem schoon, plaats hem terug en trek hem er opnieuw uit. Nu kun je op de peilstok zien of het oliepeil goed genoeg is. Dat is het geval als de olie tussen de minimum en maximale streep op de peilstok zit. Omdat de motor bij voorkeur koel moet zijn, krijg je deze oefening op je praktijkexamen meestal voordat je jouw praktijkrit gaat rijden.
  • De accu: De accu is de batterij van jouw auto en zorgt voor stroom. Je moet de accu aan kunnen wijzen en kunnen uitleggen waar de accu voor is.
  • Bijvullen: De examinator vraagt je dan om de onderdelen in de motor aan te wijzen die bijgevuld kunnen worden. Het gaat dan om de koelvloeistof, de remvloeistof en de ruitensproeier vloeistof. In de winter kan er nog bijgevuld worden met ruitensproeier-antivries.

Bijvullen olie in automotor


Oefen tijdens je rijlessen met je instructeur alvast waar alle onderdelen zitten in de motor van jouw lesauto. Met die lesauto rij je namelijk af, dus het is wel handig om vooraf de onderdelen al een keer gezien te hebben. Zo kun je ze op je examen gelijk foutloos aanwijzen.

Werking van de automotor

De werking van de motor van een auto is vrij complex en ook afhankelijk van het soort automotor. Bij een simpele viertakts verbrandingsmotor komt het in feite neer op vier slagen die in de motor gemaakt worden om energie op te wekken. Dit zijn

  1. Inlaatslag: als de zuiger omlaag gaat dan wordt brandstof en lucht de verbrandingskamer in gezogen.
  2. Compressieslag: Het mengsel van brandstof en lucht wordt samengeperst doordat de zuiger omhoog komt.
  3. Arbeidsslag: bij de bougie(s) ontstaat er een vonk en de zuiger gaat met kracht naar beneden.
  4. Uitlaatslag:  De uitlaatklep gaat open en zorgt ervoor dat het mengsel door de zuiger naar buiten gedrukt wordt.

Wist-je-datjes over de automotor

  • Het vermogen van een motor wordt uitgedrukt in PK's. Dat staat voor paardenkracht. Die term wordt sinds 1978 gebruikt.
  • De vuistregel tegenwoordig is dat je auto 10 seconden nodig heeft voordat je weg kunt rijden. De olie stroomt dan al voldoende door de motor heen. Vroeger was het langer nodig om de auto stationair te laten draaien en dan pas weg te rijden.
  • Spaar je motor door het eerste kwartier rustig te rijden. Te hoge toeren zijn voor een koude motor slecht. Een motor moet warm zijn om hoge snelheden en hoge toeren aan te kunnen.
  • Motoren rijden op LPG, diesel of benzine en tegenwoordig zijn er ook hybride motoren. Bij hybride auto's wordt namelijk voor de aandrijving gebruik gemaakt van zowel een verbrandingsmotor (benzine, diesel of LPG) als een elektrische motor.
  • Een motor kan oververhit raken als het te warm weer is (lees: op weg naar je zomervakantie). Rij dan geen meter verder. Stop direct op een veilige plek en laat de motor afkoelen. Controleer pas na een kwartier je koelvloeistof en doe dit heel voorzichtig. De vloeistof is lang warm en kan brandwonden veroorzaken.

Rijlessen bij Nationale Rijschool

Onze rijinstructeurs kunnen je naast autorijden, alles leren over het bovenstaande. Boek een gratis proefles of bekijk onze lespakketten.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×