Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Achteruit vakparkeren in 4 stappen!

Leestijd 2 minuten

Achteruit vakparkeren is een vaardigheid die altijd van pas komt. Het is niet alleen handig in drukke parkeervakken, maar ook voor situaties waarbij u bijvoorbeeld de garage in of uit moet rijden. In dit artikel leggen we uit hoe u in 4 stappen succesvol achteruit in kunt parkeren in een vak.

Stap 1: Kies een vak en geef richting

Voordat je begint met achteruit inparkeren, is het belangrijk om een vak te kiezen dat ruim genoeg is voor de auto. Kijk goed om je heen en let op eventuele obstakels, zoals andere auto's of palen. Als u het vak heeft gekozen, geef dan duidelijk richting aan andere weggebruikers door middel van het gebruik van je richtingaanwijzer.

Stap 2: Sta minstens 2 parkeervakken verder

Wanneer je achteruit inparkeert, is het belangrijk om voldoende ruimte te hebben om te manoeuvreren. Sta daarom minstens 2 parkeervakken verder dan het vak waar je wilt parkeren. Zo heb je genoeg ruimte om de auto te draaien en in te parkeren.

Stap 3: Kijk goed en gebruik de 3 lijnen methode

Voordat je begint met achteruit inparkeren, is het belangrijk om goed om je heen te kijken. Controleer of er geen voetgangers of andere voertuigen in de buurt zijn. Gebruik ook de 3 lijnen methode om het parkeren te vergemakkelijken. Deze methode houdt in dat je 2 parkeervakken verder staat en de lijnen daarvan gebruikt om te weten wanneer je moet insturen. Zo kan je preciezer manoeuvreren en voorkom je dat je te dicht bij andere auto’s staat en dat je zo net mogelijk in het vak parkeert. 

Stap 4: Zet je wielen recht

Wanneer je de auto heeft geparkeerd, is het belangrijk om de wielen recht te zetten. Dit voorkomt dat de auto naar één kant of de andere rolt als u uitstapt of wegrijdt. Zet de wielen recht door ze iets naar links of rechts te draaien voordat u de parkeerrem aanzet. Let op dat je je wielen niet recht zet als de auto al stilstaat, dit is slecht voor de banden! 

Bekijk ook de andere bijzondere verrichtingen zoals hellingproef, fileparkeren en bocht achteruit rijden!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu