Je hebt je rijbewijs B gehaald, gefeliciteerd! Maar wat mag je nu eigenlijk allemaal? In dit artikel vertellen we je wat het is, wat je ermee mag besturen, de regels rond passagiers, het trekken van een aanhanger, en hoe het zit met je rijbewijs als je de grens oversteekt. Of je nu net je rijbewijs hebt gehaald, of gewoon je kennis wilt opfrissen, lees vooral verder!
Wat is rijbewijs B?
Rijbewijs B is meer dan zomaar een papiertje of kaartje: het is jouw ticket naar zelfstandigheid. Officieel staat het voor de bevoegdheid om personenauto's en andere lichte voertuigen te besturen. Maar laten we eerlijk zijn, het staat ook voor spontane roadtrips met je vrienden of familie, het gemak van boodschappen doen wanneer het jou uitkomt, en natuurlijk de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.
Wat mag je allemaal besturen?
Dus, wat mag je rijden met rijbewijs B? Dit rijbewijs maakt je de koning of koningin van de weg achter het stuur van personenauto's. Maar daar blijft het niet bij. Je mag ook lichte bestelwagens, quads en scooters besturen. Het belangrijkste hierbij is dat het gewicht van het voertuig niet meer dan 3.500 kg mag zijn.
Passagiers
Hoeveel personen mag je vervoeren met rijbewijs B? Je mag in totaal 8 passagiers vervoeren. Dit betekent inclusief jijzelf 9 personen. Daarnaast moeten er ook beschikbare zitplaatsen zijn voor al deze passagiers, het is illegaal om mensen in de kofferbak te plaatsen of op schoot op de achterbank. Doe je dit wel, dan ben jij verantwoordelijk en krijg jij de boete.
Aanhanger
Dan de aanhanger. Met een standaard rijbewijs B mag je een aanhanger of caravan trekken, zolang het totaalgewicht van de auto plus aanhanger niet boven de 3.500 kg uitkomt. Wil je zwaarder gaan? Dan heb je een aanvullend rijbewijs nodig, zoals het BE-rijbewijs. Denk dus goed na over wat je achter je auto hangt voordat je op avontuur gaat.
Rijbewijs B in het buitenland
En hoe zit het met rijden in het buitenland? Je rijbewijs B is in de hele Europese Unie geldig, en in veel andere landen buiten de EU ook. Maar let op: de regels kunnen verschillen. Zorg dus dat je je goed voorbereid voordat je de grens oversteekt. Een goede tip is om altijd een Internationaal Rijbewijs mee te nemen als je buiten Europa gaat rijden, gewoon voor de zekerheid.
Daar heb je het: alles wat je moet weten over rijbewijs B. Met deze kennis ben je klaar om veilig en met vertrouwen de weg op te gaan. Dus waar wacht je nog op? Start de motor, en laat het avontuur beginnen!
Klaar voor jouw avontuur op de weg? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!