Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Internationaal rijbewijs: alles wat je moet weten!

Leestijd 2 minuten

Een internationaal rijbewijs, ook wel bekend als een IRP, is een document dat wordt gebruikt als aanvulling op je nationale rijbewijs voor het rijden in het buitenland. Lees hier meer over de geldigheid, modellen, landen waar het vereist is en hoe je het kunt aanvragen.

Wat is een internationaal rijbewijs?

Een internationaal rijbewijs, ook wel bekend als een IRP (International Driving Permit), is een document dat is erkend door de meeste landen en dat wordt gebruikt als aanvulling op je nationale rijbewijs. Het is bedoeld om te helpen bij het huren van een auto of het rijden in het buitenland.

Wat is de geldigheid van een internationaal rijbewijs?

De geldigheid van een internationaal rijbewijs varieert afhankelijk van het land waar je het verkrijgt. Over het algemeen is een internationaal rijbewijs geldig voor een beperkte periode van één of twee jaar, en sommige landen vereisen dat je een geldig nationaal rijbewijs hebt om een internationaal rijbewijs te krijgen.

Welke modellen zijn er?

Er zijn twee modellen van internationaal rijbewijs: het model 1949 en het model 1968. Het model 1949 is het oudste en wordt nog steeds erkend in veel landen, terwijl het model 1968 een update is die meer landen omvat.

In welke landen heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Een internationaal rijbewijs is vereist in veel landen buiten Europa, zoals Argentinië, Australië, Egypte, India, Indonesië, Japan, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Raadpleeg de regels van het land waar je naartoe reist om er zeker van te zijn of je een internationaal rijbewijs nodig hebt.

Internationaal rijbewijs aanvragen

Om een internationaal rijbewijs aan te vragen, moet je eerst je nationale rijbewijs hebben. Vervolgens kun je contact opnemen met een ANWB-verkooppunt om je internationale rijbewijs aan te vragen. Meestal zul je een aantal formulieren moeten invullen, een pasfoto moeten aanleveren en betalen voor de kosten van het internationaal rijbewijs.

Zoek hier gemakkelijk een rijschool bij jou in de buurt, boek een gratis proefles of bekijk onze lespakketten!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×