Trams komen veel voor in Nederland. Vooral in de grote stad is de kans groot dat je een tram tegenkomt. Ondanks dat je tijdens je lessen en afrijden deze niet bent tegengekomen, moet je wel weten wat de verkeersregels tram zijn. Wees gerust, wij laten je alles erover weten!
Wanneer heeft een tram voorrang?
Een tram heeft op 3 plekken voorrang:
- Gelijkwaardig kruispunt: als je aankomt bij een gelijkwaardig kruispunt dan heeft een tram altijd voorrang. Zelfs als jij van rechts komt.
- Lange bocht: normaal is het altijd zo dat de bestuurder die de lange bocht neemt, voorrang moet verlenen aan de bestuurder die de korte bocht neemt. Een tram hoeft dit niet te doen. Die heeft in de lange bocht alsnog voorrang.
- Afslaan: normaliter heeft rechtdoor op dezelfde weg voorrang, maar zelfs als een tram voorrang heeft als die afslaat.
Wanneer heeft een tram geen voorrang?
Ondanks dat een tram bijna overal voorrang krijgt, zijn er toch momenten dat zij geen voorrang hebben. Dit is namelijk als anders staat aangegeven. Denk hierbij aan wegmarkeringen, verkeersborden of verkeerslichten. Dan moet een tram voorrang verlenen.
Ben jij klaar om je rijbewijs samen met ons te halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!
Veelgestelde vragen
-
Bij haaientanden moet ook een tram voorrang verlenen aan andere weggebruikers.
-
Bij een tram zebrapad moet de tram voorrang verlenen.
-
Ja, dit mag.
-
Je kan gewoon rustig doorrijden, tenzij je per ongeluk op een trambaan rijdt. Als dit het geval is dan moet je voorzichtig zorgen dat je van de trambaan afgaat. Soms zitten er tramrails op de normale rijbaan, hier mag je gewoon rijden, maar een tram ook.