Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp - Contentschrijver

Verkeersregelaar: alle regels met uitleg

Leestijd 2 minuten

Als je ooit in het verkeer hebt gezeten, heb je vast wel eens een verkeersregelaar gezien. Maar wie zijn deze mensen en wat doen ze precies? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de verkeersregelaar en leggen we alle regels en tekens uit die je moet kennen. Laten we beginnen!

Wie is de verkeersregelaar?

Een verkeersregelaar is iemand die is opgeleid en gemachtigd om het verkeer te regelen en te begeleiden. Dit kan nodig zijn bij wegwerkzaamheden, evenementen, ongevallen of andere situaties waarin de normale verkeersstroom wordt verstoord. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat alles veilig en soepel verloopt, zowel voor automobilisten als voor voetgangers.

Waar kan je de verkeersregelaar vinden?

Je kunt een verkeersregelaar op verschillende plaatsen tegenkomen. De meest voorkomende locaties zijn:

 • Wegwerkzaamheden: hier zorgen ze ervoor dat het verkeer veilig langs de werkzaamheden geleid wordt.
 • Evenementen: bij grote evenementen zoals festivals en sportwedstrijden regelen ze de toestroom en het vertrek van bezoekers.
 • Ongevallen: bij verkeersongevallen zorgen ze ervoor dat het verkeer omgeleid wordt en hulpdiensten veilig hun werk kunnen doen.
 • Schoolomgevingen: soms helpen ze bij het veilig oversteken van kinderen en ouders.

Verschillende verkeersregelaars

Er zijn verschillende soorten verkeersregelaars, elk met hun eigen specialisatie:

 • Beroepsverkeersregelaars: dit zijn professionele verkeersregelaars die fulltime werken en vaak bij evenementen of grote bouwprojecten te vinden zijn.
 • Evenementenverkeersregelaars: deze regelaars zijn specifiek opgeleid om het verkeer tijdens evenementen in goede banen te leiden.
 • Transportbegeleiders: deze begeleiders zorgen dat exceptionele transporten goed begeleid worden op de weg. 
 • Verkeersbrigadier: dit wordt ook vaak de oversteekhulp genoemd. Deze regelen vaak het verkeer op een vaste plaats zoals bij een school.

Het is belangrijk om te weten dat elke type verkeersregelaar dezelfde regels moet volgen om de veiligheid te waarborgen.

Tekens van de verkeersregelaar

Verkeersregelaars gebruiken verschillende tekens om het verkeer te sturen. Deze tekens zijn universeel en moeten door alle weggebruikers begrepen worden. Hier zijn enkele veel voorkomende tekens:

 • Stopteken: dit is een duidelijk teken waarbij de verkeersregelaar zijn hand omhoog houdt, soms met een stopbord, om aan te geven dat je moet stoppen.
 • Oprijteken: de verkeersregelaar maakt een zwaaiende beweging met zijn hand of arm om aan te geven dat je door kunt rijden.
 • Langzaam rijden: met een neerwaartse beweging van de hand geeft de verkeersregelaar aan dat je vaart moet minderen.

Naast de normale verkeersborden/regels zijn deze verkeersregels ook belangrijk voor een veilige doorstroming van het verkeer.

Voorbeelden

Laten we een in beeld brengen hoe de verschillende tekens eruit zien en wat ze betekenen:

Het is belangrijk om deze goed te kennen, omdat deze ook voorbij kunnen komen bij je theorie-examen!

Hopelijk heb je nu een beter beeld van wie de verkeersregelaars zijn, waar je ze kunt vinden, de verschillende soorten regelaars en de tekens die ze gebruiken. De regels verkeersregelaar en hun verkeersregelaar tekens zijn essentieel voor onze veiligheid op de weg. Dus de volgende keer dat je een verkeersregelaar ziet, weet je precies wat je moet doen!
Ga jij binnenkort je rijbewijs halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu