Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Rijervaring opdoen; met en zonder auto

Leestijd 4 minuten

Rijervaring is het ervaren en vertrouwd raken op de weg bij het besturen van een auto. Autorijden moet namelijk op een gegeven moment natuurlijk gaan aanvoelen en je moet niet meer steeds hoeven denken 'oh, hoe moest ik ook alweer schakelen' of 'oh, stress, hij slaat weer af'. Dit leer je door het autorijden vaak te doen, maar er zijn ook oefeningen met en zonder auto te bedenken die jouw rijervaring kunnen vergroten. Lees onderstaande blog om erachter te komen welke oefeningen jou kunnen helpen.

Met het roze pasje jouw rijervaring vergroten

Als je het roze pasje bemachtigd hebt en een mooie auto bezit dan moet je die natuurlijk ook gebruiken. Als oefening om in alle situaties in control te zijn achter het stuur kun je de volgende leuke activiteiten ondernemen om jouw rijervaring te vergroten:

  • Speldenprik op de kaart: Gebruik Google Maps of een ouderwetse wegenkaart en prik een willekeurige plek op de kaart van Nederland. Rij erheen met een vriendin/vriend als bijrijder. Dit leert je rijervaring te vergroten op onbekende wegen en zo kom je nog eens ergens samen waar jullie waarschijnlijk nog nooit geweest zijn.
  • Ga op tankstationnentoer: Bepaal vooraf een soort challenges, waarbij je samen met een vriend/vriendin op weg gaat naar drie tot vijf verschillende tankstations. Hier test je de koffiekwaliteit en die beoordeel je met een cijfer. Tank onderweg ook even, dan doe je ook dit als rijervaring op een speelse wijze op.
  • Plan een citytrip naar een Europese hoofdstad:  Een stapje verder dan de speldenprik op de kaart van Nederland is het boeken van een citytrip. Maar, dit levert je wel meteen veel rijervaring op, want je rijdt op die manier een flink aantal kilometers achter elkaar. Bovendien leer je rijden op buitenlandse wegen. Bepaal vooraf hoever je wilt gaan, want je kunt natuurlijk ook in onze buurlanden België, Luxemburg of Duitsland een stad uitzoeken waar je naartoe gaat rijden.
  • Doe een slipcursus: Rijscholen bieden slipcursussen aan die je voorbereiden op gladheid en waarin je leert hoe je moet handelen als je banden wegslippen. Dit lijkt eng, maar door de begeleiding van een deskundige rijinstructeur helpt dit type rijervaring juist heel veel mee om van rijangst af te komen. Je zult zien dat je na een slipcursus niet meer bang bent om achter het stuur te kruipen!
  • Wees een keer de BOB: Door jouw vrienden te laten stappen en drinken en zelf de verantwoordelijkheid als BOB te nemen, maak je je bij hun ontzettend populair. Daarnaast train je jouw eigen rijvaardigheid doordat je 's nachts op de weg leert rijden.

Rijervaring

Zonder het roze pasje jouw rijervaring vergroten

Als je nog geen rijbewijs in je bezit hebt dan kun je het echte autorijden natuurlijk niet oefenen als er geen rijinstructeur naast je zit. Maar, er zijn wel oefeningen die je kunnen helpen al veel meer rijervaring en verkeersinzicht te krijgen. Dit zijn:

  • Test je kennis van het dashboard: Ga in een stilstaande auto zitten en laat een ervaren bestuurder vragen stellen over het dashboard en alle knopen die erop zitten. Eens kijken hoeveel je er goed hebt en wat je al weet! Dit helpt je zeker tijdens het rijden straks, want je weet dan al waar alles zit in de auto en kunt je veel meer concentreren op datgene wat voor je op de weg gebeurt.
  • Kijk eens onder de motorkap: Welke onderdelen zitten er allemaal? Dit kan bij je praktijkexamen vooraf of achteraf gevraagd worden. Kijk er eens naar met iemand die de onderdelen kent en die je op begrijpelijke wijze uitleg kan geven over de werking van de automotor.
  • Test je verkeersinzicht: Rij mee met een ervaren bestuurder en spreek vooraf met elkaar af dat jij moet zeggen of diegene moet remmen, stoppen, gas loslaten of gewoon kan doorrijden. Diegene oordeelt alsnog zelf wat er gedaan moet worden, maar kan je wel uitleg geven of je dan goed of fout zit met wat je opnoemt. Omdat dit gedeelte 'gevaarherkenning' terugkomt in jouw theorie-examen en bij je praktijkexamen is het in real life oefenen ervan een grote opstap naar meer rijvaardigheid. 
  • Stap eens op andere voertuigen: Het klinkt gek, maar rij als bijrijder eens mee met een heel ander voertuig dan een auto (bijvoorbeeld een tractor, de vuilniswagen of een vrachtwagen) en let dan specifiek op de besturing. Bepaal dan voor jezelf wat de grootste verschillen zijn met een auto besturen. Zo leer je andere weggebruikers (en hun tempo) beter te begrijpen.
  • Visualisatie en gaming: Door te visualiseren hoe autorijden gaat, leer je het ook al. Ook kijken naar hoe anderen rijden helpt. En, televisie of gaming kan helpen om je alvast een autocoureur te voelen. Zeker tegenwoordig kun je hele realistische games spelen. Pak het serieus aan en probeer niet te crashen!

rijervaring

Waarom is rijervaring opbouwen zo belangrijk?

Eigenlijk is rijervaring opbouwen iets wat je constant doet als je rijlessen neemt. Je traint namelijk elke les situaties die je kunt tegenkomen op de weg en vergroot zo je kennis en kunde van het besturen van een auto. Als je dit niet vaak rijdt dan kun je jouw vaardigheden verliezen en ook het gevoel voor autorijden kwijtraken. Dit maakt je onzeker en sommige mensen ontwikkelen hierdoor zelfs rijangst.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.