Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Waar staat bob voor en wie is de bob?

Leestijd 4 minuten

“BOB jij, of BOB ik vanavond?” Die uitspraak heb je zeker wel eens gehoord op een feestje of tijdens een gezellig avondje stappen. Hartstikke goed, natuurlijk. Maar, waar staat Bob eigenlijk voor? 

Waar staat bob voor en wie is de bob? 

Bob is de afkorting voor bewust onbeschonken bestuurder. Dat ligt niet helemaal lekker in de mond. Daarom wordt het vaak als naamsaanduiding gebruikt voor degene die nuchter blijft tijdens een avondje stappen. Wie de Bob is, drinkt dus geen druppel alcohol en kan zo iedereen die wel een drankje op heeft weer veilig naar huis rijden. Maar na hoeveel biertjes mag je eigenlijk nog achter het stuur kruipen en wat zijn de gevolgen als je te veel drinkt? Dit en meer lees je verderop. 

Wie heeft de BOB Campagne bedacht?

De Bob-Campagne is in 1995 bedacht door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) tegen rijden onder invloed. De campagne werd in 2001 op de Nederlandse tv bekend. De Bob-campagne herinnert bestuurders (met een vleugje humor) aan het belang om nuchter te blijven tijdens het rijden, om verkeersongelukken te voorkomen.

Wie is de BOB? De welbekende slogan

“Wie de BOB is, drinkt nop!”, “Ben je Bob, zeg het hardop!” en “100% Bob, 0% op”: die klinken bekend in de oren, toch? Dat is niet voor niets. De catchy slogans van de Bob-campagne hebben voor een echte daling in het aantal alcoholincidenten op de weg gezorgd. En die knalgele Bob-sleutelhanger, die zie je ook overal. Hoe iedereen aan zo’n sleutelhanger komt? Simpel. Vindt er een politiecontrole plaats en doe jij als Bob een blaastest? Dan krijg je als je (inderdaad) niets gedronken hebt de bekende Bob-sleutelhanger. Zo laat je iedereen weten dat je verantwoordelijk autorijdt.

Norm van 0,2

Door vooraf een Bob aan te wijzen kunnen verkeersongelukken dus echt worden voorkomen. Er is namelijk maar een beetje alcohol nodig om je reactievermogen op de weg te beïnvloeden. Hoeveel dat is?

Als je minder dan 5 jaar in het bezit bent van je rijbewijs, ben je een beginnend bestuurder. Voor hen gelden strengere regels dan voor ervaren bestuurders. Zo mag je als beginnend bestuurder niet rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in je bloed. Als ervaren bestuurder mag je de weg op tot 0,5 promille. Dit zijn ongeveer twee glazen alcohol. Omdat je tijdens het eten van bijvoorbeeld kersenbonbons ook een klein percentage alcohol in het bloed kunt krijgen staat de grens niet op 0,0. Eén ding is zeker: je zit goed als je niks drinkt!

Hoeveel mag ik drinken voor ik de grens bereik?

Hoe snel iemand aan het maximum van 0,2 komt heeft met verschillende factoren te maken. Denk aan het lichaamsgewicht en bijbehorend vetpercentage. Dit percentage stijgt sneller op een lege maag. Een glas alcohol op een nuchtere maag zorgt gemiddeld voor een promillage van 0,25. Dit zou betekenen dat je met hoogstens een paar slokken de weg op mag. Let er ook op dat je na een avondje flink drinken 's ochtends misschien de weg nog niet op mag. Reken maar uit!

Wist je dat alcohol binnen 10 minuten al je hersenen bereikt? Je lever haalt gemiddeld 1 biertje uit je bloed per 1,5 uur. Dit betekent dus dat je lichaam er 12 uur over doet om 8 biertjes te verwerken. 

Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed?

Om het feit dat het uiterst gevaarlijk is om met alcohol op achter het stuur te kruipen, heeft de politie ook een aantal strenge regels om dit tegen te gaan. Word je aangehouden? Houd dan rekening met het volgende:

  • Aangehouden met een promillage van 0,2 of meer?
    (een klein glas bier)

Stap maar uit! Je mag niet verder rijden. Als je betrokken bent bij een ongeluk mag je je rijbewijs inleveren en heb je kans op een flinke celstraf.

  • Aangehouden met een promillage van 0,8 of meer?
    (ongeveer vier glazen bier)

Als beginnend bestuurder ben je je rijbewijs kwijt vanaf 0,8 promille. Word je gepakt met dit promille dan ben je verplicht een driedaagse EMA-cursus te volgen waarin de risico’s van alcohol in het verkeer worden benadrukt. Boetes kunnen daarnaast hoog oplopen.

Wat doet alcohol met mij?

Meer dan je denkt! Veel jongeren denken met een beetje alcohol op nog wel te kunnen rijden. Best logisch, aangezien je zelfvertrouwen na wat alcohol ook stijgt. Echter word je na twee glazen wat suffig, reageer je langzamer en kun je jezelf minder concentreren. Dit maakt autorijden met alcohol zo gevaarlijk. De meeste mensen kun je na zes glazen al bestempelen als dronken. Dan is het nog maar de vraag of ze überhaupt de auto kunnen starten. In onderstaande tabel zie je wat de effecten van alcohol zijn per glas.

(de effecten zijn een indicatie en kunnen per persoon verschillen)

Zeker een goede BOB

Alcohol en veilig thuiskomen gaat moeilijk samen. Tenzij je een goede BOB hebt. Een goede BOB blijft lekker fris en nuchter. Hij zorgt ervoor dat hij en zijn vrienden veilig thuiskomen!

Nog geen rijbewijs in handen, maar wel de BOB willen zijn? Schrijf je in voor een gratis proefles of bekijk onze lespakketten.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu