Waar staat bob voor en wie is de bob?

Een goede BOB drinkt natuurlijk nop. Maar na hoeveel biertjes mag je eigenlijk nog achter het stuur kruipen en wat zijn de gevolgen als je te veel drinkt?

Norm van 0,2

Als je minder dan 5 jaar in het bezit bent van je rijbewijs, ben je een beginnend bestuurder. Voor hen gelden strengere regels dan voor ervaren bestuurders. Zo mag je als beginnend bestuurder niet rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in je bloed. Als ervaren bestuurder mag je de weg op tot 0,5 promille. Dit zijn ongeveer twee glazen alcohol. Omdat je tijdens het eten van bijvoorbeeld kersenbonbons ook een klein percentage alcohol in het bloed kunt krijgen staat de grens niet op 0,0. Eén ding is zeker: je zit goed als je niks drinkt!

Hoeveel mag ik drinken voor ik de grens bereik?

Hoe snel iemand aan het maximum van 0,2 komt heeft met verschillende factoren te maken. Denk aan het lichaamsgewicht en bijbehorend vetpercentage. Dit percentage stijgt sneller op een lege maag. Een glas alcohol op een nuchtere maag zorgt gemiddeld voor een promillage van 0,25. Dit zou betekenen dat je met hoogstens een paar slokken de weg op mag. Let er ook op dat je na een avondje flink drinken 's ochtends misschien de weg nog niet op mag.

Reken maar uit!

Je lever haalt gemiddeld 1 biertje uit je bloed per 1,5 uur. Dit betekent dus dat je lichaam er 12 uur over doet om 8 biertjes te verwerken.

Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed?

Om het feit dat het uiterst gevaarlijk is om met alcohol op achter het stuur te kruipen, heeft de politie ook een aantal strenge regels om dit tegen te gaan. Word je aangehouden? Houd dan rekening met het volgende:

  • Aangehouden met een promillage van 0,2 of meer?
    (een klein glas bier)

Stap maar uit! Je mag niet verder rijden. Als je betrokken bent bij een ongeluk mag je je rijbewijs inleveren en heb je kans op een flinke celstraf.

  • Aangehouden met een promillage van 0,8 of meer?
    (ongeveer vier glazen bier)

Als beginnend bestuurder ben je je rijbewijs kwijt vanaf 0,8 promille. Word je gepakt met dit promille dan ben je verplicht een driedaagse EMA-cursus te volgen waarin de risico’s van alcohol in het verkeer worden benadrukt. Boetes kunnen daarnaast hoog oplopen.

bier achter stuur

Wat doet alcohol met mij?

Meer dan je denkt! Veel jongeren denken met een beetje alcohol op nog wel te kunnen rijden. Best logisch, aangezien je zelfvertrouwen na wat alcohol ook stijgt. Echter word je na twee glazen wat suffig, reageer je langzamer en kun je jezelf minder concentreren. Dit maakt autorijden met alcohol zo gevaarlijk. De meeste mensen kun je na zes glazen al bestempelen als dronken. Dan is het nog maar de vraag of ze überhaupt de auto kunnen starten. In onderstaande tabel zie je wat de effecten van alcohol zijn per glas.

(de effecten zijn een indicatie en kunnen per persoon verschillen)

Alchohol schema

Zeker een goede BOB

Alcohol en veilig thuiskomen gaat moeilijk samen. Tenzij je een goede BOB hebt. Een goede BOB blijft lekker fris en nuchter. Hij zorgt ervoor dat hij en zijn vrienden veilig thuiskomen!

Gerelateerd

Hoeveel kost mijn lespakket?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carcrossmenu