De weg opgaan als beginnend bestuurder kan een opwindende, maar brengt ook veel verantwoordelijkheid. Er zijn specifieke regels waaraan je je moet houden en zaken om rekening mee te houden. Dit artikel duikt in de wereld van de beginnend bestuurder.
Wat is een beginnersrijbewijs?
Een beginnersrijbewijs is een rijbewijs dat aan bestuurders wordt uitgereikt die voor het eerst hun rijbewijs halen. Dit rijbewijs heeft bepaalde restricties en voorwaarden om de veiligheid op de weg te waarborgen en nieuwe bestuurders de kans te geven om ervaring op te doen.
Wanneer ben je een beginnend bestuurder?
Je bent officieel een beginnend bestuurder vanaf het moment dat je voor de eerste keer je rijbewijs behaalt. De periode dat je als 'beginnend bestuurder' wordt beschouwd varieert, maar doorgaans duurt het 5 jaar. Dit zijn de verschillende mogelijkheden voor hoelang je beginnend bestuurder bent:
- 18 jaar of ouder en je hebt je rijbewijs gehaald, dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder.
- 17 jaar en heb je je autorijbewijs gehaald, dan ben je ook 5 jaar beginnend bestuurder.
- 17 jaar en heb je je brommerrijbewijs of trekker rijbewijs gehaald dan ben je automatisch 7 jaar beginnend bestuurder. Haal je op je 17e ook je autorijbewijs dan ben je op dat moment ook 5 jaar beginnend bestuurder. Hierbij heb je ook een begeleider nodig.
- 16 jaar en je haalt je eerste rijbewijs (brommer of trekker), ben je 7 jaar beginnend bestuurder.
Welke regels zijn er voor beginnend bestuurder?
Als beginnend bestuurder wil je natuurlijk geen ongelukken maken, dit wil de overheid ook niet. Aangezien je als beginnend bestuurder weinig ervaring hebt, zijn deze bestuurders vaker betrokken bij verkeersongelukken. Hierom zijn er voor beginnende bestuurders strengere regels. Dit noemen ze ook wel het puntensysteem, je krijgt een strafpunt op je rijbewijs als je een van de volgende overtredingen begaat:
- Het veroorzaken van hinder of gevaar.
- Bumperkleven bij snelheden boven de 80 kilometer per uur.
- Het veroorzaken van een ongeluk, waar de dood of zwaar lichamelijk letsel het gevolg is.
- Een snelheidsovertreding van meer dan 40 kilometer per uur op snelwegen of 30 kilometer per uur op andere wegen.
- Het in het algemeen niet naleven van de verkeersregels waardoor een aanrijding met materiële schade of lichamelijk letsel ontstaat.
Als je 2 strafpunten op je beginnersrijbewijs krijgt dan wordt je rijbewijs ingevorderd.
Wat gebeurt er als je je beginners rijbewijs moet inleveren?
Wat gebeurt er als je die 2 strafpunten hebt op je beginnersrijbewijs en deze wordt ingevorderd? Het Openbaar Ministerie (OM) maakt hier melding van bij het CBR. Aan de hand van die melding gaat het CBR beoordelen en onderzoeken of je nog rijgeschikt en rijvaardig bent. Je bent dus ook verplicht om aan dit onderzoek mee te werken.
Vanzelfsprekend hangt het resultaat van het onderzoek ook af van de ernst van de overtreding. Het CBR kan namelijk bepalen of je je rijbewijs terugkrijgt of definitief kwijt bent. Ben je je rijbewijs kwijt, dan moet je deze opnieuw halen door het praktijkexamen af te leggen. Ook kan het CBR ervoor kiezen om jou een cursus op te leggen, een Educatieve Maatregel Gedrag (EMG). Dit is vaak verplicht na zware overtredingen.
Verzekering als beginnend bestuurder
Voor een beginnend bestuurder kan het vinden van een betaalbare autoverzekering een uitdaging zijn. Vaak worden jonge en onervaren bestuurders als een groter risico gezien door verzekeringsmaatschappijen. Het is echter belangrijk om te oriënteren en verschillende autoverzekering voor beginnend bestuurder opties te vergelijken om de beste deal te vinden.
Alcohol als beginnend bestuurder
Alcohol en rijden gaan nooit goed samen, maar voor beginnende bestuurders zijn de risico's en straffen vaak hoger. Het is belangrijk om te weten dat zelfs een kleine hoeveelheid alcohol al gevolgen kan hebben voor je rijvaardigheid. De limieten voor alcohol in het bloed zijn vaak strenger voor beginnende bestuurders, en de straffen zijn zwaarder.
Voor ervaren bestuurders ligt de grens op alcohol tijdens het rijden op 0,5 promille, voor beginnende bestuurders is dit 0,2 promille. Dit is voor mannen ongeveer vergelijkbaar voor 1 glas en bij vrouwen vaak minder dan 1 glas alcohol.
Als beginnend bestuurder is het essentieel om op de hoogte te zijn van de regels en verwachtingen. Door veilig en verantwoord te rijden, bouw je ervaring op en waarborg je je eigen veiligheid en die van anderen op de weg.
Klaar om je rijbewijs te halen? Bekijk hier onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!