Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp - Contentschrijver

Wanneer wordt je rijbewijs ingevorderd?

Leestijd 2 minuten

Er zijn verschillende redenen waarom de politie besluit om een rijbewijs in te vorderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand te hard rijdt, onder invloed is van alcohol of drugs, of zich niet aan verkeersregels houdt. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van een ingevorderd rijbewijs, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Wat kunnen de redenen zijn?

De politie kan besluiten om een rijbewijs in te vorderen als iemand zich niet aan verkeersregels houdt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand te hard rijdt, onder invloed is van alcohol of drugs, of erg gevaarlijk rijdt. Bij hoeveel km te hard rijbewijs kwijt is, verschilt per land.

Beslissing van het ingevorderde rijbewijs

Als een rijbewijs is ingevorderd, zal de politie een beslissing nemen over hoe lang de invordering zal duren. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden of zelfs een jaar of langer.

Hoe lang duurt een invordering?

De duur van een rijbewijs invordering is afhankelijk van de aard van de overtreding. Bijvoorbeeld rijden onder invloed van alcohol of drugs zal vaak leiden tot een langere invordering dan bijvoorbeeld te hard rijden.

Rijbewijs terug vragen

Als je rijbewijs is ingevorderd, kun je een verzoek indienen om je rijbewijs terug te krijgen. Dit kan via de politie of via een advocaat. Het is belangrijk om te weten dat er bepaalde voorwaarden zijn waaraan je moet voldoen voordat je je rijbewijs terug kunt krijgen, zoals het volgen van een cursus of het betalen van een boete.

Veelgestelde vragen over een ingevorderd rijbewijs:

Mag ik rijden als de politie mijn rijbewijs heeft ingevorderd? 

Nee, als je rijbewijs is ingevorderd, mag je niet rijden.

Wat houdt een rijontzegging in? 

Een rijontzegging betekent dat je tijdelijk of permanent je rijbevoegdheid bent kwijtgeraakt.

Wat kan een goede reden zijn om mijn rijbewijs tijdelijk terug te vragen? 

Het is lastig om een goede reden te formuleren gezien de rechter uiteindelijk bepaald of de reden goed genoeg is. Het is daarom belangrijk dat je goed en duidelijk aangeeft waarom het belangrijk is dat je blijft rijden en waarom de straf onredelijk is. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je auto moet rijden voor je werk. 

Bij hoeveel km/u te hard ben je je rijbewijs kwijt?

In Nederland geldt bij een snelheidsovertreding van 30 km/u of meer boven de toegestane snelheid op een weg buiten bebouwde kom, kan de politie besluiten om je rijbewijs in te vorderen. Dit geldt ook voor snelheidsovertredingen binnen een bebouwde kom van meer dan 50 km/u boven de toegestane snelheid. Echter verschilt dit per land! 

Zoek hier gemakkelijk een rijschool bij jou in de buurt en bekijk onze gratis proefles en lespakketten!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu