Leestijd 2 minuten

Wanneer wordt je rijbewijs ingenomen?

Wanneer je je rijbewijs in de pocket hebt, wil je die natuurlijk voor altijd behouden. Maar wanneer je er roekeloos mee omgaat, is het mogelijk dat je rijbewijs wordt ingenomen. Benieuwd in welke situaties dat geldt? Wij vertellen je graag wanneer je rijbewijs wordt ingenomen en wat de consequenties zijn.

Dronken achter het stuur

Er zijn verschillende verkeersmisdrijven waarbij het rijbewijs wordt ingevorderd. Bijvoorbeeld wanneer je met een drankje op achter het stuur kruipt. Voor een beginnend bestuurder geldt dit bij een alcoholgehalte van 0,8 promille. Voor overige bestuurders geldt dat het rijbewijs wordt ingenomen wanneer er meer dan 1,3 promille alcohol in hun bloed zit. Oftewel: don't drink and drive.

Rijbewijs ingenomen door alcohol

Opstandig gedrag

Wanneer je onderweg bent met haast en je spot verkeersregelaars en de politie, zie je de bui al hangen. Het is tijd voor een alcoholonderzoek. Maar hoeveel haast je ook hebt: je moet nooit weigeren om hieraan mee te werken. Weigering van zowel een bloedtest als een blaastest vormt namelijk een geldige reden om je rijbewijs in te nemen.

Ongecontroleerde snelheidsduivels

Naast veiligheid, is het voorkomen van boetes een goede reden om ervoor te zorgen dat je je aan de aangegeven snelheid houdt. Doe je dit niet, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Zowel voor jou als voor de overige weggebruikers. Wanneer je zelfs 50 kilometer per uur (of meer) te hard rijdt, wordt je rijbewijs ingevorderd. En terecht, want je brengt de veiligheid op de weg ernstig in gevaar. Op de bromfiets geldt dit overigens al bij 30 kilometer per uur (of meer) te hard.

Openstaande boetes

Ook het Centraal Justitieel Incassobureau kan je rijbewijs invorderen. Dit doen zij enkel wanneer je te veel boetes open hebt staan. Wil je je rijbewijs weer terug? Dat kan. Het enige dat je hoeft te doen, is het openstaande bedrag betalen.

Ingenomen in het buitenland

Het is ook mogelijk dat je rijbewijs wordt ingenomen tijdens een tripje in het buitenland. Maar wat gebeurt hier vervolgens mee? Het rijbewijs wordt gewoon teruggestuurd naar Nederland. Afhankelijk van de reden van inname, krijg je het rijbewijs gewoon weer terug. Het is dus niet nodig (en zelfs niet handig) om bij terugkomst meteen een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Rijbewijs ingenomen 2

Rijbewijs ingenomen: en nu?

Dus, je rijbewijs is ingenomen. Maar voor hoelang? Bij invordering wordt je rijbewijs binnen 3 dagen naar de officier van justitie gestuurd door de politie. Binnen 10 dagen besluit de officier of je je rijbewijs meteen terug krijgt of dat hij wordt ingehouden. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je een klaagschrift indienen met het verzoek om je rijbewijs terug te krijgen.

Binnen een periode van 6 maanden zal je zaak voor de rechter komen. Dit betekent dat je in die periode dus geen enkel motorvoertuig mag besturen. Bij de rechter moet je je verantwoorden voor de overtreding. Vervolgens zal hij oordelen of je een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt en voor hoelang. De periode voor de rechtszaak waarin je je rijbewijs al kwijt was, wordt hier vanaf getrokken. Maar het is ook mogelijk dat je je rijbewijs voorgoed kwijt bent.

Oftewel, gedraag je verstandig in het verkeer en wees zuinig op je rijbewijs!

bron: Rijksoverheid.nl

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×