In het verkeer is de tijd die het kost om een voertuig volledig tot stilstand te brengen cruciaal voor de veiligheid van zowel bestuurders als medeweggebruikers. Deze tijd kan worden opgedeeld in twee componenten: de reactietijd en de remafstand. Door deze twee begrippen te begrijpen en je bewust te zijn van de factoren die hun lengte beïnvloeden, kun je veiliger deelnemen aan het verkeer. In dit artikel gaan we dieper in op de reactietijd, remafstand en hoe je de stopafstand kunt berekenen.
Reactietijd
De reactietijd is de tijd die verstrijkt tussen het moment dat een bestuurder een gevaar waarneemt en het moment waarop hij of zij daadwerkelijk begint te remmen. Deze tijd varieert per persoon en kan worden beïnvloed door factoren zoals vermoeidheid, afleiding, leeftijd en het gebruik van alcohol of drugs.
Bij een gemiddelde reactietijd van 1 seconde en een snelheid van 50 km/u, zal een voertuig al 14 meter hebben afgelegd voordat de remmen überhaupt worden ingedrukt. Het is daarom cruciaal voor bestuurders om alert te blijven en afleidingen te vermijden.
Remafstand
Zodra een bestuurder begint te remmen, begint het voertuig af te remmen en wordt de remafstand opgebouwd. De remafstand is de afstand die een voertuig aflegt vanaf het moment dat de remmen worden ingedrukt tot het voertuig volledig tot stilstand is gekomen. Deze afstand wordt beïnvloed door factoren zoals de snelheid van het voertuig, de toestand van de remmen, het gewicht van het voertuig, het type en de toestand van de banden, en de toestand van het wegdek.
Bij natte of gladde wegen kan de remafstand aanzienlijk toenemen, waardoor het des te belangrijker wordt voor bestuurders om hun snelheid aan te passen aan de omstandigheden.
Wat is de gemiddelde remafstand bij verschillende snelheden?
Om ter plekke de remafstand te berekenen is lastig, daarom is het handig om bij de snelheden in Nederland te weten wat ongeveer de gemiddelde remafstand is. Hieronder staan ze voor je op een rijtje:
- 30 km/u ; 13 meter
- 50 km/u ; 26 meter
- 80 km/u ; 53 meter
- 100 km/u ; 76 meter
- 130 km/u ; 118 meter
Stopafstand
De stopafstand is de totale afstand die een voertuig aflegt vanaf het moment dat een gevaar wordt waargenomen tot het voertuig volledig stilstaat. Het is de som van de reactieafstand (die wordt bepaald door de reactietijd) en de remafstand.
Stopafstand berekenen
Om de stopafstand te berekenen, voeg je de reactieafstand en de remafstand samen. Voor een voertuig dat met een snelheid van 50 km/u rijdt en een reactietijd van 1 seconde heeft:
Reactieafstand berekenen: snelheid (in m/s) x reactietijd = 13,9 m/s x 1 s = 13,9 meter
Remafstand: Dit is afhankelijk van veel variabelen zoals hierboven beschreven. Laten we aannemen dat het 20 meter is bij deze snelheid en onder normale omstandigheden.
Stopafstand = 13,9 meter + 20 meter = 33,9 meter
Concluderend, de stopafstand is een cruciale factor in verkeersveiligheid. Door alert te blijven, je snelheid aan te passen aan de omstandigheden en regelmatig onderhoud te plegen aan je voertuig, kun je deze afstand minimaliseren en het verkeer veiliger maken voor iedereen. Met deze theorie ben jij klaar voor je rijexamen. Lees hier gelijk verder over de onderdelen van het praktijkexamen en 10 tips om in 1 keer te slagen!
Bekijk snel onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus zodat jij zo snel mogelijk veilig de weg op kan!