Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Hoe wordt je rijinstructeur?

Leestijd 4 minuten

Het vak van rijinstructeur is een uitdagende en bevredigende carrière voor velen. Als je een passie hebt voor autorijden en graag anderen helpt hun doelen te bereiken, dan is het worden van een rijinstructeur misschien de ideale carrièrekeuze voor jou. Maar, "hoe wordt je rijinstructeur?" vraag je je misschien af. In dit artikel bespreken we de stappen en de eisen om rijinstructeur te worden.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint aan je reis om rijinstructeur te worden, zijn er enkele basisvereisten waaraan je moet voldoen. Dit zijn essentiële elementen die nodig zijn voordat je je kunt inschrijven voor een instructeursopleiding.

Diploma's

Het is een misvatting dat je een breed scala aan diploma’s nodig hebt om rijinstructeur te worden. In werkelijkheid heb je een ibo, mavo of vmbo diploma nodig (overgangsbewijs van 3 naar 4 havo is ook voldoende). Daarnaast is het belangrijkste dat je goede kennis hebt van de verkeersregels en -voorschriften en dat je deze kennis effectief kan overbrengen op je leerlingen.

Rijbewijs B

Voordat je kunt beginnen met het opleiden van anderen, moet je zelf over een geldig rijbewijs B beschikken. Dit is essentieel, omdat het aantoont dat je competent bent in het rijden en de basisbeginselen van het wegverkeer begrijpt. Moet je toevallig binnekort afrijden? Bekijk hier gelijk de 10 tips voor het rijexamen!

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Een VOG is een vereiste om aan te tonen dat je in het verleden geen gedrag hebt vertoond dat ongeschikt zou zijn voor een rijinstructeur. Dit is om de veiligheid van de leerlingen te waarborgen.

Instructeursopleiding B

Zodra je aan de basisvereisten hebt voldaan, is de volgende stap om je in te schrijven voor een instructeursopleiding B. Deze opleiding leert je de pedagogische vaardigheden en technieken om effectief rijlessen te geven. Het is een belangrijke stap om rijinstructeur te worden.

Je diploma van de instructeursopleiding wordt ook wel een WRM-certificaat genoemd. Dit certificaat is 5 jaar geldig. Je hoeft gelukkig niet de gehele opleiding opnieuw te volgen na deze 5 jaar. Je kunt een bijscholingscursus volgen bij een opleider

Kosten

Nu hoor ik je vragen, wat zijn de kosten van de opleiding. Je kan de opleiding bij verschillende opleiders volgen. Gemiddeld beginnen de kosten vanaf zo’n €2900,-. Bij veel aanbieders is het ook mogelijk om te betalen in termijnen. Vergelijk opleiders bij jou in de buurt om te kijken welke het beste bij jou past!

Hoelang duurt de instructeursopleiding?

De opleiding duurt tussen de 5 tot 7 maanden. Maak je de keus om te starten met je instructeursopleiding, dan kan je met een half jaar al aan de slag bij een rijschool bij jou in de buurt of een eigen rijschool oprichten!

Wat na het halen van je Instructeursopleiding B?

Nadat je met succes je instructeursopleiding B hebt afgerond, kun je je registreren als een gecertificeerde rijinstructeur. Je kunt ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een bestaande rijschool of om je eigen rijschool op te zetten. De keuze is aan jou! Wat kun je er van verwachten nu je een rijinstructeur bent? Het vereist in ieder geval een hoop geduld. Veel leerlingen hebben nog nooit gereden, maar dat is voor jou geen probleem! Je helpt juist de mensen om een stap te maken in hun leven naar ultieme onafhankelijkheid. Je brengt ze de motivatie en zelfvertrouwen om comfortabel in het verkeer te zijn en achter het stuur te gaan zitten.

Daarnaast kun je je ook laten uitbreiden met andere instructeursopleidingen voor verschillende voertuigen zoals motor, bus en vrachtwagen!

Benieuwd naar het salaris van een rijinstructeur? Lees dan snel verder!

Wat doet een rijinstructeur?

Het belangrijkste van een rijinstructeur is natuurlijk het lesgeven aan de leerlingen. Je gaat samen met de leerling van 0 naar 100 als het aankomt op autorijden, zo stoom je ze klaar voor het rijexamen. Daarnaast zoek je goede routes, plan je de lessen in en geef je natuurlijk ook feedback en tips. Ook is het belangrijk dat je tijdens de rit eventuele vragen van de leerling beantwoordt, maar ook vragen stelt. Zo kan je vragen stellen over diverse verkeersborden. Als jij denkt dat iemand klaar is kan je het examen aanvragen bij het CBR en ga je samen voor succes!

Veelgestelde vragen

Is er een tekort aan rijinstructeurs?

Er is zeker een groot tekort aan rijinstructeurs. Dit is goed te zien bij de wachttijden bij rijscholen en het CBR zelf. Het optimale aantal leerlingen voor een rijinstructeur is 40. Bij dit aantal kan elke leerling gemiddeld 2 uur lessen per week. De nood is nu zo hoog dat 84% van de rijinstructeurs meer dan 40 leerlingen heeft. 

Kan iedereen een rijschool beginnen?

Dit kan zeker! Er zijn wel stappen nodig om een rijschool te beginnen. Denk hierbij aan KVK inschrijving, CBR inschrijving, verzekeringen en natuurlijk een lesauto. Het gehele stappenplan kan je inzien bij de website van de KVK

Conclusie

Het pad om rijinstructeur te worden vereist toewijding en passie. Door de bovenstaande stappen te volgen en te voldoen aan de nodige eisen, ben je goed op weg om een succesvolle en leuke carrière in deze sector te hebben. Het is niet alleen een job, maar een roeping waarbij je het verschil kunt maken in de levens van velen door hen te helpen een essentiële vaardigheid te leren.

Bekijk snel onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus zodat jij zo snel mogelijk veilig de weg op kan!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.