Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Gas, rem en koppeling: hoe werkt het?

Leestijd 2 minuten

Rijden is eigenlijk een soort kunst van ritme en aanvoelen. Of je nu een beginner bent en je eerste rijles hebt of een ervaren bestuurder die zijn kennis wil opfrissen, dit artikel duikt in de wereld van gas, rem, en koppeling.

De 3 pedalen en hoe gebruik je ze?

In een auto met handgeschakelde versnellingsbak vind je van links naar rechts de koppeling, de rem, en het gaspedaal. Een makkelijk ezelsbruggetje voor de pedalen volgorde is "Van huis naar werk": je start (koppeling) bij je huis, stopt (rem) bij een rood licht, en gaat (gas) weer door naar je werk.

Koppeling

De koppeling is je beste vriend bij het schakelen tussen versnellingen. Het correct gebruiken van de koppeling vergt oefening, vooral bij het vinden van het zogenaamde 'aangrijpingspunt': de positie waarbij de koppeling begint te verbinden met de motor, en je auto in beweging zet.

Rem

Het remsysteem is je belangrijkste veiligheidsfunctie. Het gebruik van de rem gaat vaak samen met de koppeling, vooral bij het tot stilstand komen. Onthoud de volgorde: eerst de rem, dan de koppeling, om te voorkomen dat de auto abrupt stopt of de motor afslaat.

Gas

Het gaspedaal beheersen is essentieel voor een soepele rit. Begin altijd met een lichte druk op het pedaal en voer de druk geleidelijk op. Het is de kunst om de juiste balans te vinden tussen gas geven en schakelen voor een vloeiende versnelling.

Wegrijden met een schakel auto

Wegrijden vereist een goede balans tussen koppeling en gas. Druk de koppeling volledig in, selecteer de eerste versnelling, zoek het aangrijpingspunt van de koppeling, en voeg langzaam gas toe terwijl je de koppeling geleidelijk loslaat. 

Veelgemaakte fouten

Veelvoorkomende fouten zijn het te snel loslaten van de koppeling, wat kan leiden tot afslaan, en het "rijden" op de koppeling of het rempedaal, wat slijtage veroorzaakt. Dit komt doordat je tijdens het rijden je voet rust op de koppeling of rempedaal. Ook het negeren van de juiste volgorde van remmen en koppelen kan problemen veroorzaken. Bekijk ook de veelgemaakte fouten op het praktijkexamen!

Tips voor het wegrijden

  1. Oefen het vinden van het aangrijpingspunt.
  2. Onthoud de volgorde: koppeling, rem, gas.
  3. Blijf kalm en neem de tijd om te leren hoe je auto reageert.
  4. Vermijd het onnodig indrukken van de pedalen wanneer je niet schakelt of remt.

Door deze richtlijnen te volgen, wordt autorijden een tweede natuur. Met geduld, oefening, en een begrip van je auto pedalen, zal je zien dat rijden niet alleen noodzakelijk, maar ook plezierig kan zijn. Op naar veel veilige kilometers. 

Wil jij graag je rijbewijs halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.