Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp - Contentschrijver

Eerste rijles: 10 tips voor een succesvolle start

Leestijd 3 minuten

Het gevoel van achter het stuur kruipen tijdens je eerste rijles is zowel opwindend als een beetje zenuwslopend. Of je nu jong of oud bent, die eerste rijles is een grote stap. In dit artikel nemen we je mee op deze reis en geven we je essentiële tips om ervoor te zorgen dat je rit soepel verloopt.

Je eerste rijervaring

Het moment waarop je voor het eerst in de bestuurdersstoel gaat zitten tijdens je eerste rijles is een waar je je waarschijnlijk lang zal herinneren. De auto voelt wellicht anders dan je had verwacht, en plotseling zijn er zoveel dingen waaraan je moet denken: het stuur, de pedalen, de spiegels en de weg!

Waar moet je op letten?

Zithouding: Een juiste zithouding is cruciaal voor zowel comfort als veiligheid. Je voeten moeten gemakkelijk bij de pedalen kunnen en je handen comfortabel op het stuur liggen.

Spiegelafstelling: Zorg dat je een duidelijk zicht hebt op de weg achter je en aan beide zijkanten.

Rust: Voel je niet gedwongen om te haasten. Adem diep in, blijf kalm en onthoud dat je instructeur er is om te helpen.

10 Tips voor en tijdens je Eerste Rijles

Wees op tijd 

Dit geeft je de gelegenheid om kennis te maken met je instructeur en eventuele vragen te stellen voordat je begint.

Draag comfortabele kleding en schoenen 

Je wilt je volledig concentreren op het rijden. Het is daarom van belang dat oncomfortabele kleding niet zorgen voor afleiding

Stel vragen 

Er zijn geen domme vragen, vooral niet tijdens je eerste rijles. Schaam je dus niet om dingen te vragen, het gaat immers om de veiligheid in het verkeer!

Luister aandachtig 

Jouw instructeur heeft waardevolle tips en instructies. Als de instructeur iets zegt over het rijden dan is dat altijd om jou iets bij te leren.

Blijf kalm 

Fouten maken is normaal. Het belangrijkste is hoe je ervan leert en niet in de stress schiet als er iets mis gaat. Het hoort erbij.

Vermijd afleidingen 

Je wilt zo min mogelijk afleidingen. Het is dus verstanding om je telefoon op stil te zetten en focus op de weg te hebben.

Vertrouw op je instructeur 

Soms kan het gevoel komen dat je denkt dat je iets goed doet, maar de instructeur daar anders over denkt. Ze zeggen het niet voor niks en zijn er om te helpen en hebben veel ervaring.

Begrijp de basis 

Voordat je vertrekt, zorg ervoor dat je weet waar de belangrijkste bedieningselementen zijn. Denk hierbij aan je gordel, spiegels, lichten en stoel. Dit moet allemaal goed staat voordat je met je les begint. 

Adem 

Iedereen kan altijd nerveus worden, zoals eerder vermeld is het belangrijk om kalm te blijven. Hierbij helpt ademen ook enorm. Als je nerveus wordt, haal dan een paar keer diep adem en tel tot bijvoorbeeld 10. Dan komt alles goed!

Geniet van de ervaring 

Tot slot, dit is een grote stap naar onafhankelijkheid en een leuk proces in je leven, dus geniet ervan!

Wat gebeurt er na je eerste rijles?

Na je eerste rijles kun je een paar dingen verwachten:

Evaluatie: Je instructeur zal feedback geven over je prestaties en gebieden waar je aan moet werken.

Huiswerk: Ja, ook bij het rijden kan er huiswerk zijn! Dit kan gaan over het bestuderen van regels of het oefenen van bepaalde vaardigheden.

Plan je volgende les: Consistentie is de sleutel tot succes bij het leren rijden.

Veelgestelde vragen

Ga je gelijk de snelweg op?

Nee, tijdens je eerste rijles zul je waarschijnlijk beginnen op rustige wegen om vertrouwd te raken met de auto en basisvaardigheden.

Moet ik al kunnen schakelen?

Nee, je instructeur leert je de basis van het schakelen.

Moet ik mijn theorie al hebben?

Hoewel het niet verplicht is om je theorie-examen al te hebben voordat je begint met rijlessen, kan het wel nuttig zijn om enige kennis van de verkeersregels te hebben.

Conclusie

Het volgen van je eerste rijles is een spannende ervaring. Met de juiste voorbereiding en houding zul je merken dat je in een mum van tijd zelfvertrouwen en vaardigheid op de weg opbouwt. Gebruik deze tips voor je eerste rijles en je bent al een stap dichter bij het behalen van je rijbewijs!

Plan gelijk je gratis proefles in! Bekijk ook onze lespakketten en spoedcursus.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu