Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

CBR gezondheidsverklaring: alles wat je moet weten!

Leestijd 2 minuten

Ben je van plan je rijbewijs te halen? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met de term 'gezondheidsverklaring’, maar wat is dat? Vandaag leren we je alles wat bij de gezondheidsverklaring van het CBR komt kijken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Wat is een gezondheidsverklaring?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een gezondheidsverklaring? Het is een document waarin jij een aantal vragen beantwoordt over jouw gezondheid. Dit gaat van je zicht tot aan eventuele chronische ziekten. Het doel? Ervoor zorgen dat je veilig achter het stuur kan kruipen, zowel voor jezelf als voor anderen.

Is het verplicht?

Ja, de gezondheidsverklaring is verplicht in verschillende situaties. Denk er niet aan om deze stap over te slaan, want zonder deze verklaring kom je geen stap dichter bij je rijbewijs.

Voor wie is het verplicht?

Het kan zijn dat je denkt dat je maar eenmalig een gezondheidsverklaring moet invullen voor je rijbewijs, maar niets is minder waar. Je gezondheid kan bijvoorbeeld veranderen na verloop van tijd. Hieronder een lijst voor wanneer het verplicht is:

  • Als je je eerste rijbewijs gaat aanvragen (geldt niet voor een scooterrijbewijs AM).
  • Als je 65 jaar of ouder bent en je rijbewijs afloopt na de 75e verjaardag.
  • Als je 75 jaar of ouder bent en je rijbewijs wilt verlengen.
  • Als je een rijbewijs C of D aanvraagt of verlengd.
  • Als je gezondheidsklachten of een medische beperking hebt/krijgt die invloed hebben op de rijvaardigheid.
  • Bij het omwisselen van een rijbewijs van buiten de Europese Unie (EU).
  • Bij het omwisselen van een EU rijbewijs waarbij de geldigheid korter is dan normaal in dat land.
  • Bij het omwisselen van een EU rijbewijs met een aantekening die niet op het rijbewijs staat.

Aanvragen

Goed, je weet nu dat je er niet onderuit kunt, maar hoe vraag je zo'n gezondheidsverklaring aan? Simpel! Ga naar Mijn CBR (hier machtig je ook je rijschool) en log in met je DigiD. Volg de stappen, beantwoord de vragen, en voilà, je bent weer een stapje dichter bij je doel. 

Geldigheid

Hoe lang is mijn gezondheidsverklaring geldig? De gezondheidsverklaring CBR heeft een geldigheid, maar deze kan variëren. Over het algemeen is de verklaring een jaar geldig vanaf het moment dat je deze hebt ingediend. Je krijgt na het invullen ook een brief thuis met het besluit, hierin staat ook de geldigheid van de verklaring. Let wel op, de termijn kan afhangen van je specifieke situatie, zoals een beperking, handicap of medische conditie.

Kosten

Tot slot, de kosten. Het aanvragen van een gezondheidsverklaring is helaas niet gratis. Het kost €44,50 om je gezondheidsverklaring aan te vragen. 

Zo, dat was een korte rondleiding door de wereld van de gezondheidsverklaring van het CBR. Nu weet je precies wat het is en waar je moet zijn. Onthoud goed, veiligheid eerst, zowel voor jou als voor je medeweggebruikers. Succes!

Wil jij samen met Nationale Rijbewijs halen? Dat kan! Bekijk vandaag nog onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×