Geschreven door: Javier Cordromp

Geschreven door: Javier Cordromp

Autoverzekering voor je eerste auto: alles wat je moet weten!

Leestijd 3 minuten

Het bezitten van een auto is een enorme verantwoordelijkheid, en een belangrijk onderdeel daarvan is ervoor zorgen dat je adequaat verzekerd bent. Als je op zoek bent naar de goedkoopste autoverzekering voor je eerste auto, ben je hier op de juiste plek. Hier leggen we alles uit over autoverzekeringen voor je eerste auto.

Waar begin je?

Begin met het vaststellen van je behoeften en budget. Het type auto dat je hebt, je rijgeschiedenis en je locatie kunnen allemaal van invloed zijn op de soort verzekering die je nodig hebt en de prijs die je betaalt. Het is belangrijk om dit goed voor jezelf duidelijk te hebben en vanuit daar kijken wat de premie kost van de auto. Lees gelijk naar onze tips voor het kopen van je eerste auto!

Soorten dekking?

Er zijn verschillende soorten dekkingen beschikbaar bij het kiezen van een autoverzekering voor je eerste auto:

  • WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid): Dit is de minimale dekking en dekt schade die je aan anderen veroorzaakt.
  • WA + beperkt casco: Naast de WA-dekking biedt deze ook bescherming tegen zaken als diefstal, brand en stormschade.
  • Allrisk (volledig casco): Dit is de meest uitgebreide verzekering en dekt bijna alle schades, ook die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto.

Welke dekking past het best bij jou?

Nu je weet wat de verschillende dekkingen zijn, kan je nagaan welke het beste bij je past. Als je een auto hebt die jonger dan 4 jaar is, wordt er vaak gekozen voor een allrisk verzekering. Is je auto tussen de 4 en 8 jaar oud, dan is het verstandig om voor een WA+ beperkt casco te kiezen. Is je auto ouder dan 8 jaar, dan adviseren we om alleen een WA verzekering af te sluiten. Natuurlijk blijft dit altijd je eigen keus. We brengen dit advies, omdat hoe ouder de auto is hoe lager de dagwaarde is, wat resulteert in hoe sneller de auto technisch of economisch total loss wordt verklaard. Een auto kan al total loss worden verklaard als een reparatie duurder is dan de dagwaarde van de auto. Hoe meer de auto waard is, hoe beter het is om voor een betere dekking te kiezen.

Wat kost het?

De kosten voor een autoverzekering hangen af van verschillende factoren zoals je leeftijd, woonplaats, rijervaring, het type auto en de dekking keuze. Bij je woonplaats kan de premie verschillen aangezien de risico’s in een drop kleiner zijn dan in een grote stad. Bij het type auto wordt er vaak gekeken naar het aantal pk’s dat de auto heeft.

Voor jonge bestuurders die op zoek zijn naar de goedkoopste autoverzekering kan de prijs hoger liggen vanwege het grotere risico dat verzekeringsmaatschappijen zien in onervaren bestuurders. Daarnaast wordt er ook gekeken naar schadevrije jaren, ook wel bekend als no-claim korting. Dit houdt in dat op het moment dat je geen schade rijdt je korting krijgt op je premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting. 

Wat als je geweigerd wordt?

In sommige gevallen kan een verzekeringsmaatschappij besluiten om je niet te verzekeren, bijvoorbeeld vanwege een slechte rijgeschiedenis. Van uitgaande dat je een beginnend bestuurder bent, heb je waarschijnlijk nog geen slechte rijgeschiedenis. De voornaamste reden dat je eventueel geweigerd zou kunnen worden heeft dan te maken met je leeftijd en het aantal pk’s wat je auto heeft.

Sommige verzekeraars hebben een algemene voorwaarde waar staat dat personen tot bijvoorbeeld 22 jaar een auto kunnen verzekeren bij hen tot 120 pk. In zo'n situatie is het aan te raden om met verschillende verzekeraars in gesprek te gaan en bekijken of zij wel de mogelijkheid hebben om je te verzekeren. 

Verzekeringen vergelijken

Om de goedkoopste autoverzekering voor je eerste auto te vinden, is het essentieel om verschillende verzekeringen te vergelijken. Online zijn er diverse vergelijkingswebsites beschikbaar die je inzicht geven in de prijzen en dekkingen van verschillende verzekeraars. Door te vergelijken zorg je ervoor dat je niet alleen de goedkoopste, maar ook de best passende autoverzekering voor je situatie kiest. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is het kenteken van de auto die je wilt gaan kopen. Let wel op, bekijk premies altijd voor het aanschaffen van een auto. Hierdoor kom je niet voor onaangenaam hoge premies te staan. 

Conclusie

Een autoverzekering kiezen voor je eerste auto kan een uitdaging zijn, maar door je goed te informeren en verschillende opties te vergelijken, kun je de beste en meest betaalbare keuze maken voor jouw situatie. Extra tip: iedereen is trots op zijn eerste auto, lees gelijk hoe je die het beste je auto kan wassen!

Klaar voor je rijbewijs? Bekijk hier onze proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu
×