Je hebt je rijbewijs al gehaald of misschien ben je er nog mee bezig. Hoe dan ook: wanneer je jouw rijbewijs binnen hebt, mag je zelfstandig de weg op. En om de weg op te kunnen, heb je een auto nodig. Vaak kun je in het begin nog de auto van je ouders, broer of zus lenen… maar uiteindelijk wil je toch wel je eigen auto hebben! Met een eigen auto heb je echt ultieme vrijheid: je hoeft nooit meer om toestemming te vragen en mag de auto pakken wanneer je maar wilt.
Het hebben van een eigen auto brengt wel kosten en verantwoordelijkheden met zich mee. Weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een auto en wat er allemaal bij komt kijken?
Bepaal wat voor auto je zoekt
Om een begroting te maken moet je eerst helder voor ogen hebben wat voor auto jij zoekt. Stel jezelf vragen als:
-
Wil je een nieuwe auto of een occasion?
-
Wil je een grote auto of een kleine auto?
-
Heb je een bepaald merk en model in gedachte?
-
Waar heb je de auto voor nodig?
-
Hoeveel kilometers ga je per jaar maken?
-
Wat voor brandstof past bij jouw autogebruik?
-
Een automaat of een schakelbak?
-
Wil je een milieuvriendelijke auto?
Weet je al precies wat voor merk en model je wilt? Struin dan het internet af om te zoeken naar de specificaties van de auto en de beste deal om het kostenplaatje te berekenen. Ook is het handig om eerst een proefrit te maken en verschillende auto’s met elkaar te vergelijken.
Tip: win advies in bij anderen die al eerder een auto gekocht hebben of die veel expertise hebben van auto’s. Ook is het slim om iemand mee te nemen die er verstand van heeft wanneer je voor een auto gaat kijken. Zeker als het om een occasion gaat.
Het kostenplaatje
Heb je hard gespaard voor je eerste auto? Of wellicht een goede deal gemaakt met je ouders? Hoe dan ook, wees je er wel van bewust dat er meer kosten vastzitten aan een auto dan alleen de aankoopprijs. Maak dus een duidelijke begroting, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Let bij de begroting op hoeveel geld je per maand kunt missen aan een auto. Naast de eenmalige aankoopsom komen er namelijk ook nog terugkomende kosten bij voor:
-
APK keuring
-
Onderhoud
-
Verzekering
-
Wegenbelasting
-
Eventuele parkeervergunning
De maandelijkse kosten verschillen per auto. Bij een grotere auto betaal je bijvoorbeeld meer wegenbelasting en bij een nieuwe auto heb je in het begin meestal APK vrije jaren en minder onderhoud. Een kleine auto kan zuiniger zijn waardoor je veel zult besparen op het verbruik.
Tip: voor kleine onkosten zoals ruitensproeiervloeistof, motorolie, schoonmaakspullen en andere accessoires voor je auto kun je het beste naar de bouwmarkt, supermarkt of de Action. Je zult dan veel goedkoper uit zijn dan wanneer je de spullen aanschaft bij een tankstation.
Weet wat je moet regelen
Superbelangrijk is het afsluiten van een goede autoverzekering, anders mag je namelijk de weg niet op. Bedenk wat je zoekt in een autoverzekering: soort dekking, kosten en service. Vergelijk vervolgens de autoverzekeringen op het internet.
Woon je in een stad? Dan is het slim om alvast een parkeervergunning te regelen, anders heb je misschien geen plek voor het huis en ben je onnodig veel geld kwijt aan parkeerkosten.
Wees goed voorbereid op het kopen van je nieuwe auto en zorg dat je niets vergeet te regelen. Misschien is het handig om een to-do lijstje te maken voor jezelf. Uiteindelijk wil je met plezier vele veilige kilometers maken in plaats van kopzorgen hebben.
Ook interessant: 5 handige apps om je op weg te helpen