Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Vuile bolide: zelf soppen of door de wasstraat?

Leestijd 3 minuten

Rijden door de plassen, modder op zijkanten of stoffige ruiten. Om de zoveel tijd is je auto zo vies door het dagelijks gebruik dat die gewassen moet worden. Daarbij heb je twee keuzes; of je pakt zelf een emmer met sop of je kiest voor een wasbeurt door de wasstraat. In deze blog lees je hoe dit in z’n werk gaat, zodat je altijd in een schone auto kunt rijden.

Zelf je auto wassen

Je eigen auto wassen is een klus, waarbij je met slechts een paar benodigdheden een schone auto voor de deur hebt staan. Benodigdheden voor het wassen zijn: een spons, shampoo voor auto’s, zachte doek en een tuinslang en een emmer. Ga als volgt te werk:

 • Spuit je auto even kort af. Het eerste grove vuil gaat er dan al vanaf.

 • Vul de emmer met shampoo en water. De dop van de shampoofles is een handig formaat voor de hoeveelheid shampoo die je moet gebruiken.

 • Pak dan de spons en zeep de hele auto in. Laat het even intrekken en werken. Spoel vervolgens alles met water eraf.

 • Gooi je sop weg en vul de emmer opnieuw met fris water. Met een spons kun je nog gerichter dan de tuinslang even sop en kleverig vuil weghalen.

 • Laat de auto even opdrogen of wacht even tot al het water naar beneden is gestroomd. Dep vervolgens  de auto met een zachte doek droog om strepen te voorkomen.

Natuurlijk kun je, om de wasbeurt compleet te maken, je dashboard ook nog met spray schoonmaken. Als je toch binnen bezig bent, pak gelijk de stofzuiger er even bij. De automatten kun je simpel uitklappen om ze schoon te krijgen.

Door de wasstraat in zeven stappen

In je buurt zijn altijd wel wasstraten te vinden. De meeste wasstraten vind je bij garages, tankstations of op industrieterreinen. Een wasstraat is eigenlijk een box met grote borstels, die roteren over de auto heen en gaan ook langs de zijkant van de auto. Als je besluit de auto door de wasstraat te doen, dan gaat dat zo:

 1. Zorg dat ramen dicht zijn en draai je antenne eraf.

 2. Rij de auto vervolgens de oprit op. Op de vloer van de wasstraat is meestal een vlak aangegeven waarbinnen de auto moet staan of je moet de auto een band oprijden. Zet de motor uit en de auto op de handrem zodat deze niet weg kan.

 3. Bij de wasstraat zijn vaak medewerkers aanwezig. Die zullen je vragen welk wasprogramma er uitgevoerd moet worden en ze regelen vervolgens de betaling met je. De keuze aan wasprogramma’s is groot, zo kun je kiezen voor: voorspoeling, velgen wassen, chassis wassen, waxing (speciale vuilafstotende laag), polishing (glanslaag) spoelen en wassen met de roterende borstels en drogen. Een enkele keer kun je bij wasstraten ook je eigen programma samenstellen en intoetsen. Op de automaat staat de volgorde en de nummers van de wasprogramma’s.

 4. De auto wordt nu schoongemaakt door de wasautomaat. Al jouw keuzes worden in een logische volgorde uitgevoerd. Zelf kan je tijdens de wasbeurt in je auto blijven of kiezen om op veilige afstand ernaast te blijven staan.

 5. Nadat de wasbeurt klaar is, kun je jouw auto naar buiten rijden als het groene licht gaat branden. Daarna kan de volgende auto de wasstraat in.

 6. Stofzuigen is ook altijd mogelijk. Medewerkers voeren dit meestal uit nadat de auto door de wasstraat is gegaan. Bij sommige wasstraten kun je dit ook zelf uitvoeren.

 7. Draai je antenne er weer op. Je auto is nu gewassen, je kunt weer schoon de weg op.

Zelf wassen versus de wasstraat

De keuze voor zelf wassen of de auto door de wasstraat doen, hangt voornamelijk af van budget en tijd. Bij zelf wassen zijn er een aantal voordelen.dat je zelf de controle hebt wat er gewassen wordt van je auto. Omdat je dit zelf uitvoert, hoef je niet je totale auto te wassen en kun je een onderdeel extra aandacht geven. Zelf wassen is vaak ook zachter voor de lak van je auto, omdat je niet de kracht kunt geven die de borstels in een wasstraat geven. Zelf wassen is verder budgetvriendelijk, want je doet zelf al het werk en de benodigdheden zijn niet duur. De wasstraat is wel veel sneller en gemakkelijker, want in een paar minuten zijn alle wasprogramma’s uitgevoerd. Dit terwijl je voor het handmatig wassen van je eigen auto al gauw een halfuur tot een uur kwijt bent. Verder kun je door de speciale wasprogramma’s, zoals; waxing en polishing de auto voor extra lange tijd beschermen tegen vuil of zorgen dat deze glanst alsof hij net uit de showroom komt.

Wat je ook kiest, bij beiden gaat het erom dat je weer in een schone auto rijdt. Natuurlijk kun je de twee ook afwisselen; de ene keer zelf handmatig je auto wassen en de andere keer je auto door de wasstraat rijden.

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.