Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Verschil autoweg en autosnelweg

Leestijd 2 minuten

Ondanks dat een autoweg en autosnelweg op elkaar lijken, zijn er toch wel verschillen. Het is daarom ook belangrijk om dit te herkennen en te weten wat er mag. 

Autoweg

Een autoweg lijkt enorm veel op een autosnelweg, maar toch is er een verschil. Je kunt een autoweg herkennen aan een blauw vierkant verkeersbord met daarop de voorkant van een auto afgebeeld. 

Herkennen

Je kunt een autoweg direct herkennen aan een N-nummer. Zoals bijvoorbeeld de N446. Daarnaast zijn er korte invoeg- en uitvoegstroken en heb je kant op kruispunten en stoplichten. 

Snelheid

Op een autoweg kan de snelheid verschillen. Zo mag je vaak 70 of 80 kilometer per uur, maar soms ook 100 kilometer per uur. Dit staat aangegeven op het moment dat je de autoweg op rijdt. Heb je het gemist? Dan staat het ook altijd boven de hectometerpaaltjes. Deze staan er op elke 100 meter. 

Wie mogen er op rijden?

Een autoweg is geschikt voor voertuigen die minimaal 50 km/u kunnen rijden. Denk hierbij aan een auto, vrachtwagen, bestelbus, motor en nog meer. Een scooter mag bijvoorbeeld niet op deze wegen. Een scooter mag namelijk maar 45 km/u.

Autosnelweg

De snelweg is het belangrijkste onderdeel van ons wegennetwerk tussen steden in. Het is aangegeven met een blauw verkeersbord waarop 2 rijbanen staan afgebeeld die in de verte verdwijnen met daaroverheen een brug. 

Herkennen

Een autosnelweg herken je aan een A-nummer. Zoals de A2, A27 en nog veel meer A-nummers. Daarnaast zijn er altijd meerdere rijstroken, is er een vluchtstrook en zijn de invoeg- en uitvoegstroken langer.

Snelheid

De standaard snelheid op een autosnelweg is vaak 100 km/u overdag. 's Avonds mag je op sommige plekken 120 km/u of zelfs 130 km/u rijden. Dit staat altijd duidelijk aangegeven op de borden die langs de autosnelweg staan. 

Wie mogen er op rijden

De minimale snelheid voor een autosnelweg is 60 km/u. Dit houdt in dat voertuigen zoals een auto, vrachtwagen, motor, bestelbus en meer de snelweg op mogen. Net zoals bij een autoweg mag je niet met een scooter deze wegen op. 

Verschillende soorten wegen

Naast de A-wegen (autosnelweg) en de N-wegen (autoweg) is er nog een weg. Dit zijn de E-wegen. Dit zijn Europese autosnelwegen die naast hun eigen wegnummer ook een E-nummer hebben. Deze wegen herken je aan een groen vlak met daarop het nummer van de weg. 

Grootste verschillen

De grootste verschillen tussen een autoweg en autosnelweg zijn dus de rijstroken, situaties zoals kruispunten, snelheden en de markeringen van de weg (E-weg of A-weg). Als je dit goed onthoudt dan weet je altijd waar je op moet letten en op wat voor weg je rijdt. Wel zo handig! 

Ben jij klaar om je rijbewijs samen met ons te halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Add elements inside. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Dignissimos sequi placeat distinctio dolor, amet magnam voluptatibus eos ex vero, sunt veritatis esse. Nostrum voluptatum et repudiandae vel sed, explicabo in?

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.