Geschreven door:

Javier CordrompJavier Cordromp

Rijles en ADHD of ADD: hoe werkt het?

Leestijd 3 minuten

Het volgen van rijlessen is een spannende stap richting vrijheid, maar voor personen met ADHD of ADD kan het net iets meer voorbereiding en aandacht vereisen. Begrijpen hoe ADHD of ADD impact heeft op het autorijden en wat de regels en richtlijnen zijn, kan een groot verschil maken in hoe comfortabel en veilig je je voelt op de weg. 

Gezondheidsverklaring CBR

Voordat je kunt beginnen met rijlessen, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te dienen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Deze verklaring bevat vragen over je huidige gezondheid, waaronder vragen over ADHD of ADD. Het doel is om te beoordelen of je gezondheid het veilig besturen van een voertuig beïnvloedt. Wees eerlijk bij het invullen van deze verklaring, het gaat tenslotte om jouw veiligheid en die van anderen op de weg.

Let op!

Indien je in je kindertijd gediagnosticeerd werd met ADHD of ADD, maar de behandeling vóór je 16e verjaardag werd stopgezet, dan kun je op de gezondheidsverklaring aangeven dat het antwoord "NEE" is. In dat geval is het niet nodig om een medische keuring of een rijtest te ondergaan.

Oordeel van het CBR

Na het indienen van je Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of je in staat bent om veilig te rijden. Dit oordeel is gebaseerd op de antwoorden die je hebt ingevuld. Soms vraagt het CBR om aanvullende informatie of een beoordeling door een medisch specialist. Het is goed om te weten dat ADHD of ADD niet automatisch betekent dat je niet kunt rijden, het gaat erom hoe je ermee omgaat en of dit je rijvaardigheid beïnvloedt.

Keuren en rijtest

Als het CBR meer informatie nodig heeft over je rijvaardigheid, kunnen ze je doorverwijzen voor een medische keuring of een rijtest. De keuring wordt uitgevoerd door een medisch specialist die bekend is met ADHD of ADD. De rijtest is geen examen, maar een beoordeling van je rijvaardigheid en hoe je ADHD of ADD je rijgedrag beïnvloedt.

Wat is een rijtest?

Een rijtest is een praktische beoordeling door een deskundige van het CBR. Tijdens de rijtest kijkt de examinator naar de volgende dingen:

  • Aandacht blijven houden: hoe geconcentreerd blijf je tijdens de hele rit
  • Gerichte aandacht: kan je belangrijke en minder belangrijke zaken uit elkaar houden
  • Aandacht verdelen: kan je je aandacht verdelen tussen de auto bedienen en besturen
  • Besluitvorming: neem je weloverwogen beslissingen en hinder je daarmee niet jezelf of ander verkeer. Bekijk alles over besluitvaardig rijgedrag!

Medicatie en autorijden

Voor velen met ADHD of ADD kan medicatie zoals dexamfetamine, methylfenidaat (Ritalin) en andere een noodzakelijk onderdeel zijn van het dagelijkse leven. Het is goed om te weten dat sommige medicijnen de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Ook op een positieve manier als je daardoor je concentratie beter kunt behouden. Informeer bij je arts of je medicatie invloed heeft op het autorijden. Het CBR kan ook beoordelen of je medicatie je rijvaardigheid beïnvloedt en of er aanpassingen nodig zijn.

Veilig de weg op!

Mensen met ADHD of ADD kunnen veilig en goed de weg op. Meestal is de vorm niet zo ernstig dat het zorgt voor onveilige situaties op de weg en je weerhoudt van je rijbewijs halen. Het enige is vaak dat de mensen wat meer moeite hebben om zich te concentreren. 
Wil jij graag je rijbewijs halen? Bekijk onze gratis proefles, lespakketten en spoedcursus!

Geschreven door Javier Cordromp

Ik ben 23 jaar en heb een Bachelor in Ondernemerschap en Retail Management. Gedreven door leergierigheid en inspiratie ben ik begonnen als content writer. Sinds 2018 heb ik al diverse artikelen geschreven voor partijen waaronder Nationale Rijschool.

Javier Cordromp
Javier Cordromp

Hulp nodig bij je lespakket?

Hoeveel lessen heb je nodig?

© Copyright Nationale Rijschool
Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.
Tarieven
Spoedcursus
Proefrijles
Locaties
Vacatures
carlinkcrossmenu

[variable_1] uit [variable_2] heeft zich zojuist ingeschreven voor een proefles.